Preţurile la pâine în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, fiind aproape la jumătate faţă de media din UE, arată datele pe 2019 publicate luni de Eurostat.
Conform acestor date, preţul pâinii şi al cerealelor era cel mai ridicat în Danemarca, 51% peste nivelul din UE, urmată de Austria, 33% peste nivelul din UE, Luxemburg şi Finlanda, ambele cu 25% peste nivelul din UE, potrivit Agerpres.
În schimb, cele mai mici preţuri la pâine şi cereale în 2019 au fost înregistrate în România, cu 47% sub nivelul din UE, urmată de Bulgaria, 35% sub nivelul din UE, şi Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.
Datele Eurostat mai arată că preţurile la pâine în România sunt mai mici şi decât în alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia şi Bosnia Herţegovina.
Practic, România are cele mai mici preţuri la pâine din toate cele 37 de state analizate de Eurostat.
Avem cel mai mare consum individual de pâine din UE
Totodată, România are cel mai mare consum individual de pâine din Uniunea Europeană, astfel că un român consumă zilnic o cantitate dublă de produse de panificație față de un francez sau un britanic, informează Biziday.
În România se consumă anual 96 de kilograme de pâine și produse de panificație pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă aproximativ 260 de grame pe zi, de persoană.
Pe locul doi în privința consumului se situează Germania cu 72 de kilograme pe an pe cap de locuitor, urmată de Franța și Italia cu câte 69 de kilograme.
În Spania consumul de pâine și produse de panificație era în 2019 de 51 de kilograme, iar în Marea Britanie de 57 de kilograme.
Grânarul Europei își importă pâinea cea de toate zilele