Operațiile estetice nu mai sunt considerate neapărat un moft în zilele noastre. Cei care apelează la bisturiu o fac atât din motive estetice, cât și pentru a câștiga încredere în sine. Una dintre cele mai solicitate intervenții este cea de rinoplastie. Nasul este important pentru echilibrul și armonia feței. În unele cazuri, medicul este cel care recomandă intervenția pacientului. Descoperă ce este intervenția de rinosculptură și vezi când ai nevoie de ea.
Ce este rinosculptura
Rinosculptura este o operație clasică și implică tăierea cartilajului și cioplirea osului nazal (1), realizată de către medicul specializat în chirurgia nasului pentru a redefini forma osului și a cartilajului. La o astfel de intervenție poate fi necesar cartilaj suplimentar, care poate fi recoltat (din ureche, coaste, profunzimea nasului) sau artificial.
Când ai nevoie de rinosculptură
Motivele pentru care o pacientă sau un pacient ar dori să apeleze la o astfel de intervenție pot varia. Află care sunt acestea din rândurile următoare!
Când îți dorești un aspect mai armonios al nasului
Procedura de rinosculptură presupune utilizarea tehnicilor chirurgicale clasice sau a celor moderne, pentru a altera forma, volumul sau unghiul nasului. Așadar, o astfel de intervenție este destinată celor care au o formă inestetică a nasului (prea mare, cu nări disproporționate, curbat, ascuțit).
În majoritatea cazurilor în care operația are rezultatul scontat, iar pacientul și-a ajustat așteptările, o operație de rinosculptură va îmbunătăți și starea mentală a persoanei în cauză.
Aceste schimbări de ordin estetic pot fi făcute în cadrul aceleiași operații care are rolul de a ameliora probleme de sănătate, ceea ce ne determină să explorăm următorul motiv.
Când suferi de o afecțiune ce scade calitatea vieții
Unul dintre cele mai comune motive pentru care pacienții apelează la o rinoplastie sunt dificultățile de respirație. Obstrucția nazală poate cauza probleme cu exercițiile fizice, poate perturba somnul, poate contribui la sforăit și apnee în somn sau poate interfera cu alte activități. Dacă tratamentele medicale (cum ar fi spray-ul nazal sau tratamentul apneei în somn) eșuează, intervenția chirurgicală poate fi următorul pas (2).
Printre afecțiunile pentru care este recomandată o rinoplastie se numără și deviația de sept, sinuzita cronică, fracturile nazale sau problemele de respirație.
Riscurile pe care le presupune o operație în zona nasului
Toate intervențiile chirurgicale prezintă anumite riscuri, inclusiv cele de infecție, sângerare sau respingerea anesteziei. Rinoplastia poate crește, de asemenea, riscul de: dificultăți de respirație, sângerări nazale, amorțeli în zona nasului. Nu în ultimul rând, această operație poate avea ca rezultat un nas asimetric sau cu cicatrici (3).
Ocazional, pacienții nu sunt mulțumiți de operația lor. În cazul unei intervenții chirurgicale secundare, nasul trebuie să fie complet vindecat pentru reintervenție (3).
Pe lângă efectele fizice vizibile, dacă te hotărăști să apelezi la rinosculptură, există posibilitatea să ai parte și de avantaje pe plan emoțional. Odată ce intervenția este vindecată, chipul poate căpăta un aspect nou mai plăcut. Acest fapt îți poate crește încrederea și stima de sine.
Vorbește cu medicul chirurg despre ceea ce te îngrijorează și încrede-te în expertiza specialiștilor.
Referințe:
- “Rhinoplasty.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2 Mar. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532.
- David A. Shaye, MD. “Thinking about Rhinoplasty?” Harvard Health, 6 Mar. 2019, www.health.harvard.edu/blog/thinking-about-rhinoplasty-2019030616112.
- Bergen, Teresa. “Rhinoplasty: Reasons, Procedure and Recovery.” Healthline, Healthline Media, 15 June 2018, www.healthline.com/health/rhinoplasty#risks.