Cercetătorii au secvențiat, în premieră, genomul unui om care a trăit în Pompeii

Cercetătorii au secvențiat, în premieră, genomul unui om care a trăit în Pompeii

Oamenii de știință au reușit să secvențieze cu succes genomul unui om care a murit în Pompeii, în Italia, în urma erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr.

Cercetătorii au examinat rămășițele a două persoane care au fost găsite în Casa Meșteșugarilor din Pompeii și le-au extras ADN-ul. Cei doi, o femeie și un bărbat, au fost găsiți stând la o masă, de parcă ar fi mâncat. E limpede după postura corpului lor că nu au încercat să fugă atunci când vulcanul a început să erupă, arată BBC.

Forma, structura și lungimea scheletelor indică faptul că un set de rămășițe este al unui bărbat care avea între 35 și 40 de ani la momentul morții, în timp ce celălalt saparținea unei femei în vârstă de peste 50 de ani. Rămășițele au fost găsite încă din 1933.

ADVERTISING

Deși autorii au reușit să extragă și să secvențieze ADN-ul antic de la ambii indivizi, au putut să secvențieze întregul genom doar din rămășițele bărbatului, din cauza unor lacune în secvențele obținute de la rămășițele femeii.

Oamenii de știință au concluzionat că, cel mai probabil, bărbatul suferea de tuberculoză.

În plus, comparațiile ADN-ului individului de sex masculin cu ADN-ul obținut de la alți 1.030 de indivizi antici și 471 de indivizi moderni din Eurasia de Vest sugerează că ADN-ul său avea cele mai multe asemănări cu cel al oamenilor moderni din centrul Italiei și al altor indivizi care au trăit în Italia în timpul epocii imperiale romane.

ADVERTISING

Cu toate acestea, analizele ADN-ului mitocondrial și ale cromozomului Y au identificat, de asemenea, grupuri de gene care se regăsesc în mod obișnuit la cei din insula Sardinia, dar nu și la alte persoane care au trăit în Italia în timpul epocii imperiale romane.

Acest lucru sugerează că este posibil să fi existat niveluri ridicate de diversitate genetică în întreaga Peninsulă Italică în această perioadă, se arată într-un studiu publicat de Scientific Reports.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇