Generalul maior al forțelor aeriene ruse Kanamat Botașev a fost doborât în timp ce survola cerul Ucrainei. Este pilotul cu cel mai înalt grad pe care l-a pierdut aviația rusă. Cum a ajuns să moară pe front la 63 de ani?
Duminică, 22 mai. Statul Major al armatei ucrainene anunță că un avion rusesc de vânătoare Su-25 a fost doborât în regiunea Lugansk. Pilotul nu a reușit să se salveze. La manșă se afla generalul Kanamat Botașev, cadru în rezervă al forțelor militare aeriene ruse.
Unul dintre foștii colegi ai lui Botașev a confirmat pentru BBC că acestuia i se încredințase comanda unui Su-25. "Astăzi Kanamat a murit! Districtul Popasnaia, 8:25… Prima abordare a NAR (rachete de aviație neghidate - n.red.), a doua - rachete Stinger la ieșirea din atac, o explozie în aer și… asta a fost", a descris acesta incidentul pe unul dintre canalele rusești de Telegram.
Administratorul canalului a șters comentariul, dar era prea târziu: mesajul a fost văzut de alți utilizatori, iar aceștia au continuat discuția.
"Rămas bun, comandante… Sunt puțini oameni pe planeta asta care au trăit în cer mai mult ca tine. Cerul ia ce-i mai bun, azi te-a luat pe tine", a scris Fighterbomber, un canal autorizat de Telegram foarte popular în cercurile piloților militari din Rusia.
Moscova rămâne fără piloți de elită
Înainte de pensionare, Botașev a fost comandantul unui regiment de aviație. Faptul că un cadru cu un asemenea grad, retras din activitate, a ajuns la manșa unui avion deasupra Ucrainei, arată câtă presiune pune Moscova asupra piloților militari, dar și lipsa acută de specialiști cu înaltă pregătire.
Conform unor surse citate de BBC, cel puțin 31 de piloți ruși au murit în războiul din Ucraina. Sunt pierderi grele pentru forțele aeriene ale Moscovei, iar numărul real ar putea fi chiar mai mare.
Botașev era pilot-lunetist, având cea mai înaltă calificare a personalului navigant din cadrul forțelor aeriene militare. Potrivit Ministerului rus al Apărării, pregătirea unui astfel de pilot durează 10-12 ani și costă în jur de opt milioane de dolari.
Pe forumurile militare ruse circulă declarații potrivit cărora statutul de pilot-lunetist nu reprezintă un indicator precis al aptitudinilor și al meritului și că deseori acesta nu este oferit celor care au cele mai precise trageri, ci celor care au mai multe trese pe umăr.
Un general pensionat pentru indisciplină
Kanamat Botașev s-a născut în 1959, în regiunea Karaciai-Cerchezia. A absolvit Institutul de aviație militară din Eisk și a avansat treptat în ierarhia militară, de la gradul de locotenent până la cel de general. A fost comandantul regimentului de la baza aeriană din Voronej.
Cariera lui militară s-a terminat în iunie 2012, când a fost acuzat că a prăbușit un avion Su-27 lângă Petrozavodțk. Conform ziarului Novaia Gazeta, Botașev i-a cerut unui prieten, un colonel, să-l lase să zboare cu acel aparat pentru care nu avea permisiune de zbor. Au urcat amândoi la bord și au decolat, iar în timpul zborului Botașev a început să facă acrobații, dar a pierdut controlul. Aparatul a intrat în vie și s-a prăbușit, cei doi piloți reușind să se salveze.
"Am vrut doar să pilotez un avion de acest tip, dar n-am ținut cont de faptul că un asemenea aparat are propriile caracteristici", a explicat Botașev în fața instanței militare.
Tot atunci s-a aflat că el nu se era la prima abatere de acest gen. În 2011, el a pilotat fără permisiune un Su-34, așa că a fost găsit vinovat pentru prăbușirea avionului și a primit o condamnare de patru ani cu suspendare, plus o amendă de cinci milioane de ruble.
După proces, Botașev s-a pensionat și a lucrat ca vicepreședinte al DOSAAF (Organizația voluntarilor pentru cooperarea cu Armata, Aviația și Marina) din Sankt Petersburg, una din fostele structuri de voluntariat de pe vremea URSS.
Deși căzuse în dizgrația conducerii forțelor militare aeriene, Botașev nu era un paria - numele lui încă apărea în manualul DOSAAF al regiuni și pe pagina clasei de cadeți de aviație "Aripile baltice".
Rușii trimit pensionarii la luptă
Modul în care pilotul de 63 de ani și-a găsit sfârșitul la manșa unui Su-25 în Ucraina este neclar. Un fost subordonat al generalului a spus că acesta "pur și simplu nu putea sta deoparte". Nexta TV a anunțat că Botașev se înrolase, se pare, de partea Grupului Wagner, gruparea de mercenari aflată în slujba Moscovei.
De la începutul lunii martie, comisariatele militare, organizațiile patriotice și Grupul Wagner au făcut eforturi intense pentru a recruta oameni cu care să întărească efectivele de pe front.
Potrivit unor surse citate de BBC, cel puțin nouă militari ruși pensionați, cu vârste de peste 50 de ani, au murit în Ucraina. Unul dintre aceștia, maiorul de aviație în retragere Valeri Statilko, avea, ca și Botașev, peste 60 de ani.
Conform Statului Major al armatei ucrainene, avionul Su-25 pilotat de Botașev a fost doborât în apropiere de orașul Popasnaia. Din câte se știe, aparatul a fost lovit de o rachetă Stinger trasă de un sistem portabil de apărare aeriană.
În acest raion al Ucrainei se duc cele mai grele lupte, armata rusă încercând să-și croiască drum spre Kramatorsk și să ajungă în regiunea Lugansk pentru a înconjura forțele ucrainene.
Potrivit spionajului britanic, ofensiva Moscovei s-a împotmolit. Unul dintre motive ar putea fi eșecul rușilor de a căpăta controlul aerian. În ciuda săptămânilor în șir de bombardamente masive asupra artileriei antiaeriene ucrainene, Kievul a rezistat atacurilor violente și obține rezultate bune cu sistemele de rachete de apărare cu rază lungă de acțiune și cu dispozitivele portabile de rachete sol-aer MANPADS.
Din prima zi a războiului, 24 februarie, 204 avioane rusești au fost doborâte, arată bilanțul armatei ucrainene. Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste date, iar de la sfârșitul lunii martie nu a mai modificat bilanțul pierderilor pe care le-a înregistrat în Ucraina.
Mai mulți generali activi ai armatei ruse au murit în Ucraina, arată surse citate de BBC. Moscova a confirmat doar decesele generalilor-maiori Andrei Sukhovetțki și Vladimir Frolov, în schimb Kievul a anunțat că au fost uciși încă șapte generali. Doi dintre aceștia, Magomed Tușaev și Andrei Mordvicev, sunt, însă, în viață și apar periodic în înregistrări video, fiind implicați în continuare în luptele din Ucraina.