Ziua 89 de război. Ucrainenii nu se predau în Donbas nici dacă sunt încercuiți de ruși, nu cedează o palmă de pământ

Ziua 89 de război. Ucrainenii nu se predau în Donbas nici dacă sunt încercuiți de ruși, nu cedează o palmă de pământ

În ziua 89 de război, la aproape trei luni de când Rusia a invadat Ucraina, luptele se concentrează în regiunea Donbas, în vreme ce în restul țării oamenii încearcă să-și refacă viețile devastate de război.

Experții militari sunt convinși că ucrainenii nu vor ceda nici în estul țării, oricât de mult ar bombarda rușii, indiferent dacă îi vor încercui sau nu. Motivul este simplu: nu vor să cedeze Rusiei nici măcar o palmă de pământ, ca să nu se mai întoarcă niciodată.

Iar ajutoarele sunt pe drum: douăzeci de țări contribuie cu arme și muniții la apărarea Ucrainei, inclusiv cu tancuri, elicoptere și lansatoare de rachete, care vor fi folosite împotriva rușilor.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 23 mai - ziua 89 de război în Ucraina:

23:45 - Primarul din Harkov a anunțat că metroul orașului va începe să circule din nou de săptămâna aceasta, după ce tunelurile au fost utilizate luni de zile pentru a adăposti civili, relatează CNN.

„Toate liniile vor fi deschise”, a spus primarul Ihor Terekhov, cu mențiunea că trenurile nu vor mai veni la fel de repede ca înainte de invazie. „Depoul a fost avariat în timpul bombardamentelor, așa că intervalele vor fi mai lungi”.

23:01 - Premiatul cineast ucrainean Serghei Loznița vrea să realizeze un documentar despre războiul din Ucraina. Loznița, care locuiește în Lituania, participă acum la Festivalul de Film de la Cannes cu ultimul său film, „Istoria naturală a distrugerii”.

22:35 - Un tribunal ucrainean a ordonat arestarea în lipsă a fostului președinte Viktor Ianukovici, pentru acuzația de trădare. Motivul este Pactul de la Harkov, din 2010, prin care acesta a prelungit contractul de închiriere cu Rusia pentru instalațiile navale din Crimeea. Înțelegerea a permis Rusiei să-și păstreze flota de la Marea Neagră în portul Sevastopol, relatează Reuters.

ADVERTISING

22:00 - Peste 500 de civili ar fi ținuți ostatici de către forțele rusești în Herson, au anunțat surse ucrainene, citate de Sky News. Există informații că aceștia ar fi bătuți și torturați cu electroșocuri, pentru a fi determinați să colaboreze cu rușii.

21:17 - Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a lăudat declarația comună semnată astăzi de țara sa și Marea Britanie pentru a-și reafirma sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.

„Acord deplin asupra necesității de a ajuta Ucraina să obțină o victorie completă. Acoperă criza alimentară cauzată de blocada rusă a Odesei și nevoia de a spori securitatea flancului estic al NATO, (inclusiv) apărarea în avans în țările baltice”, transmite oficialul.

20:45 - Forțele ucrainene vor continua să lupte chiar dacă sunt încercuite de cele rusești în regiunea Donbas, susțin oficiali militari occidentali. Motivul este foarte simplu: nu sunt dispuse să cedeze nicio palmă de pământ.

Deși rușii vor reuși în cele din urmă să încercuiască „buzunarul Severodonețk”, asta nu înseamnă neapărat înfrângerea apărătorilor ucraineni.

Chiar și atunci când niciun ajutor n-a mai putut ajunge, ucrainenii au arătat că sunt dispuși să continue lupta, provocând daune suplimentare mașinăriei ruse de război.

20:22 - Aproximativ 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență de securitate pentru Ucraina în timpul unei întâlniri cu aliații care vizează coordonarea armelor pentru Kiev, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Printre țările care au anunțat noi ajutoare militare se numără Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia, a declarat Austin într-o conferință de presă la încheierea întâlnirii virtuale.

ADVERTISING

Noile pachete de securitate au inclus „donarea de muniție de artilerie necesară, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”, a spus el, citat de The Guardian.

Danemarca a fost de acord să ofere un lansator de harpon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a spus el.

De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Kievului, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat el.

Alte țări au prezentat „noi angajamente pentru antrenarea forțelor Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a spus el.

20:00 - Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că până acum au fost anchetate aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război rusești, iar alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război.

19:45 - SUA ia în calcul să trimită forțe de operațiuni speciale în Ucraina pentru a-și păzi ambasada de la Kiev, potrivit oficialilor americani. De obicei se ocupă de pază pușcașii marini, însă de această dată, din cauza riscurilor ridicate, americanii vor să trimită operatori de operațiuni speciale, trupe de elită.

19:09 - O dronă cu însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei a fost găsită în Marea Neagră între Sulina și Sfântu Gheorghe, anunță MApN.

18:46 - Aproximativ 13.000 de investigații privind presupuse crime de război comise de militarii ruși sunt în curs de desfășurare în Ucraina, a declarat procurorul general al țării.

18:10 - Preşedintele Zelenski, care a devenit imaginea rezistenţei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, a fost inclus pentru prima oară pe lista întocmită de revista americană Time a celor mai influente 100 de personalități în 2022, relatează AFP.

ADVERTISING

17:53 - Rusia a primit un plan de pace propus de către Italia şi este pe cale să-l studieze, anunţă luni, potrivit agenţiilor ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, relatează AFP.

17:45 - Dictatorul Alexandr Lukașenko s-a întâlnit iar cu Putin și s-a declarat îngrijorat de așa-zise mișcări ale Occidentului pentru a „dezmembra” Ucraina.

„Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt gata, polonezii și NATO, să acționeze, să aducă vestul Ucrainei la ce era înainte de 1939”, a declarat Lukașenko, susținând o teză a Moscovei, fără nicio dovadă în acest sens.

17:30 - Marea Britanie și Lituania au semnat o declarație comună care va căuta să construiască pe legăturile bilaterale de apărare și comerciale, a declarat Ministerul de Externe al Regatului Unit.

16:55 - Rusia analizează propunerile Italiei privind reglementarea situației din Ucraina, a declarat luni ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit TASS. Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a înaintat ONU și partenerilor din G7 o propunere privind o soluționare pașnică în Ucraina, care prevede o încetare a focului, precum și un tratat privind „teritoriile contestate” și un acord multilateral general privind garanțiile de securitate în Europa.

16:20 - Putin a fost vizat de o tentativă de asasinat acum două luni, a declarat Kirilo Budanov, șeful direcției serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, într-un interviu publicat de Ukrainska Pravda. Acesta a spus că Putin a fost atacat de reprezentanți ai Caucazului, dar tentativa a eșuat, relatează Sky News.

16:00 - Premierul lituanian cere constituirea unei forțe navale de coaliție care să spargă blocada Rusiei asupra exportului de cereale. "Ceea ce am văzut până acum este doar începutul. Ce e mai rău va veni în următoarele cinci până la șapte săptămâni, când vor sosi primele recolte și nu va fi loc unde să fie depozitate", a spus Gabrielius Landsbergis a spus într-o întâlnire cu ministrul britanic de Externe, Liz Truss, avertizând că Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est vor plăti prețuri exorbitante pentru cereale.

15:20 - Kremlinul este ”îngrijorat” cu privire la soarta sergentului rus Vadim Şişimarin, condamnat de un tribunal de la Kiev la închisoare pe viaţă, şi va căuta modalităţi de a-i oferi asistenţă, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, relatează CNN.

14:40 - Consilierul Rusiei la ONU Boris Bondarev și-a dat demisia, anunță Sky News. „Niciodată nu am fost atât de rușinat de țara mea ca după 24 februarie”, a scris acesta în demisia sa, numind invadarea Ucrainei drept "cea mai gravă crimă împotriva oamenilor din Rusia". El a menționat, totodată, că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este „o bună imagine a degradării acestui sistem”.

14:25 - Peste 6,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începerea invaziei Rusiei, la 24 februarie, anunță ONU. Cei mai mulți dintre cei 6.538.998 de refugiați au intrat în Polonia.

14:15 - Militarul rus condamnat de un tribunal ucrainean la închisoare pe viață pentru o crimă de război vrea să facă apel împotriva sentinței. Avocatul acestuia a anunțat că va cere anularea verdictului, relatează BBC.

13:00 - Sergentul rus Vadim Șișimarin (21 de ani), judecat în Ucraina pentru o crimă de război, a fost condamnat la închisoare pe viață. El a ucis un civil neînarmat, la începutul invaziei ruse.

12:55 - Guvernul polonez a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia referitor la aprovizionarea cu gaze naturale şi infrastructură, a anunţat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa. "Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere", a adăugat ea.

12:45 - "Acesta e momentul în care se decide dacă lumea va fi condusă prin forța brută. Forța brută nu stă la discuții, ci ucide, iar Rusia asta face în Ucraina chiar în timp ce noi vorbim", a spus Volodimir Zelenski în deschiderea discursului rostit la Forumul de la Davos, cerând aplicarea unui Plan Marshall pentru Ucraina.

12:15 - Toți prizonierii de la Azovstal vor fi judecați de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk, a anunțat liderul separatiștilor proruși din această regiune, citat de Interfax

11:55 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea pentru confiscarea bunurilor celor care susțin agresiunea Rusiei. Acestea vor fi folosite pentru a finanța bugetul Ucrainei, anunță The Kyev Independent.

11:40 - Rusia trebuie să plătească "un preț pe termen lung" pentru "barbarismul său" în Ucraina, prin sancțiunile impuse de SUA și aliații său, a declarat președintele american Joe Biden.

11:30 - Ucraina exclude încetarea focului și nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea teritoriului ucrainean, a anunțat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. El a subliniat că dacă Kievul va face concesii, Rusia va răspunde mai agresiv după orice întrerupere a luptei.

11:20 - Tranzacțiile cu petrol rusesc finanțează crimele și violurile comise de ruși în Ucraina, este mesajul transmis la Davos de parlamentarul ucrainean Ivana Klimpuş-Ţinţadze. Ea a adăugat că furnizarea de armament greu a fost "cea mai umanitară" contribuție pe care Occidentul o putea face Ucrainei.

11:00 - Armata ucraineană a actualizat azi bilanțul estimativ al pierderilor de război ale Rusiei. Acestea includ, printre altele, 29.200 de soldați, 1.293 de tancuri, 3.166 vehicule blindate, 204 avioane și 170 de elicoptere.

10:50 - Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în Ucraina, între 24 februarie și 19 mai, au avut loc 248 de atacuri asupra personalului medical, soldate cu 75 de morți și 59 de răniți.

10:15 - Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a declarat că forțele ruse folosesc tactica "pârjolirii pământului" în Severodonețk, distrugând deliberat orașul. El a mai spus că rușii au distrus cinci blocuri și câteva centre comerciale și au aruncat în aer singurul pod local de peste râul Donețk.

09:44 - Compania Leviʼs anunță că își vinde afacerile din Rusia, după 29 de ani de prezență.

09:33 - Ministerul de Externe din Rusia a anunțat că la Azovstal a început operațiunea de deminare.

09:26 - Autoritățile de la Odesa au anunțat că nava Amiral Makarov a intrat în apele sale.

09:20 - Petr Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, avertizează că ploile abundente din ultimele zile au crescut cu mult pericolul izbucnirii unei epidemii și cere evacuarea locuitorilor.

09:15 - Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin. Rachetele urmează să fie fabricate în oraşul siberian Krasnoyarsk

09:12 - Astăzi este așteptat verdictul în cazul primului soldat rus acuzat de crime de război în Ucraina, sergentul Vadim Șișimarin.

08:41 - Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că bilanțul morților suferit de ruși în Ucraina este similar celui rezultat în războiul sovietic din Afganistan.

În jur de 15.000 de soldați sovietici au murit și alți 35.000 au fost răniți în războiul care s-a desfășurat din 24 decembrie 1979 și 15 februarie 1989.

08:12 - Premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern a anunțat că va trimite 30 de militari în Marea Britanie, pentru a ajuta la antrenarea soldaților ucraineni.

Cei 30 de soldați îi vor învăța pe colegii ucraineni cum să folosească obuzierele L-119.

08:00 - Armata ucraineană a transmis care este situația de pe front: Rușii continuă lupta pentru Lugansk, eforturile fiind concentrate pe cucerirea Severodonețk, ultima localitate importantă din regiune care încă este controlată de ucraineni.

Kievul mai spune că forțele Moscovei au intensificat atacurile aeriene, în încercarea de a distruge infrastructura Ucrainei din zonele fierbinți.

07:47 - Italia şi-a crescut importurile de ţiţei rusesc în pofida eforturilor UE de a-şi întrerupe legăturile cu energia rusească în urma războiului din Ucraina, scrie Financial Times.

Rusia a exportat aproximativ 450.000 de barili pe zi de ţiţei către Italia în această lună, mai mult de patru ori peste nivelul din februarie şi aproape un record din 2013.

07:23 - Deutsche Bank a închis conturile în euro ale mai multor bănci ruseşti. La mijlocul lunii martie, Deutsche Bank a notificat băncile ruseşti despre închiderea conturilor pe 8 aprilie. Conturile au funcţionat până pe 7 aprilie inclusiv şi au fost închise pe 20 aprilie, a precizat unul dintre interlocutorii RBC.

06:56 - Preţul gazului importat în primele trei luni ale anului a atins un nivel istoric, cotaţiile fiind inflamate chiar înainte de declanşarea războiului cu Ucraina, pe 24 februarie.

Datele din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că gazul importat din Rusia a intrat în ianuarie în ţară la un preţ de 730 de dolari pe mia de metri cubi, în februarie media a fost de 718 dolari pe mia de metri cubi, pentru ca în martie importurile să ajungă la 797 de dolari pe mia de metri cubi.

Anul trecut în martie gazul rusesc era importat cu 204 dolari pe mia de metri cubi.

06:40 - Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis copiilor ucraineni care de aproape 3 luni trăiesc sub amenințarea bombelor că nu sunt singuri.

„Mulți dintre voi ați văzut și trăit lucruri la care niciun copil nu ar trebui să fie martor. Însă în fiecare zi copiii ucraineni ne învață pe noi toți ce înseamnă să fii demn și puternic. Să treci prin cele mai grele lucruri cu capul sus. Nu mă pot gândi la niciun model mai bun pentru copiii și adulții din întreaga lume”, a scris Johnson într-o scrisoare deschisă transmisă ucrainenilor, cărora le spune că are toate motivele să se mândrească cu cine sunt.

„Poate că sunteți despărțiți de prietenii voștri de acasă, dar aveți milioane de alți prieteni în toată lumea”, a mai scris premierul britanic.

06:33 - Peste 100 de milioane de oameni au fost forțați să fugă din calea conflictelor, un prag îngrozitor ce a fost atins odată cu războiul din Ucraina, a anunțat luni ONU.

„100 de milioane este o cifră uriașă, care ar trebui să ne trezească și să ne alarmeze în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit niciodată atins”, a spus comisarul ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

06:21 - Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a stabilit cu Polonia o vamă comună, numind măsura istorică. Astfel vor fi reduși considerabil timpii de așteptare la graniță și, spune Zelenski, va fi redus cu mult riscul de fraudă și corupție.

„Este, totodată, și începutul integrării Ucrainei în spațiul vamal comun al Uniunii Europene. Este cu adevărat un pas istoric”, a spus Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇