Ziua 78 de război: Înfrângerea strategică a Rusiei este deja evidentă pentru toată lumea, mai puțin pentru ruși, spune Zelenski

Ziua 78 de război: Înfrângerea strategică a Rusiei este deja evidentă pentru toată lumea, mai puțin pentru ruși, spune Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În cele 78 de zile de la începerea războiului, armata rusă a suferit pierderi majore – peste 26.000 de militari, aproape 2.000 de tancuri și aproape 200 de avioane, arată un bilanț întocmit de ministerul ucrainean al Apărării. Doar azi au mai pierdut un vapor nou-nouț, de anul acesta, lângă Insula Șerpilor.

Rusia a mai primit joi o veste proastă: Finlanda, țară cu care are graniță comună de 1.300 de kilometri, a anunțat că va adera la NATO, iar Suedia se pregătește să facă aceeași mișcare. Iar NATO tocmai a început un amplu exercițiu militar, la care participă 10.000 de soldați, pentru a-și verifica forța de reacție.

Președintele Zelenski spune că rușii au pierdut, chiar dacă au armata mai mare, iar Ucraina va lupta până când țara va fi complet eliberată de invadatori.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din 12 mai 2022, ziua 78 de război în Ucraina:

23:45 - „Înfrângerea strategică a Rusiei este deja evidentă pentru toată lumea. Numai în Rusia nu au încă curaj să recunoască. Sunt lași. Și încearcă să ascundă adevărul în spatele atacurilor cu rachete, bombe și artilerie. Prin urmare, sarcina noastră este să luptăm până când ne atingem obiectivele în acest război. Să ne eliberăm pământul, oamenii și să ne asigurăm securitatea”, transmite președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

23:37 - Autoritățile din Spania au identificat case, companii și un iaht de lux aparținând oligarhilor ruși care se află pe lista de sancțiuni, transmite Reuters. În săptămânile de după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mariano García Fresno, șeful unității de prevenire a spălării banilor a Consiliului General al Notarilor, a declarat că grupul a observat o activitate crescută, pe măsură ce oligarhii au încercat să transfere proprietăți și acțiuni către rude sau asociați.

ADVERTISING

22:30 - Forțele ucrainene au mai atacat o navă rusească în Marea Neagră. Este vorba despre o navă modernă de logistică a marinei ruse, Vsevolod Bobrov, care a fost lovită tot lângă Insula Șerpilor și a luat foc, a declarat un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

22:26 - Germania nu este de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale Ucrainei, susţine ministrul de externe, Annalena Baerbock, tot pe ideea să nu intre NATO în conflict cu Rusia.

Baerbock a fost la Kiev și a vorbit cu Zelenski „despre cum putem sprijini Ucraina, în special cu lucruri care ţin de rezilienţa lor, de capacitatea lor de a se apăra, fără a contribui la o situaţie în care NATO să devină participant în acest război".

22:01 - Luptătorii ucraineni din Azovstal încă rezistă, ba chiar ies uneori din subteran și contraatacă, după cum se poate vedea în imaginile următoare:

21:04 - O minge de baseball semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a vândut la licitație cu mai mult de 50.000 de dolari, iar o parte din bani va fi donată pentru refugiații ucraineni.

20:33 - Liderii Uniunii Europene vor evalua cererea Ucrainei de aderare luna viitoare, potrivit Ministerului francez de Externe.

Cererea este examinată acum de Comisia Europeană și va fi „discutată la nivel de șefi de stat și de guvern la Consiliul European din luna iunie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

20:02 - Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, informează Fondul Națiunilor Unite pentru copii.

ADVERTISING

19:31 - În Belarus au loc exerciții militare, pe tot cuprinsul țării, până pe 21 mai.

19:14 - Pagubele produse de război infrastructurii Ucrainei se ridică deja la peste 94 de miliarde de dolari, estimează Kyiv School of Economics (KSE), iar pierderile totale ale economiei ajung în acest moment la 600 de miliarde de dolari.

18:53 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk spune că sunt în desfășurare „negocieri foarte dificile” pentru evacuarea luptătorilor grav răniți din complexul industrial Azovstal, dar se discută strict despre 38 de răniți, nu de sute de luptători. „Lucrăm pas cu pas. Vom schimba 38, apoi vom merge mai departe”, spune Vereșciuk.

18:15 - Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat o rezoluție privind investigarea presupuselor abuzuri comise de trupele ruse în zonele din Ucraina pe care le-au controlat pentru o scurtă perioadă. China a votat împotrivă.

18:14 - Kievul a confiscat banii celor mai mari bănci rusești care funcționau pe teritoriul Ucrainei.

17:54 - O navă a rușilor care transporta cereale furate în Ucraina a fost văzută în portul sirian Latakia, după ce a fost refuzată în cel puțin un port mediteranean, potrivit unor rapoarte citate de CNN.

17:46 - Europa trebuie să taie „oxigenul energetic” al Rusiei şi să pună capăt definitiv dependenţei sale de gazele naturale ruseşti, reclamă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, joi, în cursul unei vizite la Berlin, relatează AFP.

17:39 - Germania ar putea face față embargoului pentru gazele rusești chiar din această iarnă, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck.

„Dacă avem depozitele pline la începutul anului, dacă două din cele patru tancuri GNL pe care le-am închiriat sunt conectate la rețea și dacă facem economii semnificative de energie, am putea să trecem iarna, într-o oarecare măsură, chiar dacă se oprește aprovizionarea cu gaze rusești”, a declarat Habeck, într-un interviu pentru WirtschaftsWoche, citat de Reuters.

ADVERTISING

17:20 - Comisia Europeană a decis crearea unor culoare de solidaritate, pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole și să importe bunurile de care are nevoie. Comisia va institui o platformă logistică de corelare și va solicita statelor membre să desemneze puncte de contact dedicate culoarelor de solidaritate (ghișeu unic).

17:10 - România monitorizează cu mare atenție posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa și rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională, a spus ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, la reuniunea șefilor forțelor navale din Europa, la București.

16:55 - Liderii europeni vor discuta în luna iunie cererea Ucrainei de aderare la UE. Potrivit ministrului francez de Externe, cererea Kievului este analizată în prezent de Comisia Europeană și va fi discutată luna viitoare, într-un summit UE.

16:50 - Gazprom a anunţat că încetează să mai utilizeze conducta Yamal, un gazoduct-cheie în tranzitul gazelor naturale către Europa prin Polonia, ca reacţie la sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, relatează AFP.

16:35 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va veni sâmbătă în Europa pentru întâlnirea informală cu miniștrii de externe ai țărilor NATO, anunță The Guardian. Discuțiile vor viza răspunsul comun la războiul brutal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei și apropiatul summit NATO de la Madrid, care va începe pe 29 iunie.

16:00 - Aproape 10.000 de soldați din 19 țări participă la exercițiul militar "Swift Response", desfășurat de NATO în cinci poligoane din Europa, din Norvegia până în Macedonia de Nord. Exercițiul are ca obiectiv pregătirea forței de reacție pentru apărarea frontierelor estice ale Alianței.

15:25 - Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, acuză Rusia că "poartă război împotriva copiilor" ucraineni şi "viitorului" întregii ţări. Cel puţin 3 persoane au murit şi alte 12 au fost rănite în cursul nopţii de miercuri, în urma unor bombardamente ale forţelor ruse care au vizat o şcoală şi un internat de în oraşul Novhorod-Siverskîi, din nordul ţării, a mai declarat Zelenska, potrivit CNN.

15:00 - Operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean vor dura între cinci şi zece ani, a declarat Oleg Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei, citat de agenția EFE. Acesta a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive.

14:40 - Denis Pușilin, liderul speratiștilor pro-ruși din Donețk, a declarat că evacuarea soldaților ucraineni din oțelăria Azovstal nu va fi permisă.

14:30 - Analiștii de la Financial Times estimează că în următorii cinci ani Uniunea Europeană va trebui să cheltuiască în plus 195 de miliarde de euro pentru a renunța complet la importurile de petrol și gaze din Rusia și a trece la surse alternative de energie.

14:25 - Alte zece companii europene și-au deschis conturi la Gazprombank pentru a plăti pentru livrările de gaze din Rusia, anunță Bloomberg. Numărul total al companiilor care s-au supus procedurii impuse de Moscova a ajuns la 20. Alte 14 companii au solicitat documentele necesare pentru a deschide conturi la Gazprombank.

14:20 - Clauza de apărare reciprocă din Tratatul Uniunii Europene poate asigura o protecţie Finlandei până la aderarea la NATO, a apreciat ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, într-o videoconferință cu parlamentarii europeni. "Am discutat cu prietenii noştri din UE ce tip de sprijin ar putea reprezenta, de exemplu, articolul 42.7 în aceste condiţii", a spus ministrul citat de Reuters.

14:10 - Rusia va fi forțată să reacționeze militar la aderarea Finlandei la NATO, a anunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un comunicat. "Intrarea Finlandei în NATO este o schimbare radicală în politica externă a acestei țări. Rusia va fi forțată să ia măsuri de răspuns, atât militare-tehnice, cât și de altă natură, pentru a stopa amenințarea crescândă la adresa securității sale naționale", a transmis Lavrov.

14:05 - Mii de civili au fost ucişi în Mariupol, iar "adevărata amploare" a atrocităţilor nu a fost încă dezvăluită, a declarat, joi, Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet, citat de CNN. "Până în prezent, peste 1.000 de cadavre ale civililor au fost recuperate doar în regiunea Kiev. Unii dintre aceşti oameni au fost ucişi în cadrul ostilităţilor, alţii par să fi fost executaţi, iar alţii par să fi murit din cauza stresului provocat de lupte şi a lipsei de îngrijiri medicale, a arătat Bachelet. Ea a adăugat că unii dintre civili par să fi fost torturaţi.

13:50 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda va fi "primită călduros", în Alianță și a promis că procesul de aderare va fi "lin și rapid". "Finlanda își decide viitorul", a mai spus el.

13:05 - Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în contextul publicării pe pagina oficială de internet a Ambasadei a articolului cu titlul "Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii".

13:00 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Finlandei la NATO este "cu siguranță" o amenințare pentru Rusia și va atrage un răspuns simetric. El a adăugat că "toată lumea își dorește evitarea unei confruntări directe între Rusia și NATO", iar expansiunea Alianței nu va face Europa mai sigură.

12:35 - Președintele României, Klaus Iohannis, salută decizia Finlandei de a se alătura statelor NATO: "România este un puternic susținător al politicii 'ușilor deschise' a NATO și este pregătită să sprijine Finlanda în procesul de aderare la NATO. Împreună suntem mai puternici!", a scris pe Twitter șeful statului.

12:20 - RuTube, un echivalent rusesc al YouTube favorabil Kremlinului, este indisponibil de trei zile din cauza unui atac cibernetic, anunță Sky News. Platforma a fost scoasă din funcțiune luni, de Ziua Victoriei, în urma unui incident cibernetic. Platforma a revenit online miercuri după-amiază, dar încă se încarcă greu, iar administratorii au anunțat pe Telegram că aceasta a fost ținta "celui mai mare atac cibernetic" pe care l-a văzut până acum.

12:05 - De la începutul războiului, Rusia a pierdut 26.650 de soldați, 2.873 de blindate, 1.195 de tancuri, 199 de avioane și 161 de elicoptere, arată un bilanț estimativ al armatei ucrainene.

11:50 - Prima reacție din Rusia după ce Finlanda a anunțat că va adera la NATO: fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a scris pe Telegram că această decizie va crește riscul unui conflict direct între NATO și Rusia. "Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se tranforma într-un război mondial. Va fi un scenariu catastrofal pentru toți", a precizat el. Medvedev a îndemnat Occidentul "să nu se mintă pe el însuși și pe alții" și "să nu se sufoce cu propriul scuipat în paroxismele rusofobiei".

11:30 - Imagini din satelit și drone arată că ucrainenii au distrus cel puțin două poduri de pontoane lângă Bilohorivka, în regiunea Lugansk, oprind de două ori în ultimele 24 de ore încercările rușilor de a traversa râul Doneț. Traversarea râurilor Ucrainei s-a dovedit un obstacol logistic care a împiedicat avansarea militarilor ruși, timp de săptămâni întregi, în multe zone din Ucraina, relatează CNN.

11:25 - Ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, salută decizia Finlandei de a adera la NATO și anunță că țara sa va decide curând dacă va urma aceeași cale. "Finlanda este cel mai apropiat partener de securitate și apărare al Suediei și trebuie să ținem cont de evaluările finlandezilor. Suedia va decide după ce va fi prezentat raportul din consultările privind politica de securitate", a scris Linde pe Twitter.

11:18 - Ziarul suedez Expressen anunță în exclusivitate că Suedia va înainta luni cererea de aderare la NATO. "Guvernul va ține luni o ședință suplimentară pentru a lua decizia formală de aplicare a Suediei pentru aderarea la NATO. Imediat după întâlnire, dacă nimic neprevăzut nu se va întâmpla, cererea va fi trimisă", scrie Expressen.

11:10 - Agențiile de presă din Rusia au anunțat că forțele ruse au atacat miercuri noaptea două depozite de muniție din regiunea Cernihov. Ministrul rus al Apărării, citat de Reuters, a spus că sistemul ucrainean de rachete antiaeriene S-300 din regiunea Harkov și un radar din apropierea Odesei au fost distruse, relatează The Guardian.

10:50 - Politicianul suedez Annie Lööf vede decizia Finlandei de a adera la NATO ca pe un exemplu pe care trebuie să-l urmeze și țara sa. "Suedia trebuie să meargă mână-n mâncă cu Finlanda pentru a întări securitatea și siguranța în regiunea nordică și baltică", a scris ea pe Twitter.

10:40 - Retragerea forţelor ruse din Harkov este "o recunoaştere tacită a incapacităţii Rusiei" de a cuceri oraşe-cheie unde era estimată o rezistenţă limitată, a anunţat, joi, ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic. Forţele ucrainene continuă să contracareze atacurile în nordul oraşului Harkov şi au recucerit mai multe oraşe şi sate de lângă graniţa cu Rusia, se menţionează în comunicat. Totodată, trupele din jurul Harkovului sunt "vulnerabile în faţa forţei defensive mobile şi extrem de motivate a Ucrainei", din cauza deciziei Moscovei de a transforma operaţiunea din Donbas într-o prioritate.

10:30 - O înregistrare video descoperită de CNN arată cum nişte soldaţi ruşi au împuşcat şi au ucis doi civili ucraineni neînarmaţi în faţa unei reprezentanţe auto, pe 26 martie, înainte de a jefui firma. Soldaţii au venit în spatele civililor şi au deschis focul, iar ambii civili au căzut la pământ. Incidentul este în prezent investigat drept crimă de război.

10:15 - Finlanda va intra în NATO, au anunțat președintele acestei țări, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin, într-o declarație comună . "Finlanda trebuie să trimită fără întârziere cererea de aderare la NATO", au transmis cei doi oficiali. Este o schimbare majoră în politica de securitate a acestei țări, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia.

10:05 - O explozie s-a produs în depozitul de praf de pușcă al unei unități militare din regiunea Habarovsk din Rusia. Potrivit primelor informații difuzate de agenția RIA Novosti, o persoană a fost rănită.

09:45 - Consorțiul german Siemens a anunțat că se va retrage din Rusia din cauza invadării Ucrainei. Compania anunțase în martie că va opri toate livrările către Rusia, dar va continua să asigure activități de mentenanță. Siemens activează pe piața rusă încă din anul 1850 și a susținut puternic cooperarea economică dintre Germania și Rusia.

09:30 - Un comandant al pușcașilor marini ucraineni, refugiat împreună cu alți luptători în oțelăria Azovstal din Mariupol, a făcut un apel la Elon Musk pentru a-i ajuta pe militari să părăsească în siguranță orașul din sudul țării. Solicitarea a fost făcută pe rețelele de socializare. "Ajutați-ne să ieșim din Azovstal spre o țară mediatoare. Dacă nu tu, atunci cine? Dă-mi un indiciu", a scris Serhiy Volyna pe Twitter. Până în prezent, Musk nu a comentat apelul comandantului pușcașilor marini.

08:49 - De la începutul războiului, cel puțin 3.496 de civili ucraineni au fost uciși și cel puțin 3.760 au fost răniți.

08:45 - Rușii au lansat noi atacuri în regiunea Cernihov. Sunt morți și răniți, informează autoritățile locale.

07:48 - Rusia este ”cea mai directă ameninţare” la adresa ordinii internaţionale, a declarat, joi, la Tokyo, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit France 24. Rusia ”este astăzi cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China”, a afirmat von der Leyen, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul japonez Fumio Kishida.  

06:42 - Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională, transmite dpa. "Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare", a comunicat miercuri seară preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic.

06:38 - Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al armatei ucrainene, transmite BBC. Rachetele au vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, deşi "au tras în mod repetat şi asupra altor obiecte de infrastructură critică de importanţă socială". 

06:35 - Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN. În acest moment însă nu există un acord, ci doar sunt în desfășurare negocieri. Vereshchuk a mai spus că guvernul lucrează și la diferite opţiuni pentru a scoate soldaţii ucraineni din Azovstal, dar că niciuna dintre opţiuni nu este "ideală". 

06:09 - Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se reuneşte, joi, în sesiune extraordinară pentru a examina acuzațiile de abuzuri abuzuri grave comise de Rusia în Ucraina, în special la Mariupol şi la Bucea, transmite Le Figaro. Întâlnirea a fost solicitată de Kiev și, deși are posibilitatea la drept la replică, fiind țară în cauză, Moscova a decis să nu participe.  

06:00 - Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici susține că, în contraofensiva din regiunea Harkov, forțele Kievului au ajuns până la granița cu Rusia și chiar au și trecut-o în anumite porțiuni. ”Granițele au o semnificație simbolică, nu una militară”, spune el.

05:45 - Autoritățile din Rusia au anunțat că, pentru prima dată de la începutul invaziei, un civil a fost ucis în satul Solokhi, din Belgorod, situat la 10 kilometri de granița cu Ucraina. Rușii susțin că cetățeanul a fost ucis de un obuz lansat din Ucraina, și alte 6 persoane au fost rănite în atac.

05:25 - Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a estimat, într-o discuție cu reporterii, la Berlin, că efectele acestui război se vor face simțite în Ucraina pentru următoarea sută de ani.

„De aceea va trebui să lucrăm împreună pentru reconstrucție. Cei care trăiesc în Germania știu că bombele din cel de-Al Doilea Război Mondial sunt în continuare descoperite chiar frecvent”, a spus Scholz.

05:10 - Armata rusă nu a făcut niciun progres semnificativ miercuri, în timp ce trupele ucrainene au continuat să câștige teren la nord-est de Harkov, se arată în ultima informare a Institutului pentru Studiul Războiului. Eforturile rusești de-a lungul axei sudice și în regiunile Donețk și Lugansk rămân tot blocate.

Cum arată harta actuală a războiului:

ISW

05:00 - Forțele armate ale Ucrainei au informat în legătură cu situația de la finalul celei de-a 77-a zi de război. Forțele Kievului au pornit contraofesiva pentru alungarea rușilor din regiunea Harkov, mutare despre care un consilier guvernamental a declarat că „îi va șoca pe ruși de puterea cu care forțele armate îi vor zdrobi”.

Ucrainenii au reușit să recâștige controlul în satul Pitomnik, din regiunea Harkov, precum și în alte patru așezări din apropiere.

Rușii continuă eforturile pentru cucerirea orașelor Rubizhne și Liman, ambele din Donbas, în timp ce, în sud-est, bombardează cu furie Azovstalul, fostul combinat unde sunt adăpostiți ultimii apărători ai Mariupolului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇