Miercuri, 11 mai 2022, este ultima zi în care șoferii care au încheiat o poliță RCA cu City Insurance își mai pot schimba asigurătorul fără a risca să primească amendă. Miercuri este, de asemenea, ultima zi în care se poate solicita returnarea unei părți din suma plătită, proporțional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.
Autoritățile au atras atenția asupra faptului că polițele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depășește data menționată. În prezent, circa 500.000 de șoferi au polițe valabile emise de City Insurance, scrie economedia.ro.
- „Conform evidențelor City Insurance, în acest moment există în vigoare un număr de 488.994 polițe, dintre care 384.171 aparțin unor persoane fizice și 104.823 aparțin unor persoane juridice, inclusiv instituții publice și ministere.
- CITR nu a primit solicitări și nu a făcut demersuri pentru prelungirea polițelor RCA după data de 12 mai.
- Conform legislației în vigoare cu privire la protecția datelor cu caracter personale (GDPR), nu vă putem comunica numele/denumirea persoanelor asigurate.”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance.
Ce trebuie să facă şoferii
Pentru a circula în legalitate, șoferii care au aceste polițe trebuie să încheie o nouă asigurare, la o altă companie de asigurări auto, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, pot fi sancționați de Poliție cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.
În cazul unui accident, dacă șoferul nu are CASCO, costul reparației va fi suportat tot de acesta, din propriul buzunar, neputând fi despăgubit. Doar terții păgubiți vor putea fi despăgubiți, dar numai în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese.
Dacă un client City Insurance are o poliță valabilă până după data de 11 mai 2022, el poate cere returnarea unei sume de bani, proporțional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Și această cerere de returnare poate fi depusă tot până la data de 11 mai.
Brokerii consultați de Economedia au declarat recent că sunt șanse mici ca toți șoferii să reușească să-și schimbe asigurările și că prețurile continuă să crească.
Aceștia au arătat că, față de anul trecut, înainte de falimentul companiei City Insurance, prețurile sunt acum de până la trei ori mai mari.
Astfel, pentru transportatorii de marfă (autoutilitare peste 16 tone), asigurați pe un an, tariful unei polițe RCA la City Insurance era anul trecut de circa 5.500. Acum, tariful mediu este de 15.700 de lei.
Pentru vehiculele utilitare mici, tariful practicat de City Insurance era anul trecut de 2.030 de lei, pe 12 luni. Acum, Omniasig sau Allianz vin cu oferte de 3.500 până la 4.600 de lei.
Și tarifele pentru autoturisme s-au majorat tarifele. Un șofer care a plătit anul trecut 203 lei pe un an, la clasa de bonus maxim, după faliment plătește 480 de lei la altă companie de asigurări.