Modificări importante în formatul Ligii Campionilor: Dispar grupele!

Modificări importante în formatul Ligii Campionilor: Dispar grupele!

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat astăzi, la Viena, formatul final și lista de acces pentru competițiile europene de club începând cu sezonul 2024/25, în urma deciziei sale din 19 aprilie 2021 de a introduce așa-numitul „sistem elvețian”.

Amendamentele cheie se referă la reducerea de la 10 la 8 meciuri în faza noului minicampionat UEFA Champions League și schimbarea criteriilor pentru alocarea a două dintre cele patru locuri suplimentare, eliminând accesul pe baza coeficientului de club.

Cele opt meciuri din UEFA Champions League se vor juca pe parcursul a zece săptămâni europene prevăzute de decizia luată în aprilie 2021. UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League se vor bucura toate de o săptămână de exclusivitate calendaristică.

ADVERTISING

Cele patru locuri suplimentare create de creșterea de la 32 la 36 de echipe în faza minicampionatului UEFA Champions League vor fi alocate astfel:

  • Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației aflate pe locul cinci în clasamentul coeficienților UEFA.
  • Un allt loc va fi acordat unei campioane interne prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numita "Calea Campionilor".
  • Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga câte un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor din UEFA Champions League. De exemplu, la sfârșitul actualului sezon, cele două asociații care ar adaugă câte o echipă în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor lor, ar fi Anglia și Olanda.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noul format al Ligii Campionilor

Cea mai mare schimbare va avea ca rezultat o transformare din faza tradițională a grupelor într-o singură fază a Ligii care să includă toate echipele participante.

Fiecărui club i se vor garanta un minim de 8 meciuri în faza minicampionatului, împotriva a 8 adversari diferiți (patru meciuri acasă, patru în deplasare), în locul celor șase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă și în deplasare.

Primele opt clasate se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile nouă până la 24 vor concura într-un play-off cu două etape pentru a-și deschide calea către optimile competiției.

ADVERTISING

Modificări similare de format vor fi aplicate pentru UEFA Europa League (8 meciuri în minicampionat) și UEFA Europa Conference League (6 meciuri în minicampionat), ambele urmând a avea câte 36 de echipe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇