Un calamar uriaș a fost găsit eșuat pe o plajă din Africa de Sud, zilele trecute.
„A fost o priveliște incredibilă. Corpul avea în jur de 2,2 metri, apoi cu tentaculele și brațele sunt sigură că s-ar fi întins până la 3,5 metri”, a declarat Alison Paulus, rezidentă din Cape Town și fondator al organizației pentru conservarea faunei sălbatice Volunteer and Explore, pentru Live Science.
Astfel de viețuitoare trăiesc la adâncimi de 300 – 1.000 m, în ocean, și rareori pot fi văzute.
Timp de secole, singurele informații pe care oamenii de știință le-au avut despre aceste creaturi au provenit din studiul exemplarelor eșuate sau al rămășițelor găsite în burțile cașaloților.
Primele fotografii ale unui calamar gigantic viu au fost realizate abia în 2004.
Exemplarul de față, o femelă, era probabil rănit după o întâlnire cu o barcă comercială sau o navă de pescuit.
„Am putut vedea o tăietură lungă deasupra tentaculelor, despre care presupunem că era de la elicea unei bărci”, a spus Paulus.
„Aș spune că cel mai probabil a fost lovită de o navă în timp ce se afla la suprafața mării”, a declarat Jon Friedman, ofițer pentru animale sălbatice în cadrul Cape of Good Hope Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA).
Acesta estimează că vietatea avea în jur de doi ani. Calamarii gigantici pot trăi până la 5 ani și pot ajunge să măsoare și 13 metri. Totuși, majoritatea nu depășesc 11 metri.