Putin ține un discurs în care nu spune nimic, dar anunță multe. La Kremlin a început dansul umbrelor

Ziua Victoriei a fost o radiografie a Rusiei marcate de război. Cu puțină lume pe străzi, cu spectacolul aviației militare anulat din cauza vremii și cu absența neexplicată a șefului statului major, parada militară a fost reprezentația colorată a unei armate debusolate în urma pierderile suferite în Ucraina.
Putin ține un discurs în care nu spune nimic, dar anunță multe. La Kremlin a început dansul umbrelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Informațiile neoficiale despre faptul că generalul Valeri Gherasimov, conducătorul forțelor armate, a fost rănit în Ucraina au apărut într-o nouă lumină din cauza absenței acestuia de la festivități.
  • FSB și-a pierdut rolul principal în ce privește coordonarea spionajului de război.
  • Un adjunct al GRU, serviciul secret al Armatei, a devenit șeful operațiunilor speciale de pe frontul ucrainean.
  • Rusia nu mai e capabilă să aducă un număr mare de militari pe front, susține un expert american în securitate.

În cel mai așteptat discurs politic al anului, Vladimir Putin nu a anunțat nicio victorie a armatei ruse în Ucraina, nu a cerut mobilizare generală și nici nu a amenințat cu folosirea bombei nucleare.

A acuzat NATO că vrea să atace Peninsula Crimeea și, apoi, Rusia. A mai spus că armata țării luptă cu naziștii din Ucraina și că Occidentul e slab.

Discursul liderului de la Kremlin a fost convențional, lipsit de direcție, ceea ce arată că nu există una, și populist.

Generalul american Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA din Europa, se întreba după discurs dacă nu cumva Vladimir Putin caută o cale de scăpare. Expertul susține că președintele Rusiei e conștient că pierde militar, informațional și economic și că situația e pe cale să se înrăutățească.

VIDEO. Fragment din discursul lui Putin, în care acuză NATO pentru extinderea din Europa de est

FSB devine vioara a doua în ce privește operațiunile din Ucraina

Un mister al zilei, la parada din Piața Roșie, a fost absența generalului Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei. 

ADVERTISING

În prima zi a lunii mai, în spațiul public au apărut mai multe informații despre faptul că generalul rus a fost rănit într-un atac al forțelor ucrainene asupra unui centru de comandă din localitatea Izium, estul Ucrainei, ocupată de ruși.

Informația nu a fost confirmată de oficialii de la Kiev, dar nici de vreo altă sursă independentă. 

Pe de altă parte, în data de 2 mai, în aceeași zi în care au apărut informațiile despre rănirea lui Gherasimov, două aeronave, una a Gărzii Naționale și alta a Ministerului Apărării, au decolat de la Moscova și au aterizat la Belgorod, oraș în vestul Rusiei, foarte aproape de graniță. Mai multe elicoptere au survolat zona, semn că avea loc o operațiune specială. 

În umbra marii sărbători din Rusia, la care Putin a vrut să arate că se bucură de sprijinul popular, luptele pentru putere se intensifică. 

FSB, serviciul secret care l-a susținut pe președintele Rusiei, a devenit inamicul acestuia. 

Putin l-a numit pe Vladimir Alekseiev, fost director adjunct al GRU, agenția de informații a Armatei, coordonatorul serviciilor secrete în ce privește războiul din Ucraina, eliminând FSB-ul din acest rol, a scris Andrei Soldatov, un jurnalist de investigație din Rusia, specializat în monitorizarea serviciilor secrete.

Cine este noul șef al spionajului de război?

“Noul ofițer principal pentru Ucraina, Vladimir Alekseiev, este prim-adjunct al șefului GRU și a fost puternic implicat în câteva dintre cele mai grave atacuri ale lui Putin asupra Occidentului din ultimul deceniu”, a anunțat Andrei Soldatov. 

“El este acuzat de Marea Britanie și de Uniunea Europeană că a coordonat atentatul cu arme chimice din Salisbury, 2018. Ofițer cu experiență al forțelor speciale, el este, de asemenea, sancționat de SUA pentru interferență cibernetică directă în alegerile din 2016”, a explicat jurnalistul rus.

Vladimir Putin a acuzat FSB pentru eșecul din Ucraina. Acesta consideră că informațiile serviciului 5 al agenției, condus de Serghei Beseda, responsabil cu statele foste sovietice, au fost false, campania militară fiind pregătită conform acestor date eronate.

“Semnalul public al îndepărtării FSB de la coordonarea operațiunilor din Ucraina a venit săptămâna trecută, când Țarigrad TV, un post de televiziune pro-Kremlin, a difuzat un reportaj intitulat <Generalii victoriei: cine sunt responsabilii operațiunii speciale?> Emisiunea sugera că acești oameni se vor asigura ca armata Moscovei să-și atingă, în sfârșit, obiectivele din Ucraina”, a scris jurnalistul Andrei Soldatov.

“Unii dintre cei numiți — precum generalul Alexander Dvornikov, căruia i s-a dat comanda generală pentru operațiunile militare  — erau cunoscuți telespectatorilor, la fel ca și șefii mai multor districte și unități militare. Dar un nume a ieșit în evidență. Alekseiev a fost prezentat în emisiune, pentru prima dată, drept șeful informațiilor pentru Ucraina”, a adăugat Soldatov.

Această schimbare arată că Vladimir Putin nu a reușit să-și păstreze aliații, iar insuccesul militar a format cel puțin două tabere în interiorul elitei conducătoare, “siloviki”, cum sunt numiți de ruși.

Russia Regions WWII Victory Day Celebrations
La parada de 9 Mai din Piața Roșie au defilat și trupe de cavalerie, un omagiu adus Uniunii Sovietice, comunismului și lui Lenin - Foto: Hepta.ro

Rusia nu mai poate aduce forțe noi pe frontul din Ucraina

Faptul că n-a reușit să prezinte o mare victorie în ziua paradei militare e o recunoaștere tacită a insuccesului militar din Ucraina. 

În ultimele zile, trupele ruse au încercat din răsputeri să cucerească ultima redută a rezistenței din Mariupol și n-au reușit. 

Militarii din Batalionul Azov și-au păstrat pozițiile în ciuda pierderilor, a unui număr mare de răniți, a foamei și setei cu care se confruntă de mai multe zile.

“Rezistăm pentru Ucraina, pentru toți cei morți, vii și nenăscuți, rezistăm pentru libertatea noastră comună. Pentru noi înșine, pentru tine, pentru părinții tăi..., pentru toată lumea”, a scris pe rețelele sociale un comandant al trupelor care încă luptă în catacombele combinatului Azovstal.

Într-o astfel de situație, Putin ar fi fost într-o situație penibilă să prezinte cucerirea Mariupolului ca pe o mare victorie, deși nu se poate spune că nu a încercat. 

De Ziua Victoriei, rușii au continuat să bombardeze combinatul, ca o formă de răzbunare pentru că n-au reușit să-l cucerească după 70 de zile de asediu.

“Puterea de foc actuală e tot ce le-a rămas. Forțele militare, pur și simplu, nu se pot reface atât de repede după pierderi atât de devastatoare. Și, având în vedere cât de eficienți au fost ucrainenii, nu cred că rușii își vor putea atinge obiectivele în următoarele săptămâni, care vor fi critice…”, a declarat Jeffrey Edmonds, fost director pentru Rusia în Consiliul de Securitate al SUA, pentru cotidianul britanic The Guardian.

Marea ofensivă a Rusiei pe frontul de est, începută acum trei săptămâni, seamănă tot mai mult cu marea ofensivă asupra Kievului, din lunile februarie și martie.

După pierderi însemnate, forțele Moscovei s-au retras în dezordine de pe frontul de nord, anunțând că se concentrează pe cucerirea regiunii Donbas. Dar sunt tot mai multe indicii că dezastrul se va repeta.

Vladimir Putin, în discursul său, n-a anunțat mobilizare generală, pentru că știa că o astfel de măsură este extrem de nepopulară. N-a prezentat nicio victorie, pentru că n-a avut ce și n-a amenințat cu bomba nucleară, pentru că are deja inamici suficient de puternici în interiorul Rusiei care se opun unei astfel de strategii.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇