Emmanuel Macron, învestit președinte al Franței, pentru al doilea mandat, într-o ceremonie sobră (Video)

Emmanuel Macron, învestit președinte al Franței, pentru al doilea mandat, într-o ceremonie sobră (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost învestit sâmbătă, în cadrul unei ceremonii sobre, dar pline de simbolism, la Palatul Elysee, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al său, informează AFP.

Învestirea celui de-al patrulea preşedinte reales sub cea de-a cincea Republică, după De Gaulle, Mitterrand şi Chirac, este în linie cu cea a predecesorilor săi, desfăşurându-se exclusiv în interiorul Palatului Elysee. Evenimentul a fost practic o ceremonie televizată, transmisă în direct pe toate canalele principale.

La ora locală 11.00 (09.00 GMT), Emmanuel Macron și-a făcut intrarea în Salle des Fetes (Sala de festivităţi), cea mai mare şi mai prestigioasă sală a palatului, în sunetul primei mişcări a Concertului pentru oboi de Hendel.

Preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a proclamat victoria în turul al doilea, din 24 aprilie, în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu 58,55% din voturi.

ADVERTISING

Potrivit DPA, a apărut o mică discrepanţă în timpul inaugurării când Laurent Fabius a anunţat rezultatele alegerilor. Preşedintele Consiliului Constituţional a oscilat vizibil în privinţa numărului de voturi exprimate pentru Macron şi a sfârşit prin a anunţa un rezultat incorect din cauza unei erori numerice.

Şeful statului a rostit apoi un discurs în faţa a aproximativ 450 de personalităţi, a familiei sale, inclusiv soţia sa Brigitte, a prietenilor săi, a membrilor guvernului, a prim-ministrului său în funcţie Jean Castex, precum şi a principalilor lideri ai celor două camere ale Parlamentului şi a altor invitaţi.

În discurs, care a durat mai puţin de zece minute, Macron a cerut să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.

''Sunt conştient de gravitatea vremurilor'', a spus el la începutul discursului său, referindu-se în special la războiul din Ucraina, insistând asupra necesităţii de a ''acţiona fără încetare'', relatează France Presse. Cel mai urgent lucru, a subliniat el, citat de EFE, este de a "evita orice escaladare în urma agresiunii Rusiei în Ucraina" şi de a "ajuta democraţia să câştige" în această ţară, pentru a "construi o nouă pace europeană şi o nouă autonomie pentru continentul nostru".

ADVERTISING

El a vorbit despre necesitatea de a inova într-un moment în care lumea şi Franţa se confruntă cu provocări fără precedent şi a afirmat că al doilea mandat va fi unul "nou" şi nu o continuare a primului.

''Trebuie să inventăm împreună o nouă metodă, departe de tradiţii şi rutine obosite, cu ajutorul căreia să construim un nou contract productiv, social şi ecologic", a declarat el, promiţând că va acţiona cu "respect", "consideraţie" şi ''asocierea tuturor''.

Liderul francez a dat asigurări că va lucra ''pentru a construi o societate a ocupării depline a forţei de muncă'', pentru a face din Franţa o ''mare putere ecologică'' şi pentru a ''continua să atace inegalităţile la rădăcină'' cu şcoli mai incluzive şi o asistenţă medicală mai accesibilă pe întreg teritoriul ţării.

De asemenea, el a promis să acţioneze în favoarea egalităţii între bărbaţi şi femei şi să îi protejeze pe francezi cu o armată "puternică" prezentă "pe toate continentele".

ADVERTISING

În sală au fost prezenţi şi predecesorii săi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, precum şi fostul său prim-ministru Edouard Philippe.

După ce a expus în discurs principalele orientări ale celui de-al doilea său mandat de cinci ani, Macron a ieșit în parcul palatului pentru a trece în revistă trupele în sunetul imnului naţional, Marseillaise, dar şi al piesei "Entre Terre et Mer" al formaţiei Bagad de Lann-Bihoue, cântată deja în ultimii ani ca un omagiu adus soldaţilor ucişi în operaţiunile din Sahel.

În conformitate cu o tradiţie care datează din Vechiul Regim (perioada dintre Renaştere şi Revoluţia Franceză, respectiv între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea), 21 de salve de tun sunt trase de pe Esplanade des Invalides (esplanada invalizilor) din Paris.

Cu toate acestea, noul mandat de cinci ani va începe oficial abia la 14 mai. Numirea noului prim-ministru nu este aşteptată decât după aceea, în timp ce alegerile parlamentare vor avea loc o lună mai târziu.

Aparentele dificultăţi ale lui Macron de a găsi persoana potrivită pentru a conduce guvernul alimentează speculaţiile.

Fosta directoare de cabinet a premierului socialist Manuel Valls, Veronique Bedague, în prezent director general al grupului imobiliar Nexity, ar fi refuzat oferta, la fel ca şi deputata socialistă Valerie Rabault, care a declarat că a fost abordată şi a refuzat pentru a nu fi nevoită să susţină proiectul privind pensionarea la vârsta de 65 de ani.

La rândul său, Palatul Elysee dă asigurări că "preşedintele nu a oferit nimănui postul de prim-ministru".

Duminică, Emmanuel Macron va participa la festivităţile care marchează aniversarea victoriei Aliaţilor asupra Germaniei naziste la 8 mai 1945.

Luni, de Ziua Europei, este aşteptat la Strasbourg pentru a se adresa Parlamentului European. El va merge apoi, în aceeaşi zi, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz - prima sa călătorie în străinătate după ce a fost reales.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇