Viața în izolare a fost dificilă pentru toți, dar poate și mai mult pentru Alin Firfirică, sportivul desemnat cel mai bun atlet al României în 2018 și 2019. Practicant al probei de aruncarea discului, Alin era obișnuit în mod deosebit cu antrenamentele în sala de forță și în aer liber, însă din senin s-a văzut nevoit să se pregătească în mod individual în living-ul apartamentului său.
Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Alin Firfirică a explicat cum a dus până la etajul 4 discuri de 240 de kilograme și gantere pentru a putea rămâne în formă, având în vedere că îl așteaptă un an foarte important în față.
De asemenea, sportivul care a obținut locul 4 la Mondialele de Atletism de la Doha 2019, a explicat și care sunt planurile sale de viitor și cum a ajuns la aruncarea discului.
Iată interviul acordat SpotMedia.ro de Alin Firfirică:
Cum au fost cele două luni petrecute în casă pentru tine? Cum te-ai pregătit în casă, ai putut să lucrezi?
Această perioadă a fost ceva nou pentru toată lumea. A trebuit să mă adaptez cât mai repede la această situație, mi-am asigurat câteva aparate și gantere, practic mi-am făcut livingul ca o mini sala de forță. Cel mai mare impediment a fost că nu puteam să ies afară, să îmi desfășor programul de aruncări în aer liber, acesta fiind și unul din cele mai importante antrenamente. În mare parte antrenamentele mele s-au bazat pe stretching, exerciții de izometrie și dezvoltare a mușchilor antagoniști.
Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat în perioada petrecută în casă?
Consider că în toată perioada aceasta toată lumea a învățat un lucru foarte important, ceva ce de multe ori îl vedeam ca pe un drept al nostru și nimeni și nimic nu îl poate lua. Acum consider că apreciem altfel o simplă ieșire în parc cu familia, o plimbare cu bicicleta sau rolele. Lucruri cărora înainte nu le dădeam importanță acum au ajuns să primeze.
Ce ai simțit din nou când ți-ai reluat antrenamentele? În ce măsură ai fost afectat de perioada de inactivitate?
În momentul în care mi-am putut relua antrenamentele am fost cel mai fericit, am simțit că pot să încep din nou să lucrez la visul meu și să îmi depășesc forma pe care o aveam înainte de venirea acestei izolări. Dar ca să reușesc să fac acest lucru voi avea nevoie de 3 luni de pregătire pentru a compensa acele 2 luni de izolare cu antrenamente făcute la nivel redus.
După ce ai ratat la mustață Jocurile Olimpice din 2016, acum s-au amânat și Jocurile Olimpice din 2020. Cum vezi această decizie?
La început nu reușeam să mă obișnuiesc cu acesta decizie, dar după o discuție cu psihologul meu și cu familia am reușit să văd acest lucru că pe un plus. Sunt tânăr, am nevoie de experiență, trebuie să văd acest an ca pe o perioadă în care pot să ajung într-o formă mult mai bună decât aș fi putut fi la Jocurile Olimpice din anul 2020.
Numele tău a fost propus pentru a fi portdrapelul României. Cum ți se pare această propunere?
Aș fi onorat să se întâmple acest lucru, dar până una-alta consider că sunt alți sportivi care sunt mai îndreptățiți să poarte drapelul. Pentru mine, aceasta o să fie prima ediție de Jocuri Olimpice, unde pot să demonstrez că merit să fiu portdrapel la următoarele ediții.
Proba de aruncarea discului nu este printre cele mai populare discipline sportive din România. Cum ai ales-o?
Nu sunt un fan al sporturilor pe echipă, așa că am încercat să caut un sport prin care să mă pot afirma singur. Mama și tatăl meu au practicat kaiac-canoe, iar fratele meu a făcut aruncarea greutății până la terminarea liceului.
În clasa a V-a m-am mutat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, fiind la profil sportiv pe ramura de atletism, mi-am ales să practic și eu proba de aruncare a greutății ca și fratele meu. Însă cu timpul, văzând că nu pot să realizez rezultate importante pe plan internațional, am decis împreună cu antrenoarea mea să facem o schimbare, făcând trecerea la proba de aruncare a discului.
Aici aveam un mare atu, faptul că eram înalt și aveam anvergură foarte mare.
Care au fost modelele tale la începutul carierei?
Unul din modelele mele de la începutul carierei a fost aruncătorul de disc lituanian, Virgilius Alekna, tehnica mea din prezent fiind influențată de a lui. A practicat acest sport până la vârsta de 45 de ani, reușind să arunce la sfârșit de carieră peste 65 de metri.
Recordul lui personal este de 73,88 metri, iar palmaresul lui este impresionant. Dublu medaliat la Jocurile Olimpice cu medalie de aur, campion mondial, campion european.
Ce i-ai spune unui copil care vrea să vină la aruncarea discului?
I-aș spune că, dacă vrea să pornească pe acest drum și este convins de alegerea făcută, să nu se lase învins de momentele grele de care se va lovi în pregătirea lui.
Pentru a ajunge la statutul de sportiv de performanță nu ai nevoie doar de pregătire fizică. Trebuie să dai dovadă și de un psihic foarte tare. Acesta va face diferența atât în competiție, cât și în pregătire. Antrenamentele pentru această disciplină se bazează pe antrenamente de haltere, sărituri, alergări și aruncări.
Care sunt planurile tale pentru viitor? Ce obiective ai?
Obiectivul meu principal rămâne obținerea unei medalii la Jocurile Olimpice din anul 2021. Este o provocare foarte grea, dar nu imposibilă. Am de gând să demonstrez că pot să realizez acest lucru.