Candidata Opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat luni că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.
Într-o înregistrare video din Lituania, ţară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine şi de securitate să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
Ea a declarat că, dacă vor face acum acest lucru, comportamentul lor din trecut va fi iertat.
Totodată, Maria Kolesnikova, fosta şefă de campanie electorală a candidatului de opoziţie Viktor Babariko, arestat înaintea scrutinului din 9 august, a declarat că luni vor fi depuse acuzaţiile penale pentru moartea a doi protestatari şi pentru răspunsul violent al Poliţiei şi al forţelor de securitate împotriva protestatarilor şi a prizonierilor.
Adresându-se duminică protestatarilor din Minsk, Kolesnikova a citit numele unora din persoanele care au fost arestate, printre care Babariko şi Serghei Tihanovski. Svetlana, soţia lui Tihanovski, a candidat la alegeri în locul său.
Mii de protestatari arestați. De aproape 80 de oameni nu se mai știe nimic
Aproximativ 4.000 de persoane sunt încă în arest după protestele sângeroase declanşate săptămâna trecută, a spus Kolesnikova. Peste 2.000 au fost eliberaţi.
Potrivit informaţiilor apărute în presa din Belarus, nu se ştie unde se află aproximativ 80 dintre persoanele arestate.
Maria Kolesnikova a solicitat în repetate rânduri demisia lui Lukaşenko, care a respins acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 9 august. "Coşmarul de 26 de ani trebuie să se termine", a spus ea, făcând referire la perioada de timp pe care Lukaşenko a petrecut-o la conducerea Belarusului.
"Nu va fi pace până când cei care se află în prezent la putere nu demisionează şi Belarus este o ţară liberă", le-a spus Kolesnikova protestatarilor.
Lukașenko și-a organizat propriul miting de susținere
Preşedintele Lukaşenko şi-a făcut apariţia în public în faţa susţinătorilor săi pentru a dat asigurări că nu are de gând să demisioneze.
Observatorii independenţi au estimat la 10.000 participanţii la protest, în timp ce agenţia de ştiri BelTA a raportat 50.000 de protestatari.
La manifestaţia pro-Lukaşenko, la care au fost prezenţi mii de oameni, preşedintele le-a spus acestora că eventuale noi alegeri, după cum cere NATO, ar face ca Belarusul să “moară ca naţiune”.
“În ciuda tuturor dificultăţilor, am construit o ţară frumoasă împreună. Cui aţi decis să i-o cedaţi? Dacă vrea cineva să predea ţara, nu o voi permite nici mort”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko, potrivit rt.com.
“Aţi venit aici pentru ca, pentru prima dată într-un sfert de secol, să vă puteţi apăra ţara, independenţa, soţiile, surorile şi copiii”, a mai spus preşedintele belarus, conform BBC.
Lukaşenko a mai afirmat că Opoziţia “s-ar târî ca şobolanii afară din gaură” dacă nu ar fi suprimată de această dată. “Acesta va fi începutul sfârşitului vostru. Veţi îngenunchea ca Ucraina şi alte ţări şi vă veţi ruga Dumnezeu ştie cui”.
Polonia monitorizează atent situaţia de la graniță
Situația nu a lăsat fără reacție comunitatea internațională. UE a anunțat sancțiuni, iar Polonia a anunțat luni că monitorizează situaţia de la frontiera sa cu Belarus.
NATO a respins duminică acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko conform cărora Alianţa Nord-Atlantică îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu Belarus, dar a precizat că monitorizează atent situaţia în urma realegerii contestate a liderului de la Minsk.
''Urmărim ceea ce se întâmplă în Belarus, la fel ca toate ţările din NATO, şi vom fi atenţi şi la ceea ce se întâmplă la frontierele noastre. Nu vom fi pasivi în această observare'', a declarat luni ministrul adjunct al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, pentru postul public de radio polonez.
Armata belarusă intenţionează să desfăşoare în perioada 17-20 august exerciţii militare în apropierea centralei nucleare şi în regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA.