Cel mai mare risc pentru economia globală, de care nu vorbește nimeni

Cel mai mare risc pentru economia globală, de care nu vorbește nimeni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei țin principalele titluri din presă, însă cea mai grea lovitură pentru economia globală vine din China.

Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe chineze sunt sub lockdown total sau parțial, din cauza noului val de Covid. Împreună, ei asigurau 40% – în jur de 7,2 trilioane de doari, din PIB-ul Chinei, a doua cea mai mare economie mondială.

Analiștii avertizează că investitorii nu sunt încă pe deplin conștienți de cât de serioase sunt efectele asupra economiei globale a acestor carantine prelungite.

ADVERTISING

”Piețele globale e posibil ca încă să subestimeze impactul, pentru că atenția rămâne la războiul Rusiei în Ucraina”, spune Lu Ting, economistul șef al Nomura, citat de CNN Business.

Cea mai îngrijorătoare situație este în Shanghai, orașul de 25 de milioane de locuitori care servește drept principal hub în industria prelucrătoare și exporturi. Oamenii sunt închiși în case de săptămâni deja, au rămas fără mâncare, nu au acces la îngrijire medicală, iar oamenii sunt scoși cu forța din case, pentru ca acestea să le fie transformate în centre de izolare Covid.

ADVERTISING

Portul din Shanghai, care a asigurat 20% din traficul maritim al Chinei în 2021, este acum aproape blocat, iar transporturile de alimente perisabile putrezesc acolo.

Navele de marfă aflate în tranzit trebuie să stea și până la 8 zile în Shanghai înainte de a-și continua drumul.

Avioanele care transportau marfă și-au anulat zborurile în și din oraș și 90% dintre camioanele care asigurau aici importurile și exporturile sunt în garaje. Totodată, fabricile din oraș și împrejurimi sunt închise, inclusiv cele ale Sony și Apple.

ADVERTISING

De exemplu, la fabrica Quanta erau produse 20% din întreaga producție de MacBook-uri. Compania estimase că va livra 72 de milioane de unități anul acesta, cotă ce clar nu are cum să mai fie atinsă. Și Tesla are problee cu fabrica Giga din Shanghai, unde erau produse 2.000 de mașini electrice pe zi. De la începutul lockdownului, Tesla a pierdut 50.000 de mașini.

Vineri, ministrul chinez pentru Industrii și Tehnologie a anunțat că lucrează la un plan pentru a fi reluată producția la 666 de fabrici cheie.

Shanghai asigura aproximativ 6% din exporturile Chinei, potrivit statisticilor Guvernului de la Beijing din 2021.

Măsurile stricte impuse la nivel național din cauza pandemiei se estimează că vor costa economia Chinei 46 de miliarde de dolari pe lună sau 3,1% din PIB. Deja analiștii nu mai cred că estimarea Chinei de 5,5% creșetere economică în acest an mai este realistă, iar dacă măsurile vor continua, va scădea sub 4%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇