Ziua 52 de război. Trupele ruse continuă să avanseze la Mariupol, Ucraina e nemulțumită că armele promise de UE vin foarte greu (Foto & Video)

Ziua 52 de război. Trupele ruse continuă să avanseze la Mariupol, Ucraina e nemulțumită că armele promise de UE vin foarte greu (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina a intrat în ziua 52 de război cu moralul ridicat, după succesul din Marea Neagră, pe fundul căreia a ajuns marele crucișător Moscova.

În același timp, însă, ucrainenii descoperă în fiecare zi noi atrocități comise de ruși, în special la periferia Kievului. Până acum, doar acolo au fost descoperite peste 900 de cadavre ale civililor executați de ruși, spun autoritățile.

Rușii au continuat să bombardeze Donbasul și Harkovul, lăsând în urmă noi victime, inclusiv copii. La primele ore ale dimineții au atacat și periferiile Kievului și Liovului, dar și Dnipro.

Propaganda rusă continuă să emită ipoteze ce stârnesc râsul: acuză SUA că fabrică arme biologice la laboratoare din Mongolia și că deja ucrainenii folosesc gâște ca astfel de arme.

În timp ce SUA spun că războiul ar putea ține până la sfârșitul lui 2022, Zelenski răspunde că atât timp cât primesc arme și sunt luate noi sancțiuni împotriva rușilor, poate fi mult mai scurt. El le-a cerut americanilor să declare Rusia stat care sponsorizează terorismul.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 16 aprilie, ziua 52 de război în Ucraina:

23:52 - Oligarhul rus Roman Abramovici, împotriva căruia UE și Marea Britanie au impus sancțiuni, a vizitat Kievul pentru a încerca să reia procesul de negocieri dintre Ucraina și Rusia, au declarat surse pentru Bloomberg.

23:31 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă cu premierul suedez Magdalena Andersson despre sancțiunile rusești și aderarea Ucrainei la UE. „Am descris situația critică din Mariupol. Am discutat despre sprijinul pentru apărarea Ucrainei și despre înăsprirea sancțiunilor antirusești", se arată în declarația lui Zelenski.

ADVERTISING

23:12 - O bunicuţă care a fugit din oraşul Mariupol, asediat de ruşi, şi-a luat cu ea şi cocoşul, “prietenul” ei în vreme de război, iar Ministerul ucrainean de Externe a postat imagini în social media.

22:54 - Premierul britanic Boris Johnson a declarat că „Marea Britanie nu se va opri până când nu se va asigura că ucrainenii au resursele de care au nevoie pentru a-și apăra țara împotriva invaziei Rusiei”, potrivit unui comunicat postat pe rețelele de socializare.

Johnson a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski sâmbătă după-amiază.

22:40 - Lângă Herson, forțele armate ucrainene au distrus unitățile de recunoaștere inamice și echipamentele acestora.

22:37 - Sute de cadavre din groapa comună de la Bucea sunt exhumate, pentru identificarea morților.

22:14 - Ruşii au anunţat o altă „operaţiune specială", de data aceasta în spaţiu. Dimitri Medvedev a ameninţat că Rusia este gata să doboare sateliţii Starlink ai lui Elon Musk.

21:58 - Ministerul rus al Apărării a anunţat că întreaga zonă urbană Mariupol a fost “curăţată” de forţele ucrainene şi că un grup de luptători ucraineni este blocat în zona oţelăriei Azovstal. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a precizat că ucrainenii au pierdut peste 4.000 de luptători la Mariupol şi că alţi 1.464 s-au predat.

21:46 - Ucrainenii care și-au pierdut apartamentele și casele din cauza războiului vor sta în locuințe modulare.

21:21 - Liudmila Denisova, responsabilă cu drepturile omului pe lângă Parlamentul de la Kiev, a declarat că rușii recrutează la Lugansk copii de 16-17 ani pentru a lupta împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

21:05 - Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate sâmbătă din localitățile aflate în zonele de conflict din Ucraina.

20:49 - Un trilion de dolari. Atât de mulţi bani estimează celebrul investitor Bill Browder că au furat Vladimir Putin şi oligarhii ruşi de la poporul rus de la căderea Uniunii Sovietice.

20:30 - Imagini cu rămășițele vehiculelor rusești distruse în regiunea Cernihiv.

20:15 - Rusia a avertizat Republica Cehă să nu transfere către terţe ţări armament ce datează din timpul alianţei sale cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varşovia.

19:57 - Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a postat pe Twitter un montaj video animat cu atacul asupra crucișătorului Moscova. Pe fundal se aude melodia celor de la Scorpions, Wind Of Change.

”Urmează Moscova… sau fii inteligent și du-te acasă. Și așteptați o invitație pentru o excursie gratuită la Haga. Este o oportunitate de acum sau niciodată, o dată în viață. Nu o ratați. Fii inteligent - du-te acasă”, a scris ministrul.

19:42 - Zelenski spune că în cazul distrugerii armatei ucrainene de la Mariupol, va pune capăt negocierilor cu Rusia.

19:20 - Ukrainian Railways, compania naţională de căi ferate din Ucraina, a restricţionat, temporar, livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia şi România, a anunţat sâmbătă compania de consultanţă agricolă APK-Inform.

APK-Inform nu a oferit o explicaţie pentru aceste restricţii, informează Reuters.

19:03 - Șeful Republicii autoproclamate Donețk, Denis Pușilin, amenință că luptătorii ucraineni care rămân la Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați.

ADVERTISING

18:50 - În Mariupol, trupele ruse continuă să avanseze, sperând să compenseze eșecul lor de a captura Kievul. „Situația este foarte dificilă în Mariupol”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru portalul de știri Ukrainska Pravda.

„Soldații noștri sunt blocați în oraș, răniții sunt blocați. Există o criză umanitară. Cu toate acestea, ei se apără”, a spus Zelenski.

18:42 - Și ambasada Italiei revine la Kiev.

18:19 - Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului. Există informații potrivit cărora orașul Mariupol va fi complet închis pentru intrare și ieșire începând de luni, ceea ce ar putea împiedica alte evacuări umanitare.

18:02 - Încă 40.000 de oameni au părăsit Ucraina în ultimele 24 de ore. Totalul a ajuns la 4,83 milioane de persoane.

17:45 - Parlamentul Ucrainei a emis un avertisment, spunând că Rusia intenționează să lanseze un nou video deepfake care îl va viza pe președintele Volodimir Zelenski.

„Avertisment! Rusia intenționează să lanseze un nou deepfake cu președintele Zelenski. Într-o declarație fictivă, președintele își va exprima atitudinea negativă față de orașele ucrainene, în special față de Mariupol”, potrivit Centrului pentru Securitate Informațională.

17:18 - Rusia ţine captivi aproximativ 700 de soldaţi ucraineni, precum şi sute de civili, potrivit guvernului de la Kiev. "Au sechestrat peste 1.000 de oameni", a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk sâmbătă la televiziunea ucraineană. Printre aceştia sunt în jur de 500 de femei, a adăugat ea.

17:04 - Șeful echipei de negocieri a Ucrainei și consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este nemulțumit că armele promise de Uniunea Europeană ajung foarte greu.

Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter că Ucraina nu a primit „armele pe care le-am cerut și trece prea mult timp până ajung”.

16:42 - O persoană a murit și 18 sunt rănite în urma unui atac cu rachete în regiunea Harkov, anunță pompierii ucraineni. Lovitura a avut loc într-o piață, au explicat salvatorii.

16:29 - Peste 10.000 de voluntari ajută la reconstruirea Ucrainei. Ei lucrează în prezent în zonele deminate din regiunea Kiev. Voluntarii curăță străzile și participă la operațiunile de căutare a victimelor, potrivit Serviciului de Stat de Urgență.

16:16 - Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este şi patronul clubului Şahtior Doneţk, s-a angajat să reconstruiască oraşul asediat de ruşi Mariupol.

16:01 - Consiliul Local din Mariupol a publicat un videoclip care prezintă blocuri distruse în cartierul rezidențial de Est al orașului. Mariupol a fost puternic bombardat de la începutul războiului.

15:43 - Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, salută decizia Poloniei de a renunța treptat la importul de cărbune din Rusia. El a mulțumit țării vecine pentru „politica sa consecventă”. „Acesta este într-adevăr un pas îndrăzneț”, a spus el.

15:20 - Compania franceză de cosmetice L'Occitane închide toate magazinele din Rusia și oprește vânzările online.

14:58 - Senatorul rus Konstantin Kosacev a susținut în direct că are informații că SUA vor să fabrice arme biologice la laboratoare din Mongolia.

14:43 - Rușii au bombardat iar o rafinărie din regiunea Lugansk. Încearcă să distrugă resursele înainte de marea bătălie.

14:31 - Cum arată Irpinul, după ce a fost bombardat de ruși.

14:25 - Iată cum arăta gara de Mariupol înainte de ”eliberarea” rușilor și cum arată acum.

14:10 - După Franța, și Italia își redeschide Ambasada de la Kiev.

13:55 - O persoană a murit și mai multe au fost rănite în urma bombardamentelor de dimineață de la periferia Kievului, a anunțat primarul Vitali Klitschko. Ministerul rus al Apărării anunțase de dimineață că a bombardat lângă Kiev o fabrică ce producea si repara rachetele antinava, ca represalii pentru scufundarea de joi a navei amiral Moscova a flotei de la Marea Neagra.

13:41 - Serghei Gaidai, șeful administrației regionale din Lugansk, este convins că rușii vor începe ofensiva în forță în Donbas de îndată ce ploaia se va opri.

”Până acum vremea a fost de partea noastră. A început să plouă. Dar îi vedem cum se organizează, sunt zeci de mii aici, cu sute de echipamente. Cred că atunci când se oprește ploaia vor ataca”, a spus el.

13:18 - Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk spune că în jur de 700 de soldați și peste 1.000 de civili, dintre care mai mult de jumătate femei, sunt prizonieri în Rusia.

”Nu putem face schimb de prizonieri între civili și militari, pentru că e interzis prin Convenția de la Geneva. Cerem Rusiei să ne elibereze imediat civilii”, a spus ea.

12:47 - Soţia lui Viktor Medvedciuk, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a declarat că oligarhul a fost bătut de serviciile de securitate ucrainene în timp ce era interogat în detenţie.

12:46 - Aproximativ 200 de femei şi copii din Ucraina protestează, sâmbătă, la Constanţa, faţă de războiul din ţara lor, în cadrul evenimentului denumit „Marşul mamelor”.

Purtând însemnele naţionale ale Ucrainei, ele s-au adunat în faţa sediului Consulatului general al Federaţiei Ruse din Constanţa. Ele au adus cu ele păpuşi care poartă scutece vopsite cu roşu, care simbolizează copiii care au fost ucişi în război.    

Protestatarele au plecat în marş pe străzile oraşului îndreptându-se către sediul Primăriei şi al Prefecturii. Protestul este programat a se încheia la ora 13:00.

12:25 - Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că Boris Johnson nu are voie să calce pe sol rusesc, fiind trecut pe lista sancțiunilor.

Lista neagră e completată de mai mulți miniștri britanici, printre care cel al Apărării, Ben Wallace, și șefa Externelor, Lizz Truss. Și fostul premier Theresa May a ajuns pe lista neagră a rușilor. În total, restricțiile de viză vizează 13 oficiali britanici, potrivit Meduza.io.

12:12 - Telefoanele mai multor jurnaliști ruși aflați în vizorul Kremlinului au fost sâmbătă dimineață ținta unui unor atacuri cibernetice.

12:06 - Orașul Liov a fot atacat cu bombardiere rusești care au decolat din Belarus.

11:54 - Cel puțin 824 de noi morminte au apărut în cimitirul din Herson între 28 februarie și 15 aprilie, arată imaginile din satelit.

11:48 - Liderul regional al Dnepropetrovsk, Valentin Rezincenko, a anunțat că Dnipro a fost iar ținta bombardamentelor. O fermă de găini a fost distrusă, dar din fericire acolo nu mai erau nici păsări, nici oameni.

11:33 - În Khabarovsk, un oraș din sud-estul Rusiei, oamenii au ieșit în stradă împotriva războiului. Protestul s-a încheiat în arest.

11:27 - Săptămâna viitoare, o delegație condusă de premierul ucrainean Denis Șmihal și din care fac parte și ministrul de Finanțe Serhiy Marcenko și guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei Kirilo Șevcenko, va merge la Washington.

11:21 - Mai mulți oameni de afaceri cu legături cu Rusia, printre care Pavel Durov și Yuri Milner, au cerut publicației Forbes să nu îi menționeze drept ”oameni de afaceri ruși”, pe motiv că nu au mai locuit în Rusia de mulți ani. Forbes spune că a primit și în trecut câteva astfel de solicitări, dar de la începutul războiului numărul lor a crescut semnificativ.

11:15 - Procuratura generală a Ucrainei a anunțat că de la începutul războiului 200 de copii au fost uciși în agresiunile rușilor și 360 au fost răniți.

11:09 - Guvernul rus a anunțat că alocă 439 de milioane de ruble regiunilor care primesc ”refugiați” ucraineni - Rostov, Voronezh și Kursk.

11:02 - Jurnaliștii străini scriu despre România, care se aliniază la sancțiunile europene și interzice, de duminică, accesul navelor sub pavilion rusesc în porturile sale.

10:59 - Rușii susțin că nu ocupă, ci eliberează Ucraina. Însă își lipesc steagul pe unde apucă. Iată o imagine din Enerhodar, un oraș din nord-vestul Ucrainei.

10:55 - Imagini cu incendiile provocate de bombele rușilor care au căzut la periferia Kievului.

10:39 - Luptătorii ceceni ai lui Kadîrov făceau un filmuleț pe TikTok când au fost luați prin surprindere de un atac.

10:24 - Atacurile rușilor continuă și în Harkov.

10:15 - Atacurile de peste noapte ale rușilor au ucis doi oameni și au rănit alți patu în Lugansk. Rușii au bombardat noaptea trecută și orașele Alexandria și Kirovograd, din centralul Ucrainei.

10:08 - 9 rute de evacuare au fost stabilite pentru sâmbătă. Se încearcă și evacuarea cât mai multor oameni din Mariupol.

10:00 - Membri ai trupelor britanice speciale SAS au antrenat soldaţi ucraineni lângă Kiev în ultimele săptămâni. Potrivit The Times, aceştia i-au învăţat pe ucraineni să folosească armele antitanc trimise lor de Regatul Unit.

Ziarul se bazează pe declaraţiile ofiţerilor ucraineni.

09:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui american Joe Biden, într-una dintre recentele lor conversaţii telefonice, să desemneze Rusia drept "stat care sponsorizează terorismul", potrivit unei persoane informate, scrie CNN.

Oficialii americani au refuzat anterior să excludă adăugarea Rusiei pe lista statelor ce sponsorizează terorismul, spunând că monitorizează continuu situația din teren și vor decide. La acest moment pe lista SUA sunt Coreea de Nord, Siria, Cuba şi Iran.

09:47 - Banca centrală a Rusiei a impus controale valutare pentru a sprijini lichiditatea, dar urmăreşte să păstreze principiile pieţei pentru stabilirea cursului rublei şi un curs de schimb al rublei determinat de piaţă, a declarat vineri prim-viceguvernatorul băncii, Ksenia Iudaieva, transmite Reuters.

09:33 - Peste 720.000 de refugiați din Ucraina au intrat în România din 24 februarie, când a început războiul, până în prezent. În ultimele 24 de ore, au intrat prin punctele de trecere a frontierei aproape 7.700 de cetățeni ucraineni.

09:19 - Și în vest, la periferia Liovului, aflat la granița cu Polonia, au avut loc bombardamente.

09:16 - Ambasada Franței s-a redeschis la Kiev.

09:15 - În Hersonul ocupat, rușii încearcă să-i spele pe creier pe ucraineni cu propaganda dictată de la Moscova. De exemplu, la un buletin de știri au fost avertizați în legătură cu ”gâștele de război”, care ar fi arme biologice folosite de nașionaliștii neonaziști.

09:11 - Explozii puternice s-au auzit și în această dimineață în Kiev. Primarul Vitali Klitschko a scris pe Telegram că rușii au bombardat districtul Darnițki, de la periferia capitalei. El a spus că nu se cunosc la acest moment informații despre distrugerile provocate și eventuale victime.

08:46 - Rușii au lovit cu furie și Cernihovul, dar cam de două săptămâni s-au retras din zonă. BBC a stat de vorbă cu oamenii de acolo, care spun că pentru ei ”tăcerea e înspăimântătoare” și sunt siguri că rușii se vor întoarce și vor relua bombardamentele.

08:14 - Mii de sârbi fluturând steaguri ruseşti şi sârbe şi purtând poze cu preşedintele Vladimir Putin au manifestat, vineri, prin Belgrad mergând până la ambasada Rusiei, pentru a protesta faţă de eforturile guvernului Serbiei de a se distanţa de Moscova după invadarea Ucrainei, scrie Reuters.

07:50 - Germanii sunt îndemnați să reducă încălzirea cu un grad și să folosească trenul sau bicicleta de Paște, pentru a reduce, în acest fel, dependența de gazul și petrolul rusesc, scrie BBC.

„Este mai ușor pentru portofel și îl enervează pe Putin”, spune ministrul Economiei, Robert Habeck, care este, de asemenea, co-lider al Verzilor, unul dintre cele trei partide care conduc Germania.

07:13 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina, dintre care fonduri de un miliard de euro vor fi acordate Administraţiei de la Kiev, informează site-ul Tagesschau.de.

Supus presiunilor pentru a oferi armament suplimentar Ucrainei, Olaf Scholz pare să evite totuşi să transfere echipamente în mod direct.

06:57 - Autorităţile ruse au organizat o ceremonie la Sevastopol, Crimeea, pentru a comemora pierderea Moscovei, nava-amiral a flotei ruse, care s-a scufundat în Marea Neagră. Potrivit BBC, un preot ortodox a fost prezent la ceremonie. Rusia nu a raportat niciun deces la bordul navei.

Moscova „a fost un simbol pentru toată lumea, un simbol al puterii noastre, al speranţei noastre, al renaşterii flotei noastre în anii 1990”, a spus căpitanul de rezervă Serghei Gorbaciov, în timp ce a vorbit în timpul ceremoniei.

Pierderea Moscovei „este o tragedie pentru zecile de mii de oameni care au slujit la bord în ultimii 20 de ani”, a adăugat preotul.

06:34 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că dacă primește arme și Rusia e lovită de sancțiuni și mai dure, atunci războiul poate fi unul scurt.

”Sancţiunile împotriva Rusiei sunt foarte semnificative. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă insuficiente pentru ca maşina militară rusă să rămână fără mijloace de subzistenţă. Noi provocăm altele mai puternice, mai distructive.

Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: poţi face războiul mult mai scurt. Cu cât vom obţine armele pe care le-am cerut mai multe şi mai devreme, cu atât poziţia noastră va fi mai puternică şi cu atât mai repede va veni pacea".

06:25 - Vineri seară rușii au bombardat și au provocat distrugeri aerodromului din Oleksandriia, regiunea Kirovohrad.

06:22 - Bisericile din Ucraina vor rămâne închise de Paştele Ordodox, în 24 aprilie, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pe timpul nopţii, transmite BBC.

Sfinţirea coşurilor de Paşte va avea loc în continuare, dar va respecta, de asemenea, starea de asediu.

06:14 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi.

Kievul anunța vineri seară că a ucis peste 20.000 de soldați ruși.

06:10 - Secretarul de stat Antony Blinken le-a spus aliaților europeni că SUA estimează că războiul Rusiei în Ucraina ar putea ține până la sfârșitul anului în curs.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇