Mercenarii trimiși de Putin în Ucraina, experți în masacre, tortură și jafuri, ca Statul Isamic

Mercenarii trimiși de Putin în Ucraina, experți în masacre, tortură și jafuri, ca Statul Isamic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Putin schimbă foaia în Ucraina și trimite mercenarii din grupul Wagner, care au făcut prăpăd în Siria și prin Africa, după ce armata rusă a fost decimată, în atacuri de gherilă ale ucrainenilor.

Pe măsură ce forțele ruse regulate se retrag strategic în cazărmi, să se refacă, accentul se mută pe estul Ucrainei, la granița cu Rusia, unde luptă cele mai bine echipate și mai experimentate trupe ale Kievului.

Acolo a trimis Putin mercenarii din grupul Wagner, să ajute milițiile separatiste și forțele ruse, care se chinuie să cucerească măcar granițele republicilor autoproclamate din Donbas.

Ar fi ajuns doar 1.000 de mercenari, cu tot cu comandanți, săptămâna aceasta, nu 16.000, cum anunța propaganda rusă.

ADVERTISING

De ce are Putin nevoie de ei? A trimis deja 190.000 de militari în Ucraina, din care 10% sunt deja morți și zeci de mii sunt răniți, după o lună. Deci sunt buni și 1.000 de luptători odihniți, echipați și antrenați.

În plus, sunt niște „măcelari”. Putin se bazează pe ei, la fel ca pe cecenii lui Kadîrov, pentru a semăna groaza în rândul apărătorilor, în teritoriile pe care vrea să le ocupe. Și crede că nimeni nu-l va putea trage la răspundere pentru crimele pe care aceștia le vor comite.

Ei se ocupă de „treburile murdare”

„Sunt grupuri armate care nu au lanțuri de comandă clare; ei nu poartă neapărat uniforme, nu poartă neapărat însemne”, spune Sorcha MacLeod, care conduce grupul de lucru al Națiunilor Unite privind utilizarea mercenarilor, pentru The Intercept.

ADVERTISING

Este greu să tragi oamenii la răspundere pentru abuzurile drepturilor omului și crimele de război într-o situație de conflict armat. Când ai de-a face cu forțele armate obișnuite, este dificil, dar cel puțin există mecanisme în vigoare. Dar, de îndată ce ai astfel de actori (mercenari - n.red.) implicați în conflict, este foarte, foarte dificil să-i găsești, să-i identifici”, mai spune oficialul.

În Republica Centrafricană, de exemplu, mercenarii Wagner au fost acuzați în mod credibil de încălcări pe scară largă, inclusiv masacre, crime extrajudiciare și detenție arbitrară, precum și tortură, violență bazată pe gen, jaf și țintirea nediscriminatorie a civililor.

ADVERTISING

De asemenea, se crede că mercenarii Wagner au fost în spatele asasinarii în 2018 a trei jurnalişti ruşi, care se aflau în Republica Centrafricană pentru a investiga grupul.

Carne de tun, dar nu din Rusia

În Siria, pe lângă alte abuzuri, oficialii ONU au acuzat grupul Wagner că înșela localnici săraci, cărora le spunea că îi angajează să păzească instalațiile petroliere din Libia, iar când ajungeau acolo erau trimiși direct la luptă, în războiul civil.

10 tons of explosives cleared from civilian settle
Foto: Hepta.ro

Se pare că și pentru războiul din Ucraina mercenarii s-au ocupat de recrutări din Africa și din Siria.

Au învățat de la Statul Islamic

Tot în Siria, prima desfășurare semnificativă a grupului Wagner, mercenarii ruși au comis abuzuri la nivelul celor comise de Statul Islamic, inclusiv răpirea, torturarea și executarea lui Hamdi Bouta, un dezertor al armatei siriene.

Există filmări în care patru luptători vorbitori de limbă rusă îl lovesc pe sirian cu un baros, îi taie mâinile și capul cu o lopată și îi dau foc trupului. Alte imagini îi arată pe luptători pozând cu capul tăiat al bărbatului, agățat de un gard.

Au existat informații că ei ar fi încercat să-l asasineze și pe președintele Zelenski. N-au avut succes, iar liderul de la Kiev le-a transmis și un mesaj:

Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇