Din adăpostul ei de la Harkov, oraş din Ucraina, Vera Lytovchenko a făcut senzaţie pe reţelele de socializare după ce a publicat un videoclip în care cânta la vioara sa „pentru a uita de război, chiar dacă doar pentru câteva minute”.
De la începutul invaziei ruse, violoniştii se bat pe frontul muzicii, adesea în subsolul lor, cu ajutorul „armei lor rezistenţa”.
"Eu nu sunt medic, eu nu sunt soldat, nu fac politică. Cânt la vioară", a afirmat Vera Lytovchenko pentru AFP prin intermediul unui mesaj pe WhastApp.
"Nu vreau să mă simt neputincioasă. Vreau să ajut prieteni şi profesori de muzică care şi-au pierdut casa, slujba, instrumentul lor", a adăugat muziciana care a lansat o strângere de fonduri după ce a primit o avalanşă de mesaje de susţinere din întreaga lume.
Solista Orchestrei Operei din Harkov, ucraineanca în vârstă de 39 de ani s-a inspirat de la una dintre elevele ei care a cântat la vioară în faţa refugiaţilor de la metrou.
Înarmată cu arcuşul ei, Vera a interpretat Vivaldi şi melodii ucrainene.
"Suntem 12 persoane: copii, adolescenţi, persoane în vârstă... Mă consider foarte privilegiată căci sunt într-o pivniţă unde avem încălzire, electricitate, hrană. Există oameni care nu sunt atât de norocoşi".
A ajuta prin muzică, este şi scopul lui Illia Bondarenko, 20 de ani, care a fost filmat din adăpostul său de la Kiev interpretând la vioară un cântec din folclorul ucrainean. "Verbovaya Doschechka".
Tânărul violonist s-a alăturat, datorită unui montaj video, celor 94 de violonişti din 70 de ţări, dintre care nouă compatrioţi, reputatului solist Daniel Hope sau întregii secţii de viori a Orchestrei de Cameră de la Munchen.
Videoclipul a devenit viral după ce a fost distribuit de London Symphony Orchestra (mai mult de 3,6 milioane de vizualizări pe Facebook).
"Am vrut ca acest videoclip să ajungă la inimile oamenilor; muzica este cea mai puternică formă de rugăciune", a mărturisit Kerenza Peacock pentru AFP, violonist la LSO, la originea acestui proiect numit "Violonişti pentru Ucraina" care adună fonduri pentru victimele războiului.
"Illia a fost incredibil. El a fost filmat atunci când auzea sirenele alarmei şi conexiunea la internet era slabă".
"Am fost filmat într-un adăpost unde am petrecut noaptea, iar când mergeam în apartament ziua, încercam să nu facem zgomot pentru a fi atenţi la sirene", a explicat tânărul pentru AFP prin Skype.
"Muzica are putere şi muzicienii ucraineni sunt astăzi soldaţi pe frontul muzical", a asigurat tânărul, care s-a refugiat cu bunica sa în regiunea Lviv (vest), dar este îngrijorat pentru părinţii săi blocaţi la Jîtomîr, la vest de Kiev.
Illia, care a urmat studii de compoziţie la Conservatorul din Kiev, îşi vede instrumentul ca o "armă de rezistenţă". "Vreau să fac astăzi mai mult cu muzica mea decât cu o armă".
Potrivit lui Kerenza Peacock, violoniştii pe care ea i-a contactat şi-au cerut scuze că nu participa la proiect pentru că "ei plecau pe front".
"Există mulţi muzicieni care au luat armele pentru a-şi apăra ţara", a spus Mariia Klymenko, 23 de ani, care a părăsit regiunea Kiev pentru cea din Lviv.
Ea a difuzat pe Instagram un videoclip cu ea cântând un cântec de leagăn alături de chitaristul Iuri Bikbaev, datorită unui montaj. "El a rămas la Kiev şi şi-a sigilat ferestrele apartamentului pentru a se proteja. Am decis să montăm acest videoclip pentru a regăsi legătura care ne-a unit înaintea războiului", a explicat muziciana pentru AFP, care a studiat la Academia de muzică din Kiev.
"Am ales un cântec de leagăm pentru că mama mi-l cânta când eram mică pentru a mă linişti. Şi vreau ca atunci când oamenii privesc videoclipul să simtă pace în sufletele lor".