Peste 3.000 de israelieni au fost evacuați din Ucraina și cu sprijinul României

Peste 3.000 de israelieni au fost evacuați din Ucraina și cu sprijinul României

Peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi alți 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi spre Israel.

„Discuţiile substanţiale pe care le-am avut astăzi reflectă nivelul excelent al relaţiilor noastre bilaterale, care au o natură strategică, precum şi interesul comun al României şi statului Israel de dezvoltare şi aprofundare a dialogului politico-diplomatic şi sectorial.

Această întrevedere vine în continuarea contactelor foarte bune pe care le-am avut în ultima perioadă, cel mai recent la 3 martie, când am avut o discuţie telefonică în contextul evenimentelor dramatice din Ucraina şi, de altfel, această vizită şi discuţiile noastre s-au concentrat în foarte mare măsură pe efectele agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu Yair Lapid.

ADVERTISING

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat eforturile României în procesul de evacuare din Ucraina a mii de cetăţeni israelieni sau de origine evreiască, inclusiv 100 de orfani.

El a adăugat că aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor, cu referire la Departamentul consular din Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti.

Bogdan Aurescu a amintit de operaţionalizarea recentă la Suceava a unui centru logistic, destinat să colecteze şi să transfere ajutorul internaţional pentru Ucraina, invitând statul Israel să sprijine acest centru.

În opinia oficialului român, criza gravă pe care o provoacă agresiunea militară rusă ilegală împotriva Ucrainei nu este doar o problemă a regiunii sau a Europei, ci are efecte la nivel global.

"Criza gravă multidimensională pe care o provoacă agresiunea militară rusă ilegală împotriva Ucrainei nu este doar o problemă a regiunii, nu este doar o problemă a Europei, dar are şi efecte la nivel global. De aceea, este important şi am hotărât împreună să rămânem într-un contact strâns şi, de asemenea, să acţionăm în cadrul oferit de diversele organizaţii internaţionale pentru a sprijini valorile democratice, pentru a sprijini dreptul internaţional", a precizat Aurescu.











ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇