O broască țestoasă străveche din Transilvania a supraviețuit extincției dinozaurilor. Cum a fost posibil

O broască țestoasă străveche din Transilvania a supraviețuit extincției dinozaurilor. Cum a fost posibil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O fosilă veche de 70 de milioane de ani, descoperită în anii 1990 într-un sit din Bazinul Hațeg din România, s-a dovedit a aparține unei specii necunoscute până acum. Mai mult, e dovada vie că unele specii au supraviețuit extincției dinozaurilor.

Dortoka vremiri, cum a fost numită specia, în onoarea lui Mátyás Vremir, un expert în vertebrate cretacice care a murit în 2020, e una dintre aceste specii, relatează LiveScience.

Plecând de la fragmentele găsite - secțiuni aproape complete ale carapacei (carapacea superioară) și ale plastronului (carapacea inferioară) țestoasei, precum și un os de la unul dintre brațe și un altul de la pelvis – oamenii de știință au conchis că broasca țestoasă ar fi avut o lungime a corpului de aproximativ 19 centimetri, după cum se arată într-un nou studiu.

ADVERTISING

D. vremiri aparține unei familii de broaște țestoase cunoscută sub numele de Podocnemididae, din care mai există 16 specii, care trăiesc în America de Sud, Africa și Australia.

Dar alți membri ai familiei nu au fost la fel de norocoși, nereușind să supraviețuiască extincției de la sfârșitul Cretacicului, care a șters de pe fața Pământului aproximativ 75% dintre specii.

„În mod ciudat, membrii aceleiași familii de broaște țestoase nu au supraviețuit acestui eveniment de extincție în Europa de Vest”, a declarat autorul principal al studiului, Felix Augustin.

ADVERTISING

Habitatul de apă dulce în care specia găsită la noi trăia a ajutat-o probabil să supraviețuiască atunci când rudele sale și majoritatea speciilor terestre au dispărut, cred cercetătorii.

Oamenii de știință cred că, în perioada Cretacicului (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani), bazinul Hațeg a fost probabil o insulă separată care a fuzionat ulterior cu Europa de Est. Această insulă ar fi putut izola oarecum D. vremiri de distrugerile ecologice provocate de impactul asteroidului, protejând-o.

ADVERTISING

Cu toate acestea, o broască țestoasă antică descoperită anterior, Kallokibotion bajazidi, despre care experții cred că a împărțit insula cu D. vremiri în timpul Cretacicului târziu, a dispărut odată cu dinozaurii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇