Lăcustele pot fi găsite în farfuriile oamenilor în mai multe părţi ale lumii, iar în toamna anului trecut, Comisia Europeană a aprobat consumul de lăcuste călătoare şi în ţările Uniunii Europene. Cum însă mulţi strâmbă din nas la ideea de a consuma insecte, o companie israeliană încearcă să le facă mai apetisante.
Hargol creşte lăcuste şi le foloseşte pentru a produce dulciuri ca ursuleţi gumaţi, pudre proteice cu gust de ciocolată şi batoane energizante. Insectele sunt hrănite cu iarbă organică, fără pesticide, asigură reprezentanţii companiei, potrivit Euronews.
Există un motiv bun pentru care lăcustele sunt cele mai consumate insecte din lume, ele având un foarte bun profil nutriţional.
Sunt bogate în proteine (72 la sută) şi conţin Omega-3, fier, zinc, calciu şi multe vitamine. În acelaşi timp, nu conţin grăsimi saturate sau colesterol, spre deosebire de alte surse de proteine, cum sunt carnea şi lactatele. Lăcustele şi alte insecte comestibile sunt promovate ca alternativă la astfel de alimente şi pentru că au o amprentă de carbon mult mai redusă, aşadar nu sunt bune doar pentru oameni, ci şi pentru mediu.
Potrivit sursei citate, la nivel global, insectele fac parte din dieta a aproape 2 miliarde de oameni, în special în ţări precum Ghana, Brazilia şi Japonia, în timp ce locuitorii ţărilor occidentale au fost până acum mai reticenţi.
Pentru a-i încuraja pe oameni să le cumpere produsele, cei de la Hargol amintesc că până şi în Biblie este menţionat consumul de lăcuste, de exemplu, atunci când se vorbeşte de dieta constând în “lăcuste şi miere sălbatică” a lui Ioan Botezătorul.
C.S.