Bacteriile din nas ar putea duce la instalarea Alzheimerului

Bacteriile din nas ar putea duce la instalarea Alzheimerului
bacterie nas Alzheimer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anumite bacterii care se pot afla în nas, așa cum este Chlamydia pneumoniae, pot ajunge în creier, iar urmarea poate fi instalarea Alzheimerului. În cazul șoarecilor, creierul a fost infectat în descurs de luni sau chiar săptămâni, arată un nou studiu.

Cercetarea, realizată la Universitatea Griffith, a arătat că acest lucru se poate întâmpla și se întâmplă, cu condiția să existe și o predispoziție genetică.

Deși această bacterie provoacă adesea infecții ale tractului respirator, ea a fost găsită și în creier, ceea ce a făcut cercetătorii să se întrebe dacă nu cumva aceasta provoacă leziuni ale sistemului nervos central. Iar răspunsul a fost, din păcate, pozitiv.

ADVERTISING

Practic, bacteria poate invada creierul prin intermediul nervilor din cavitatea nazală.

Studiul, efectuat pe șoareci, a arătat că, odată ce bacteriile se află în sistemul nervos central, celulele creierului reacţionează în câteva zile prin depunerea peptidei beta-amiloid, care este caracteristică bolii Alzheimer.

După câteva săptămâni, numeroase căi genetice despre care se știe că sunt implicate în boala Alzheimer sunt, de asemenea, activate.

De asemenea, cercetarea a arătat că, atunci când bacteriile invadează nervul olfactiv, celulele nervoase periferice (celulele gliale) se infectează și grație lor bacteriile pot persista în sistemul nervos.

ADVERTISING

„Aceste celule sunt de obicei apărători importanți împotriva bacteriilor, dar în acest caz, ele se infectează și pot ajuta bacteriile să se răspândească”, a explicat Jenny Ekberg, om de știință implicat în studiu, conform Medical Xpress.

„Am bănuit de mult timp că bacteriile și chiar virusurile pot duce la neuroinflamație și pot contribui la inițierea bolii Alzheimer, totuși, bacteriile singure ar putea să nu fie suficiente pentru a provoca boala. Poate că necesită combinația dintre o susceptibilitate genetică și bacterii pentru a duce la Alzheimer”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

„Acum că avem aceste noi dovezi, ele ne oferă impulsul de a găsi urgent tratamente care să oprească acest factor care contribuie la boala Alzheimer”, a precizat Jenny Ekberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇