Spațiul aerisit, ordinea perfectă, liniile drepte și formele bine conturate sunt caracteristicile care definesc stilul modern de amenajare, indiferent că este vorba de amenajări interioare sau exterioare. În materialul de față, ne vom referi doar la ultimul aspect, mai precis la amenajarea curții în stil modern. Lucrurile sunt mai simple decât pot părea la prima vedere, pentru că acest stil are multe în comun cu minimalismul, așa că nu va fi nevoie de încărcarea excesivă a spațiului.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest stil, găsești mai jos câteva recomandări pe care le poți pune în practică.
Rezumă-te la strictul necesar
Cum spuneam mai devreme, stilul modern a împrumutat multe caracteristici specifice minimalismului, iar una dintre ele este renunțarea la elementele care nu au o utilitate strictă. Așadar, elementele decorative pot fi tăiate de pe listă, rolul lor fiind preluat de elemente de utilitate cu un design care să puncteze și la capitolul estetic.
Nici vegetația foarte bogată nu este specifică unei curți moderne, însă zonele verzi au o importanță aparte. Gardul viu, gazonul bine întreținut, arborii solitari și tufele izolate sunt principalele elemente de vegetație care trebuie să se regăsească într-o curte modernă.
Amenajează alei de acces drepte
Aleile de acces au un rol important în conturarea stilului modern al unei curți, iar pentru aceasta trebuie să fie cât mai drepte, delimitând clar zonele și dându-le acestora o formă geometrică fine conturată.
Materialele de pavaje pentru curți de la Elis Pavaje sunt ideale pentru amenajarea aleilor unei curți moderne, datorită formelor care se potrivesc perfect acestui stil dar și gradului mare de rezistență.
Folosește mobilier simplu, dar elegant
În ceea ce privește mobilierul de grădină, acesta trebuie să se rezume la piesele care să-ți ofere confortul necesar. Băncile pot fi amplasate pe marginea aleilor, în timp ce pe terasă poți instala niște scaune simple sau tip fotoliu. Designul trebuie să fie simplu, fără încrustații și elemente decorative, însă finisajul trebuie să fie perfect, cu aceleași linii drepte și unghiuri ferme.
Ca materiale, cel mai recomandat este lemnul însă și oțelul poate fi folosit în aceeași proporție. De asemenea, masa de pe terasă poate fi realizată și din sticlă, acesta fiind un alt material specific stilului modern.
Construiește un cuptor cu plită și grătar
Bucătăria de vară este o amenajare care se încadrează în rigorile stilului modern, însă toată zona activităților specifice gătitului trebuie concentrată aici. Astfel, dacă dorești să folosești un grătar dar și un cuptor pentru a găti afară, acestea ar trebuie să fie înglobate într-un singur element de construcție.
Nu subestima importanța iluminatului
Și în cazul curților moderne, iluminatul poate fi folosit atât în scop practic, dar și ambiental, iar acesta constituie un detaliu important care te poate ajuta să pui in evidență anumite zone. Sursele primare de lumină trebuie amplasate pe aleea principală se acces, în zona intrării în locuință, dar și pe aleile care duc către celelalte zone amenajate în curte. În aceste zone poți folosi iluminatul ambiental pentru a crea o atmosferă mai intimă și mai relaxantă. De asemenea, dacă vrei să scoți în evidență un element deosebit, cum ar fi un copac solitar sau fațada casei, poți face asta cu ajutorul unor proiectoare amplasate la bază, cu fasciculul de lumină orientat în sus.
O altă idee inspirată este folosirea surselor de lumină rece împreună cu cele de lumină caldă. Ideal este ca iluminatul principal să fie asigurat cu lumină rece, in timp ce lumina ambientală să fie furnizată de surse de lumină caldă.
Acestea sunt cele mai importante recomandări de care să ții seama, dacă te-ai decis să îți amenajezi curtea și grădina în stil modern.