Primăria Capitalei nu a semnat încă protocol cu Garda de Mediu, deși poluarea în București e permanentă

Primăria Capitalei nu a semnat încă protocol cu Garda de Mediu, deși poluarea în București e permanentă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Capitalei nu a încheiat încă un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu, spune șefa GNM, comisarul Mărioara-Artemis Gâtej, deși „poluarea în București e permanentă”.

„Poluarea în București e permanentă. (…) Noi, în Capitală, nu avem un inventar a locuințelor care folosesc alt combustibil decât gazul metan, nu avem un inventar al mijloacelor de transport pe norme de poluare în București, nu avem un registru al spațiilor verzi în București (…)

Noi am avut discuții în mod repetat (cu primăriile de sector - n.red.), la începutul acestui an am încheiat chiar și protocoale de colaborare cu primăriile de sector, prin Poliția Locală, să ne acordăm sprijin. Vreau să vă spun că s-a modificat legislația pe gestiunea deșeurilor anul trecut, competențe pe aplicarea prevederilor acestui act normativ s-au dat și Poliției, Poliției Locale”, spune Mărioara-Artemis Gâtej, la TVR.

ADVERTISING

În context, ea a precizat că Primăria Capitalei nu a încheiat până în prezent un protocol cu Garda Națională de Mediu.

„Nu știm pe ce considerent. Au participat la întâlnire, dar ulterior nu s-a concretizat protocolul. Garda de Mediu în momentul de față are 550 de comisari. Ca să protejeze populația întregii țări este total insuficient. În medie comisariatele noastre au între 6 și 8 comisari, care nu se ocupă doar de aceste probleme.

Noi verificăm poluatorii industriali, tot ce înseamnă substanțe chimice, transferul deșeurilor în punctele de trecere a frontierei. Avem nevoie de sprijinul Poliției Locale pentru aceste depozite necontrolate de deșeuri punctuale, pentru acele prestări de servicii care generează disconfort olfactiv și intră în competența administrației publice locale, pentru verificarea acestor probleme la operatori care nu necesită autorizație de mediu”, a mai spus Gâtej.

ADVERTISING

Prezent în emisiune, Radu Motisan, fondatorul uRADMonitor, care a dezvoltat o reţea globală IoT de senzori care măsoară calitatea aerului, a semnalat mai multe aspecte controversate și a criticat unele decizii ale GNM, spunând că șefa instituției ”abate atenția cu promisiuni de viitor care includ, printre altele "drone cu senzori".

”Ei bine, dacă vorbim de particule, dronele cu senzori folosesc sisteme optice de detecție IDENTICE cu cele folosite de senzorii uRADMonitor. Aici firul logicii se rupe și nu m-am putut abține să nu semnalez această aberație. Adica nu folosesti senzorii de la sol care iti sunt oferiti GRATUIT ca sunt nu stiu cum, dar vrei sa bagi cine stie cate milioane de lei in senzori IDENTICI pusi pe drone si aceia vor fi buni?

ADVERTISING

Nu am intrat în alte detalii "tehnice" despre cât de greu e să pilotezi o dronă și dacă de abia avem comisari de mediu, cu siguranță nu o să avem repede și piloți de drone. Am construit drone cu senzori în cadrul proiectului URADMonitor și știu exact despre ce vorbesc. Dar e evident că discursul autorității e de abatere a atenției de la propria incapacitate”, a semnalat acesta într-o postare pe Facebook.

Am participat de puțin la emisiunea "Inspiră România" de la TVR, alături de Comisarul general al gărzii de mediu Dna....

Publicată de Radu Motisan pe Marţi, 22 februarie 2022

Poluarea înregistrată oficial în marile orașe și lipsa de măsuri din partea Ministerului Mediului au determinat mai mulți parlamentari ai USR să organizeze recent un protest pentru aer curat: Ministerul Mediului pare că apără poluatorii, în detrimentul cetățenilor (Video).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇