Alzheimerul presupune un declin mental care se poate instala și trece nedetectat, cu mult înainte ca simptomele să-și facă apariția. Există însă semne care pot apărea cu mult înainte de de simptomele cunoscute. Iar unul dintre acestea este la nivelul retinei, au descoperit oamenii de știință.
O cercetare recentă a arătat că subțierea retinei unei persoane, la vârste mijlocii, se află în strânsă legătură cu performanța cognitivă, relatează Science Alert.
Astfel, echipa care se află în spatele acestui studiu, de la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă, e convinsă că, pe viitor, un simplu test ocular va indica predispoziția fiecăruia la afecțiuni precum Alzheimer.
Bolnavii de Alzheimer trăiesc cel mai adesea cu deficiențe de vedere, lucru care contribuie la confuzia mentală, dezorientare și izolare socială. Toate acestea sunt simptome care, alături de pierderea memoriei, afectează viețile a milioane de oameni la nivel global.
Nu este pentru prima dată când oamenii de știință au afirmat că ochii sunt asemeni unei oglinzi către creier. Acum peste un deceniu, cercetătorii au descoperit proteinele beta-amiloide, indicatorul pentru Alzheimer, în retina oamenilor afectați de această boală.
Studiile imagistice oculare au arătat acum că pacienții cu Alzheimer au și retinele subțiate.
În cadrul studiului de față, aproape 1.000 de persoane născute în Noua Zeelandă la începutul anilor '70 au fost supuse mai multor teste, inclusiv radiografii oculare sau teste neuro-psihologice, în mai multe momente ale vieții, observându-se această legătură: subțierea retinei și predispoziția la Alzheimer.
„Dat fiind faptul că nu am reușit tratarea formelor avansate de Alzheimer și că boala aceasta se răspândește din ce în ce mai mult, a avea capacitatea să identificăm persoanele în stadii pre-clinice este un lucru important”, spune cercetătorul Asleigh Barrett-Young din cadrul universitatății amintite.