Guvernul Israelului consideră improbabilă izbucnirea în curând a unui conflict militar între Rusia şi Ucraina, părând să minimizeze avertismentele Statelor Unite şi Marii Britanii privind iminenţa unei invazii militare ruse.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, l-a sunat luni pe Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, şi i-a cerut să lanseze un apel adresat Rusiei pentru reducerea tensiunilor. Însă Guvernul Israelului a semnalat miercuri că nu consideră iminent un conflict militar între Rusia şi Ucraina.
"În acest moment, evaluarea israeliană este că noi nu vedem vreo confruntare violentă în curând. Şi nici nu cred că va izbucni un război mondial acolo", a declarat miercuri Yair Lapid, citat de site-ul american Axios.com.
Ministrul israelian de Externe a subliniat că Israelul este într-o situaţie complicată, întrucât în Rusia se află a doua cea mai mare comunitate de etnici evrei din lume, în timp ce a cincea cea mai mare comunitate de evrei este în Ucraina.
"În criza Rusia-Ucraina, noi trebuie să acţionăm cu o prudenţă mai mare decât a oricărei alte ţări", a subliniat Yair Lapid. În schimb, ministrul israelian de Externe s-a declarat preocupat că actuala criză dintre Rusia şi Ucraina va deturna atenţia opiniei publice de la negocierile pe tema relansării Acordului nuclear iranian. Yair Lapid a părut să critice abordarea SUA faţă de problemele de securitate ale Israelului.
"Ne-ar fi plăcut ca Statele Unite să acorde o atenţie mai mare acestei probleme, pentru a preveni producerea unor lucruri periculoase", a subliniat Yair Lapid. Negocierile dintre Iran şi marile puteri, inclusiv Statele Unite, pe tema relansării Acordului nuclear iranian au fost întrerupte vineri, pentru aproximativ o săptămână, iar delegaţiile vor prezenta stadiul discuţiilor şi aşteaptă decizii politice.
Statele Unite şi Marea Britanie susţin că Rusia pregăteşte un atac militar asupra Ucrainei şi au decis suplimentarea trupelor în Europa de Est. Preşedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că vrea să atragă Rusia într-un conflict militar pentru a impune apoi sancţiuni economice masive.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să nu genereze "panică" privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021.
Conform unui oficial de la Kiev citat de CNN, Volodimir Zelenski a avut disensiuni puternice cu preşedintele SUA, Joseph Biden, în cursul unei convorbiri, pe tema "nivelului riscurilor" unui atac rus, iar conversaţia "nu a decurs bine". Joseph Biden l-a avertizat pe preşedintele Ucrainei că un atac al Rusiei ar fi o "posibilitate clară", însă Volodimir Zelenski a replicat că situaţia rămâne "periculoasă, dar ambiguă", astfel că nu este sigur că va exista vreun atac.
Şi Uniunea Europeană a sugerat că Statele Unite şi Marea Britanie "dramatizează" situaţia. Bruxellesul a anunţat menţinerea personalului diplomatic la Kiev, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, care au redus numărul diplomaţilor şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici. "Noi nu vom proceda în acest fel, deoarece nu cunoaştem niciun motiv specific. Nu este necesară dramatizarea situaţiei", a declarat săptămâna trecută Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.