Medicii specialişti radiologi ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara au adaptat protocolul de scanare normală cu computerul tomograf (CT) pentru pacienţii cu COVID-19 care necesită tomografii repetate, reducând cu aproape 70% cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi aceştia în timpul examinării.
„Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere (low dose CT), pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienţii bolnavi de COVID-19, ai căror plămâni sunt puternic afectaţi de boală. Ştim că pacienţii rămân internaţi două-trei săptămâni, în funcţie de gravitatea bolii.
În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu creşte doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă", a declarat, directorul medical al spitalului, specialist radiolog doctor Diana Manolescu.
Mai multe investigații, mai puține radiații
Potrivit acesteia, pacienţii internaţi cu forme moderate şi severe de boală necesită în timpul tratamentului un număr crescut de investigaţii care se efectuează cu ajutorul computerului tomograf, ceea ce înseamnă o doză mare de iradiere într-un timp foarte scurt.
Pentru a face față numărului mare de cazuri de COVID-19. autoritățile din Timișoara deschid spitalul de campanie amplasat pe un stadion
De noua tehnică au beneficiat până acum peste 200 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Astfel, pacientului i se pot face mai multe investigaţii imagistice de computer tomograf fără a fi expus unei doze mari de radiaţii, care să depăşească în doar câteva zile valoarea anuală pe unitate de volum recomandată la nivel mondial pentru examenele de acest fel.
În cazul unei scanări cu un CT clasic, doza de radiaţii la care este supus pacientul se apropie de 350mGy/cm, în timp ce în cazul unui proceduri low dose CT nu depăşeşte 90mGy/cm.
Când şi cum crede medicul Virgil Musta că va scădea numărul de cazuri de COVID
"În cazul acestei proceduri, low dose CT, se păstrează aceeaşi calitate a imaginii, diferenţele fiind insesizabile în cazul acestor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.
Mai mult, folosim acelaşi aparat performant şi acelaşi tip de scanare. Practic, nu există diferenţe semnificative din punct de vedere al imagisticii diagnosticului faţă de un CT standard", a adăugat doctorul Diana Manolescu.