Angajații Societății de Transport București au intrat, joi dimineață, în grevă aşa-zis spontană, după acțiunea de protest de miercuri.
Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă în această dimineață, iar zeci de mii de oameni care le-ar fi folosit pentru a ajunge la serviciu au fost nevoiţi să găsească altă modalitate de transport.
Primarul Capitalei a anunţat acţiuni în instanţă împotriva greviştilor, iar preţurile la Uber şi Bolt au explodat, în timp ce la metrou este arhiplin. Asta după ce în august preţul unei călătorii cu STB s-a triplat (de la 1,3 la 3 lei).
Angajații STB sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă și cer o majorare de 10%.
Directorul STB, Adrian Criț, a declarat joi dimineață că 1.450 de vehicule ar fi trebuit să iasă pe traseu, dar ”din păcate circulă doar concurența noastră în acest moment”.
Conducerea STB şi Nicuşor Dan spun că greva este ilegală, astfel că nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați.
”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze.
Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului”, precizează STB într-un comunicat.
Directorul STB, Adrian Criț, a încercat să convingă șoferii să iasă pe traseu, dar fără rezultat.
Directorul STB: Majorarea salariilor ar duce la insolvență
Directorul societății Adrian Criț vorbește de interesele personale ale unui lider de sindicat, dar și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei.
„Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei, avem plângeri penale efectuate. Pe de altă parte, piesele și componentele comandate dispar din punctele de lucru”, a declarat la Digi24 Adrian Criț, potrivit Mediafax.
Directorul spune că liderul de sindicat este acționar la un centru de sănătate, iar compania este presată să semneze un contract de medicina muncii cu respectivul centru de sănătate.
Directorul mai susţine că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 100 de milioane de lei pe an.
STB are 10.600 de angajați.
Prețurile la UBER și BOLT au explodat, aglomerație mare la metrou
Pentru că mii de oameni nu au avut joi dimineață cu ce să ajungă la locul de muncă, din cauza grevei STB, cei mai mulți au apelat la metrou, care s-a supraaglomerat.
Astfel, Metrorex a anunțat că introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.
Alte persoane au apelat la companiile de ridesharing, unde prețurile au explodat. De exemplu, o cursă care în mod obișnuit costa 15 lei în această dimineață este de 51 de lei.
Asociația de Transport București a acoperit unele linii cu mașini de la alte societăți de transport public
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public București-Ilfov (ADITPBI) – din care face fac parte Municipiul București și mai multe primării din Ilfov – a anunțat, printr-un comunicat de presă remis redacției Spotmedia.ro, că protestul spontan al șoferilor și vatmanilor este ilegal, în contextul pandemiei. Și că vrea să apeleze la alte firme ca să asigure măcar transportul pe unele linii esențiale.
„Având în vedere că, în dimineața zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaților, TPBI face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.
Pentru situații urgente neprevăzute, TPBI este pregătit cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esențiale și modul recomandat de împărțire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale orașului și să se mențină legăturile cu stațiile de metrou.
Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situația actuală de stare de alertă, cu incidență crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală și produce un deserviciu uriaș populației Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA și angajații operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători.
În urma acțiunii de protest și a suspendării circulației vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alți operatori pentru a asigura câteva linii esențiale”, se arată în comunicatul remis de TPBI redacției SpotMedia.ro.
Ce înseamnă acest lucru a explicat pentru Spotmedia.ro directorul executiv al ADITPBI, Vlad Ghițulescu.
„Ceea ce am putut face a vizat liniile metropolitane, care asigură legătura dintre zona metropolitană (orașele și comunele din Ilfov – n.red.) cu Bucureștiul. Este vorba despre liniile de transport care îi aduc pe călători până la stațiile de metrou de la marginea Bucureștiului.
STB are autobuze pe aceste trasee. În mod normal, pe aceste trasee metropolitane circulă circa 240 de autobuze, care transportă zilnic zeci de mii de oameni.
Astăzi – din cauză că STB nu a mai iesit cu autobuzele – noi am făcut apel la operatorii de transport din Ilfov să acopere acele trasee. Și am reușit, în aceste condiții, cu suplimentarea operatorilor din Ilfov, să ieșim cu 146 de autobuze.
Nu s-au raspectat timpii pe traseu, vă dați seama! Dar s-a circulat și am reușit să le asigurăm călătorilor deplasarea. Vom continua în acest regim până la momentul în care se va rezolva situația, la STB”, a precizat Vlad Ghițulescu pentru Spotmedia.ro.