Până acum, lupta împotriva noului coronavirus a reușit destul de bine în Germania. În țară intră, însă, tot mai mulți turiști infectați. Și școala reîncepe. Este pregătită Germania?
Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Hamburg, Berlin, Brandenburg, Schleswig-Holstein și Renania de Nord-Westfalia: Primele șase din cele 16 state federale germane încep succesiv noul an școlar, până la jumătatea săptămânii viitoare.
După închiderea școlii, în martie, luni de învățare la distanță și numai lecții selective în școală, înainte de vacanța de vară, acum se planifică revenirea la funcționarea normală. Este aşa ceva posibil?
Şcoală în pofida pandemiei - Cum funcționează deja în Germania
"Toți ne dorim normalitate. Dar suntem într-o situație nu tocmai normală", avertizează președintele asociației medicale Marburger Bund, Susanne Johna, care consideră că Germania se află deja în al doilea val al pandemiei, având în vedere numărul tot mai mare de infecții.
"Suntem deja într-o a doua fază, una de platou", a declarat Johna, într-un interviu acordat publicației Augsburger Allgemeine.
Disciplină ignorată
Medicul avertizează cu privire la un nou val de infecție care poate fi ținut sub control numai prin păstrarea distanţei și norme de igienă, atâta timp cât nu există medicamente care să trateze Covid-19.
Totuşi, disciplina este în continuare necesară, iar aceasta este în mod vizibil neglijată de tot mai mulți cetățeni. Vor respecta elevii regulile care se vor aplica în noul an școlar?
Va putea fi respectată distanța socială în școli?
Adriana Pistol (INSP) e convinsă că deschiderea școlilor va aduce garantat noi focare de covid
Modificarea traseelor în școli, astfel încât să se evite traficul pe două sensuri, zone separate de petrecere a timpului în pauze, și orare diferite: de aceste măsuri ar fi nevoie, pentru ca un număr cât mai mic de elevi să intre în contact direct.
"Toate acestea nu au rost, dacă vă salutați dimineața în metrou cu îmbrățișări și sărutări, și apoi veniți la școală și păstrați distanța", îi avertizează Markus Riemer, directorul unui liceu din Rostock, pe elevii săi, la începutul anului școlar, în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară.
Umăr la umăr în clase
Cu toate acestea, măsurile de distanțare fizică se aplică numai în afara sălilor de curs, care vor fi din nou complet ocupate.
Numai în acest fel se poate reveni la cursurile "normale". Pentru orice altă variantă, nu există destui profesori. Prin urmare, cel mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, obligă elevii și profesorii să poarte măști de protecție începând cu clasa a cincea. În alte landuri federale, purtarea măștilor este obligatorie doar în afara clasei.
E de presupus că și elevi infectați vor reveni în clase.
Primele rezultate ale testelor recent oferite persoanelor care s-au întors din străinătate au arătat că, în medie, 2,5% dintre cei testați aduc virusul în țară.
Cu toate acestea, doar aproximativ 40 la sută dintre cei care au revenit în țară fac uz de oferta de testare gratuită. Prin urmare, cota reală ar putea fi ori mai mică, ori mai mare.
Când vor fi introduse testele obligatorii?
Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, lucrează la o lege pentru testele obligatorii. "Avem primele proiecte, dar vrem să le coordonăm bine cu landurile federale, pentru că acolo testările trebuie să fie făcute în aeroporturi și gări.
Până atunci, e valabilă carantina pentru cei care sosesc din zone cu risc ridicat."
Germania începe testarea obligatorie pentru cei care se întorc în ţară
Dar tot mai puțini oameni respectă regulile. Mai ales că le este și ușor să facă acest lucru. De exemplu, persoanelor care aterizează la Berlin din SUA li se oferă pur și simplu o hârtie la aeroport, pe care scrie că trebuie să se prezinte la departamentul local de sănătate publică. Dar o coordonare de date între diferitele autorități nu există.
Rudele celor sosiți au voie să se deplaseze liber, chiar dacă locuiesc în aceeași casă.
Vor fi mai mulți infectați
Ulrike Protzer, virolog la München, avertizează, de asemenea, că testele ar putea ieși negative în prima fază, deoarece călătorii care se întorc s-ar putea afla încă în perioada de incubație și vor deveni pozitivi doar după trei-patru zile.
"Boala se poate exclude doar dacă fac un al doilea test, după patru-cinci zile, iar până atunci, până când ies două teste negative, trebuie să evite contactele", a declarat aceasta într-un interviu pentru televiziunea publică ARD.
Un al doilea test? Deocamdată nu este planificat de către autorități.
În schimb, acestea s-au pregătit să identifice și să limiteze focare de virus locale sau regionale, cât mai repede posibil. Spitalele sunt pregătite pentru un număr tot mai mare de persoane cu COVID-19, spune președintele asociației Marburger Bund, Susanne Johna.
Deoarece al doilea val se extinde mai lent, numărul de paturi la terapie intensivă nu trebuie gândit la nivel național de data aceasta, ci mai degrabă eșalonat în timp, pe mai multe etape.
Nu va exista un al doilea lockdown!
În același timp, responsabilii politici vor să mențină cât mai multă normalitate în viața de zi cu zi.
O nouă închidere a companiilor, a magazinelor și a școlilor ar trebui evitată. "Convingerea noastră fermă este că o situație asemănătoare cu cea din primăvară nu ar trebui să se repete", subliniază ministrul Educației din landul Schleswig-Holstein, Karin Prien, într-un interviu pentru postul public de radio Deutschlandfunk.
Responsabilii politici speră şi ca tehnica să fie de ajutor. Aplicația de avertizare coronavirus, care urmărește dacă utilizatorul a intrat în contact cu o persoană infectată și ar putea avea un risc de infectare, a fost descărcată de 16,5 milioane de oameni.
Și o altă aplicație, dezvoltată de Institutul Robert Koch, ar putea fi de ajutor. Utilizatorii pot pune la dispoziția cercetătorilor, prin această aplicație, pulsul, pașii făcuți zilnic și alte date asemănătoare.
Alți 40 de români confirmați cu coronavirus în Germania. Sunt 190 de cazuri la aceeași fermă
Curba febrei în Germania
Proiectul a progresat atât de mult, încât un sistem de monitorizare a focarelor de infecție va apărea în curând online.
"În urmă cu două săptămâni, de exemplu, am putut efectua cantitativ primele analize. Datele au coincis cu ceea ce se analizează, de exemplu, când prognozăm evoluția gripei", spune Dirk Brockmann, epidemiolog la Universitatea Humboldt din Berlin și la Institutul Robert Koch.
Cercetătorul este încrezător că aplicația poate ajuta și mai mult la evitarea infecției cu coronavirus. "Acum putem automatiza procesul, astfel încât să putem calcula zilnic această curbă a febrei în Germania."
Marți, 4 august 2020, Institutul Robert Koch a raportat 879 de noi infectări în Germania.
Sabine Kinkartz