Italia a înregistrat marţi 78.313 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic absolut de la începutul pandemiei în această ţară, şi 202 decese asociate COVID-19, cifră de asemenea în creştere, a anunţat Ministerul Sănătăţii italian, potrivit agenţiei EFE.
Noile infectări au fost descoperite cu ajutorul unui număr mare de teste, în total 1.034.677 efectuate în ultimele 24 de ore, mulţi italieni stând la coadă în faţa clinicilor şi farmaciilor pentru a se testa.
Autorităţile italiene urmăresc cu atenţie această tendinţă în creştere a infectărilor, pe care o atribuie variantei Omicron a coronavirusului. Noua variantă, mai contagioasă decât Delta, reprezenta săptămâna trecută peste 28% din noile infectări în Italia, conform estimării Institutului Superior de Sănătate italian.
Varianta Omicron devine dominantă în tot mai multe ţări europene, Belgia, Olanda şi Elveţia fiind ultimele unde responsabilii sanitari au anunţat marţi că ea este acum dominantă.
În Italia a crescut şi numărul pacienţilor COVID-19 spitalizaţi, marţi numărul acestora fiind de 10.089, dintre care 1.145 sunt la ATI.
În faţa progresiei noii variante Omicron guvernul italian a impus noi măsuri, printre care se numără purtarea măştii în aer liber, interzicerea aglomerărilor festive (precum cele de Anul Nou) şi închiderea discotecilor.
Din 10 ianuarie doza booster (supra-rapel) de vaccin anti-COVID-19 va putea fi administrată la patru luni după încheierea schemei de vaccinare din două doze (sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson), faţă de termenul de şase luni din prezent. De asemenea, începând din februarie certificatul verde cu două doze de vaccin – obligatoriu în Italia pentru numeroase activităţi – va avea o valabilitate de numai şase luni, fiind astfel nevoie de doza booster odată ce a trecut acest termen.
Record de contaminări și în Franța
Și Franța a înregistrat marți un nou record de contaminări, cu aproape 180.000 de cazuri în ultimele 24 de ore.
Pragul de 100.000 de cazuri a fost depășit în ziua de Crăciun.
Mai exact, 179.807 contaminări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor publicate marți seară de autoritățile sanitare din Franța.
Sunt spitalizate 17.405 persoane cu coronavirus, dintre care 3.416 la terapie intensivă. În urmă cu o săptămână, 16.076 de persoane erau spitalizate, dintre care 3.096 la terapie intensivă.
417 pacienți au fost internați la terapie intensivă în ultimele 24 de ore.
242 de persoane au murit la spital în ultimele 24 de ore, informează Agenția de Sănătate Publică din Franța, față de 212 în urmă cu o săptămână.
Marea Britanie luptă cu Omicron
Regatul Unit, confruntat cu o răspândire fulgerătoare a variantei Omicron, a înregistrat marţi alte 129.471 de cazuri de COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor, un nou record de la începutul pandemiei, notează AFP.
Ţara, una dintre cele mai afectate din Europa de pandemie, a înregistrat 18 noi decese în 24 de ore, pentru un total de 148.021.
Aceste cifre nu includ, totuşi, Irlanda de Nord şi Scoţia, deoarece colectarea datelor este întreruptă din cauza sărbătorilor de sfârşit de an. La rândul lor, autorităţile scoţiene au raportat marţi un bilanţ provizoriu de 9.360 de contaminări noi.
Fiecare naţiune din Regatul Unit este competentă pentru problemele sanitare.
Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Scoţia au decretat o înăsprire a restricţiilor după Crăciun, dar guvernul Boris Johnson, responsabil pentru Anglia, a decis să nu mai strângă şurubul, bazându-se în special pe studiile care arată un risc mai mic de spitalizare cu varianta Omicron în comparaţie cu Delta, dominantă până de curând.