Fericirea ne e scrisă în ADN? Iată ce spune știința

Fericirea ne e scrisă în ADN? Iată ce spune știința

Industria self-help este în floare – și asta se observă în orice librărie unde cărțile motivaționale abundă – fiind alimentată de tot mai multe studii din sfera așa-zisei psihologii pozitive.

Totuși, realitatea arată că anxietatea, depresia și autovătămarea continuă să atingă cote alarmante în toată lumea. Așadar, suntem născuți să fim nefericiți sau nu? De ce depinde fericirea noastră?

Conform unui studiu publicat de Review of General Psychology, 50% din fericirea oamenilor depinde de gene, 10% de circumstanțe și 40% depinde de „activitatea intențională” (dacă gândim pozitiv sau nu).

ADVERTISING

Practic, cei mai mulți, inclusiv oameni de știință, au tradus aceste procente prin faptul că dacă ești nefericit, atunci este vina ta.

Totuși, studii ulterioare au arătat că mediul poate schimba expresia genelor. Natura și educația sunt interdependente și se afectează în mod constant, scrie Science Alert.

Mai mult, fericirea oamenilor depinde de „sensibilitatea ambientală” sau capacitatea lor de a se schimba. Unii oameni sunt susceptibili la mediul lor, astfel că își pot schimba semnificativ gândurile, emoțiile și comportamentul ca reacție la evenimente negative sau pozitive.

ADVERTISING

Așadar, atunci când participă la un workshop despre wellbeing sau citesc o carte de psihologie pozitivă, acești oameni pot fi influențați și pot trece prin schimbări semnificative în comparație cu alții, iar schimbările pot dura mai mult.

La fel de adevărat este că nu există o intervenție de psihologie pozitivă care poate funcționa pentru toți oamenii, pentru că noi suntem la fel de unici precum ADN-ul nostru.

Ce contează până la urmă?

Realitatea este că unii oameni se străduiesc mai mult pentru a-și îmbunătăți starea de bine față de alții.

ADVERTISING

Apoi, alți oameni care sunt mai sensibili la mediul lor și au capacitate mai crescută pentru schimbare ar putea să-și îmbunătățească starea de bine și chiar să prospere dacă adoptă un stil de viață sănătos și aleg să trăiască și să profeseze într-un mediu care le crește fericirea și le permite să prospere.

În final, oamenii de știință au ajuns la concluzia că genetica nu determină cine suntem, chiar dacă joacă un rol semnificativ în starea noastră de bine. Contează mult alegerile pe care le facem în privința locului în care trăim, cu cine trăim și cum ne trăim viețile, fapt ce afectează atât fericirea noastră, cât și fericirea generațiilor viitoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇