Cum recunoști lentilele de ochelari de calitate? 5 sfaturi pentru o alegere corectă

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: unsplash

Sunt multe tipuri de lentile de ochelari și diferențele dintre acestea pot fi considerabile. Iată cum recunoști unele de calitate și ce trebuie să ai în vedere atunci când le achiziționezi, astfel încât să fie corecte pentru afecțiunea ochilor tăi și potrivite cu preferințele tale. 

Cum deosebești lentilele de calitate

În alegerea lentilelor pentru ochelari, ține cont de rezistența la impact și de claritatea imaginii pe care ți-o oferă. Acestea trebuie să fie cât mai trainice, pentru a nu se sparge la contact puternic și a-ți pune în pericol sănătatea oculară. De asemenea, printr-o lentilă de calitate vezi perfect, iar acest lucru este posibil când prescripția medicului oftalmolog este urmată întocmai. 

ADVERTISING

Cum alegi lentilele de ochelari potrivite pentru tine

Când cauți lentile, trebuie să urmărești mai multe elemente și să descoperi combinația potrivită pentru tine. Selectează acea variantă ideală pentru afecțiunea ochilor tăi, stilul de viață și aspectul pe care ți-l dorești.

  1. Ține cont de afecțiunea oculară

Nu toate tipurile de lentile sunt potrivite pentru orice problemă oculară. Consultă medicul oftalmolog pentru diagnostic și pentru prescripție.

  • Lentile monofocale - utile pentru a corecta un defect de vedere (miopie/hipermetropie);
  • Lentile bifocale - cuprind două zone cu dioptrii diferite (cu o linie separatoare care se poate observa), astfel încât să vezi clar de la distanță, dar și de aproape;
  • Lentile progresive - au o trecere lină între vederea la depărtare, cea intermediară și cea de apropiere (folosite adesea în astigmatism sau prezbiopie);
  • Lentile de birou (progresive de interior) - asigură vederea clară pentru distanțele intermediare și pentru citit; nu se pot purta pe stradă.
  1. Alege un material potrivit cu stilul tău de viață
ADVERTISING

Pentru copii sau sportivi, lentilele din policarbonat sunt cea mai bună alegere, deoarece sunt foarte ușoare și rezistente la impact, dar sunt mai costisitoare. De asemenea, o alternativă sunt cele din plastic, dar care necesită aplicarea unor tratamente, cum ar fi cel anti-zgârieturi. În schimb, lentilele din sticlă oferă o vedere foarte clară, însă se pot sparge și sunt mai grele.

  1. Ai în vedere aspectul

În funcție de afecțiunea oculară și de dioptrii, poți alege lentile cu un aspect mai plăcut. De exemplu, dacă vrei unele subțiri, optează pentru un indice de refracție cât mai mare. De asemenea, lentilele asferice sunt mai aplatizate decât cele sferice, cu suprafața curbată. Întreabă medicul oftalmolog care sunt opțiunile potrivite pentru tine.

ADVERTISING
  1. Ia în considerare raportul calitate-preț

Costul poate varia destul de mult, atât în funcție de producător, cât și de caracteristicile fiecărui tip de lentilă. Cere diferite opinii și pune în balanță beneficiile și prețul, pentru a găsi varianta optimă pentru tine. 

  1. Aplică diverse tratamente pentru lentile

Pentru a obține o imagine cât mai bună și pentru confort vizual sporit, aplică pe lentile următoarele tratamente, după necesitățile tale:

  • Tratament antireflex - elimină reflexiile nedorite și te ajută să vezi mai clar;
  • Tratament pentru lumina albastră - neutralizează lumina de la ecranele dispozitivelor digitale;
  • Tratament pentru protecție UV - te protejează împotriva razelor ultraviolete;
  • Tratament heliomat (fotocromatic) - face lentila să se închidă la culoare când treci într-un mediu cu lumină naturală, puternică.

Alege lentile de ochelari cu un raport calitate-preț convenabil, care să fie potrivite afecțiunii oculare și obiceiurilor tale zilnice, dar care să aibă un aspect cât mai plăcut. Solicită ajutorul specialiștilor, pentru a descoperi cea mai bună asociere de caracteristici ale lentilelor pentru tine.