Speranţa de viaţă în România e printre printre cele mai scăzute din UE. Fumăm și bem mult, mâncăm nesănătos și nu facem sport

Speranţa de viaţă în România e printre printre cele mai scăzute din UE. Fumăm și bem mult, mâncăm nesănătos și nu facem sport
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Speranţa de viaţă la naştere în România a crescut cu mai mult de patru ani între 2000 şi 2019, dar a scăzut cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei COVID-19 şi rămâne printre cele mai scăzute din UE.

Comportamentele riscante în materie de sănătate sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul deceselor – este una dintre concluziile referitoare la România din raportul privind Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană publicat luni de Comisia Europeană.

Românii raportează rate relativ ridicate de fumat, de alimentaţie nesănătoasă, de consum de alcool şi de activitate fizică redusă. Ratele supraponderalităţii, obezităţii şi fumatului în rândul adolescenţilor sunt, de asemenea, ridicate şi au crescut continuu în ultimele două decenii.

ADVERTISING

Cheltuielile pe cap de locuitor pentru prevenţie ale României sunt pe penultimul loc în UE. Acest lucru a însemnat că, înainte de pandemie, sănătatea publică era subfinanţată şi neperformantă.

De exemplu, în rândul persoanelor în vârstă, rata de vaccinare împotriva gripei sezoniere scăzuse considerabil, de la puţin peste jumătate din grupul ţintă de vârstă înaintată în 2007 la aproximativ o cincime în 2018, consemnează raportul.

Cheltuieli scăzute pentru asistenţa medicală

Cheltuielile de sănătate pentru asistenţa medicală primară sunt, de asemenea, cele mai scăzute în termeni absoluţi dintre ţările UE.

ADVERTISING

Punctele slabe din domeniul asistenţei medicale primare şi al prevenţiei pot explica ratele ridicate ale mortalităţii din România, atât din cauze care pot fi prevenite, cât şi din cauze care pot fi tratate, acestea din urmă plasând incidenţa deceselor pe locul patru în UE în 2017.

În profilul de sănătate al ţării inclus în raport se menţionează că România şi-a crescut semnificativ cheltuielile pentru sănătate, dar rămâne a doua ţară din UE cu cele mai mici cheltuieli în acest domeniu, atât pe cap de locuitor, cât şi ca pondere în PIB.

ADVERTISING

România are niveluri ridicate de finanţare publică pentru asistenţa medicală în regim de internare şi ambulatoriu, dar costurile din buzunar sunt, de asemenea, ridicate, în special pentru medicamentele în ambulatoriu.

Cu toate acestea, toate tratamentele şi serviciile pentru tratarea COVID-19 sunt furnizate gratuit, inclusiv medicamentele.

Ne pleacă medicii din țară

România pregăteşte un număr mare de medici, dar emigrarea personalului medical a contribuit la deficitul de personal medical din ţară, iar numărul de medici şi asistente medicale pe cap de locuitor este cu mult sub media UE.

Acest lucru are un impact negativ asupra accesului la asistenţă medicală şi creşte timpii de aşteptare. Situaţia forţei de muncă din domeniul medical este, de asemenea, un aspect esenţial în pregătirea pentru pandemii.

Referitor la pandemia de Covid, raportul menţionează că România a reuşit să îşi mărească semnificativ capacitatea de testare în timpul primului val al pandemiei Covid, dar ratele de testare rămân scăzute în comparaţie cu media UE.

Ratele ridicate de pozitivitate din al doilea şi al treilea val indică faptul că testarea nu a ţinut pasul cu rata de transmitere în comunitate. În plus, presiunile exercitate asupra spitalelor de către pandemie au subminat accesul la îngrijiri care nu ţin de Covid.

Profilul de sănătate al României, realizat pe baza datelor adunate până în septembrie 2021, poate fi consultat la ec.europa.eu/health.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇