Koveși, pentru The Guardian: A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații, doar pentru a demonstra că femeile pot fi la fel de bune ca ei pentru funcția de procuror

Koveși, pentru The Guardian: A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații, doar pentru a demonstra că femeile pot fi la fel de bune ca ei pentru funcția de procuror

Parchetul European, condus de Laura Codruța Koveși, se pregătește să devină în curând funcțional.

Procurorul șef european spune că nu va ezita, dacă va fi cazul, să trimită în judecată un lider UE.

”Va trebui să demonstrăm că legea este egală pentru toată lumea”, a declarat Laura Codruta Koveși pentru The Guardian.

Publicația citată îi face procurorului șef european o scurtă caracterizare și prezintă, pe scurt, cum a reușit să obțină această funcție, deși Guvernul Dăncilă a făcut tot posibilul pentru a împiedica numirea.

ADVERTISING

Koveși e oprită de români, pe stradă, pentru a-i strânge mâna

Laura Codruța Koveși a fost șefa Direcției Naționale Anticorupție din România și a anchetat numeroși politicieni, de la ministri la primari. A devenit astfel foarte apreciată printre parlamentarii europeni care demarau campanii anticorupție.

Koveși a fost populară în rândul multor guverne din diferite țări, dar nu și al României (Guvernul Dăncilă - n.red.), care a încercat să facă tot posibilul pentru a o împiedica să ajungă procuror-șef european, aminteşte sursa citată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă Guvernul Dăncilă a căzut, iar Parchetul European (EPPO) condus de Koveși se pregătește să devină funcțional.

Laura Codruța Koveși a declarat pentru The Guardian că își propune ca instituția să apere mult mai puternic statul de drept în Europa.

Reperul nostru pentru succes va fi încrederea cetățenilor în instituția noastră”, a spus Koveși, care în țara sa natală este oprită pe stradă de oameni pentru a se fotografia cu ea și pentru a-i strânge mâna, adaugă publicaţia din Marea Britanie.

Așteptări mari de la Kovesi

Kovesi va conduce Parchetul European din Luxemburg, asistată de câte un procuror din cele 22 de state europene care fac parte din instituţie.

ADVERTISING

Kovesi, care se așteaptă ca EPPO să primească peste 3.000 de cazuri, s-a luptat să crească bugetul instituției, propus la 37,7 milioane de euro.

Cea mai mare problemă a Parchetului European este decizia luată de cinci state membre ale UE - Danemarca, Irlanda, Ungaria, Polonia și Suedia - să nu se alăture proiectului.

Așteptările de la Kovesi sunt mari. Familiile jurnaliștilor de investigație Daphne Caruana Galizia și Ján Kuciak, uciși în 2017, respectiv 2018, au transmis o scrisoare Consiliului de miniștri al UE în care au spus că Laura Codruța Koveși este „cel mai potrivit candidat pentru acest post”.

Despre aceste așteptări pe care toți le au, procurorul-șef european a spus: „Sunt aceeași persoană care a fost și în funcția deținută anterior (șef al DNA - n.red.), așa că voi face tot posibilul”.

A trebuit să muncesc mai mult decât un bărbat

Kovesi avea 15 ani în 1989, la căderea comunismului. A jucat baschet, iar la în 1991 a intrat la Facultatea de Drept și a ales să se specializeze în dreptul penal.

"Primul lucru pe care l-am auzit în momentul în care am spus că vreau să devin procuror a fost că Parchetul nu este pentru femei. A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații, doar pentru a demonstra că femeile pot fi la fel de bune ca ei pentru funcția de procuror”, spune Laura Codruta Koveși.

Astfel, la 33 de ani a devenit cel mai tânăr procuror general din România. În 2013, a devenit șefa DNA, unde a fost considerată un adevărat erou în lupta cu dreptatea.

Dar Koveși a devenit și o țintă pentru spionaj și atacuri în mass-media.

„Nu a fost ușor, mai ales pentru familia mea, dar atunci când alegi să lucrezi ca procuror, trebuie să îți asumi toate riscurile”, a spus ea.

După mai bine de cinci ani la DNA, a fost demisă ca urmare a intervenţiilor ministrului Justiției în iulie 2018. A fost un an de proteste în masă și avertizări că Guvernul nu susține lupta împotriva corupției.

Kovesi, care preferă să nu comenteze deciziile politice, a declarat că DNA are încă procurori curajoși.

După ce România a aderat la UE în 2007, unele guverne ale UE s-au plâns că țara cu cea mai ridicată corupție nu face nimic în acest sens. Kovesi are însă o părere diferită, susținând că lupta împotriva corupției s-a schimbat fundamental după aderarea României.

Acum se va ocupa cu combaterea corupției în 22 de țări. Întrebată dacă va ezita să trimită în judecată un lider UE suspectat de corupție cu fonduri UE, ea a răspuns: „Bineînțeles că îl vom acționa în justiție. EPPO va fi independent și va trebui să demonstrăm că legea este egală pentru toată lumea."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇