Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, la şedinţa de la Palatul Victoria, se va face o analiză rapidă a situaţiei actuale, după confirmarea primelor două cazuri cu varianta Omicron în ţara noastră.
Ministrul precizează că se vor lua măsuri pentru a fi încetinită răspândirea noii variante, întrucât oprirea ei nu este posibilă.
Rafila a precizat, de asemenea, că una dintre cele două persoane infectate nu are deloc simptome, iar cea de-a doua are simptome minime.
”Este o şedinţă convocată de domnul prim-ministru Ciucă. La această şedinţă am fost invitat eu, doamna doctor Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, şi domnul doctor Raed Arafat, şeful DSU.
Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri ce pot fi luate, astfel încât să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. Este o măsură care, e un lucru important de ştiut, trebuie să luăm măsuri temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.
În afară de faptul că ştim că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila, duminică, într-o conferinţă de presă.
Cum se simt cei doi pacienţi confirmaţi cu Omicron
Acesta a explicat că există şi veşti bune.
”Ce putem să spunem la categoria veşti bune este că, în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat că ele au fost vaccinate, dar asta nu face altceva decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce.
În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptome, cealaltă are ”mici acuze”.
”Dureri în gât, o răceală banală pare, din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile şi rămâne de văzut cum se vor soluţiona lucrurile. Deja au trecut câteva zile de la diagnostic, aşa că suntem optimişti în ceea ce priveşte o evoluţie favorabilă a stării de sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.
Nu e exclus să existe şi alte cazuri
Ministrul a explicat că sunt analizate diferite scenarii.
”Noi analizăm diverse scenarii, nu mergem cu nişte propuneri pe care le aprobă domnul prim-ministru, vom merge cu câteva scenarii încât să găsim un set de propuneri în care să limiteze transmiterea acestei tulpini în România şi aceste măsuri să poată fi aplicate (...) Vom analiza în context european, avem un raport din partea Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce priveşte diverse scenarii puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem pentru că despre asta este vorba”, a adăugat Rafila.
Potrivit acestuia, nu este exclus să mai existe astfel de situaţii în ţară.
”Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăviri cu această tulpină, gândiţ-vă că înainte de data de 24 au intrat multe persoane care probabil călătoriseră sau veniseră în contact cu persoane care veniseră din spaţiul sud-african, aşa că nu putem exclude acest lucru.
Important este că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii”, a adăugat ministrul.
Premierul Nicolae Ciucă are, duminică, întâlnire la Guvern cu specialiştii din sistemul sanitar pentru a stabili măsurile care trebuie luate având în vedere că au fost confirmate deja primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Întâlnirea este programată la ora 11:00.