Comisia Europeană a propus joi ca, începând din 10 ianuarie, valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă şi a deschis, de asemenea, posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.
Aşadar, în lipsa administrării dozei booster, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare alcătuite din două doze (sau o doză pentru vaccinul Johnson&Johnson), dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene.
„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea ‘bazată pe persoană’ pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare”, transmite Comisia Europeană într-o declaraţie citată de Reuters.
„Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatele de vaccinare emise după un booster”, adaugă executivul comunitar.
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul UE, notează AFP.
Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei booster la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni, a explicat Reynders.
Dar, subliniază el, „această perioadă suplimentară de trei luni ar trebui să le permită să se organizeze”, lăsând astfel o marjă de adaptare pentru campaniile de vaccinare ale statelor membre, a adăugat comisarul european.
„Aceasta este noua recomandare, vom vedea care vor fi reacţiile statelor membre”, a spus mai departe comisarul european.
El a subliniat că propunerea Comisiei Europene se referă la folosirea certificatului verde pentru călătoriile între statele UE şi doreşte în această privinţă reguli armonizate, iar pe plan intern fiecare ţară membră este liberă să decidă cum foloseşte acest certificat, care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau testarea negativă recentă.