Şoferii şi vatmanii de la societatea de transport în comun din Galaţi protestează, luni, acuzând că nu sunt respectate prevederile din contractual colectiv de muncă.
Dimineaţă, doar cursele către combinatul siderurgic, către şantierul naval şi câteva curse pentru elevi au fost asigurate, dar la această oră în Galaţi nu mai circulă niciun mijloc de transport în comun.
Liderul de sindicat George Preda a precizat pentru News.ro că protestul a început la primele ore ale dimineţii, când oamenii s-au adunat în curtea societăţii şi au refuzat să mai iasă pe traseu.
”Trebuia să primim o indexare a ratei inflaţiei pe anul 2020. Avem o clauză contractuală care prevede acest lucru şi trebuia să primim de la 1 ianuarie, am acceptat amânarea ei pentru august, septembrie. Timpul a trecut, nu s-a întâmplat nimic, iar acum domnul director general a spus că nu îi dă voie legea.
A fost un prim protest în urmă cu două săptămâni, am semnat atunci un protocol prin care domnul director a acceptat să ne indexeze cu acea rată a inflaţiei, dar în loc de 155 lei cât prevedea in contractul colectiv, a venit cu o sumă de 92 de lei şi ne-a spus că aşa se calculează, nu cum vrem noi.
Reprezentantul Primăriei a confirmat că noi avem dreptate, însă directorul general s-a încăpăţânat şi mai mult, iar acum vrea să modificăm contractul colectiv de muncă, să renunţăm la această indexare anuală, pe care o avem stipulată în contract şi pe anul viitor”, a declarat liderul de sindicat de la Transurb Galaţi.
Pe de altă parte, sursa citată a declarat că oamenii s-au revoltat şi mai mult când au aflat că salariul directorului general a fost majorat recent cu 4.500 de lei, iar atunci când i-au cerut acestuia să-şi facă public salariul, el a refuzat. În consecinţă, angajaţii societăţii de transport în comun din Galaţi au blocat luni dimineaţă activitatea, fără a mai ieşi pe traseu.
”Din diferite surse am aflat că domnului director i-a fost majorat salariul cu 4.500 de lei, ceea ce ne-a inflamat şi mai mult. Am solicitat documente în acest sens şi ni s-a spus că nu este treaba noastră. În consecinţă, azi şoferii au refuzat să iasă în traseu si i-au cerut şi demisia directorului general, au circulat până în ora 7-8 convenţiile pentru muncitori şi pentru elevi şi acum nu mai circulă niciun autobuz”, a adăugat sindicalistul.
Directorul şi-a anunţat demisia
Conform unor surse oficiale, în urma primei rude de discuţii şi negocieri purtate la sediul Primăriei Galaţi, directorul societăţii de transport în comun, Dorian Dumitru, şi-a anunţat demisia.
Marţi urmează să se întrunească de îndată Consiliul Local Municipal Galaţi pentru a stabili un administrator provizoriu al societăţii.
Deşi au primit asigurări din partea primarului Ionuţ Pucheanu că îşi vor primi plusul de 155 de lei la salariu, în raport cu rata inflaţiei, şoferii şi vatmanii tot au refuzat să iasă pe traseu până nu sunt toate documentele semnate, inclusiv demisia directorului.
UPDATE Protestul s-a încheiat
Abia după ora 14, protestul s-a încheiat, când angajaţii au primit confirmarea că le vor fi majorate salariile cu 155 de lei, cât reprezintă aplicarea ratei inflaţiei.
Autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele au ieşit pe traseu după mai multe ore în care tot transportul în comun a fost paralizat.
Conform liderului de sindicat al Transurb, George Preda, protestul s-a încheiat după ora 14:00.
"Autobuzele au început să iasă pe traseu. Am semnat o minută cu reprezentantul Primăriei. A fost aprobată revendicarea noastră de creştere a salariului cu 155 de lei, care reprezintă aplicarea ratei inflaţiei la salariile tarifare, începând cu 1 noiembrie, iar directorul general, Dumitru Dorian, şi-a dat demisia.
Mâine va fi numit un nou director general interimar. Vom vedea ce va urma de la anul. Avem două clauze în contract care, teoretic, ar asigura nişte măriri salariale, dar şi noi suntem convinşi că nu se pot da atâţia bani că nu sunt de unde. Atâta vreme cât găsim înţelegere la administraţie, va fi bine", a declarat liderul de sindicat.
În numele angajaţilor Transurb, liderul de sindicat a prezentat scuze gălăţenilor, cerând înţelegere şi spunând că de-a lungul vremii în urma protestelor iniţiate de şoferi şi călătorii au avut beneficii, prin îmbunătăţirea condiţiilor de transport.