Stelian Ion: Kovesi nu va fi revocată de la conducerea Parchetului European, după pierderea procesului cu CSM

Stelian Ion: Kovesi nu va fi revocată de la conducerea Parchetului European, după pierderea procesului cu CSM
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procesul din România legat de recunoașterea gradului profesional nu are nicio legătură cu procedura de numire în funcția de procuror șef european, explică Stelian Ion, fost ministru al Justiției, astfel că Laura Codruța Kovesi nu are cum să fie revocată de la conducerea Parchetului European (EPPO) din acest motiv.

„Îmi pare rău să le stric bucuria celor care mai ieri aplaudau intervenția brutală asupra protestatarilor pe 10 august: Laura Codruța Kovesi nu va fi revocată”, scrie pe Facebook Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

El menționează că procesul din România legat de dobândirea gradului profesional nu are nicio legatură cu procedura de numire în funcția de procuror șef european: „UE nu este sat fără câini, iar tudoreii nu-s prea bine văzuți pe acolo”, completează acesta.

ADVERTISING

Stelian Ion își exprimă și aprecierea pentru munca Laurei Codruța Kovesi: „Și nu doar că nu va fi revocată, dar sunt convins că va conduce EPPO foarte eficient și va scoate la iveala fraudele mari cu fonduri europene, inclusiv cele din România. De asta le e teama lor, din cauza asta urlă ca lupii hămesiți. Mai ales că unii băieți <<deștepți>> își freacă palmele, de când s-a pus în mișcare PNRR”, mai spune fostul ministru.

El explică faptul că la numirea în funcția de procuror-șef european nu exista condiția de a avea grad de procuror de parchet de pe lângă ÎCCJ, ci de a avea vocația legală de a ocupa cele mai înalte funcții în parchete.

ADVERTISING

„Și ghici ce? Din punct de vedere legal, a avut această vocație, ba mai mult, chiar a ocupat efectiv cele mai înalte funcții din Ministerul Public. Iar revocarea, potrivit reglementărilor în vigoare, nu se face de către politicieni, ci de către CJUE.

Ghinion, cum ar zice un clasic în viață! Iar celor care amintesc acum despre revocarea din funcția de procuror sef DNA le aduc aminte doar că doamna Kovesi a câștigat la CEDO procesul împotriva Statului Român legat de această procedură de revocare.

Cei care se pregătesc acum să tragă tunuri pe bani europeni sau care au deja niște scheleți prin dulapuri ar trebui să-și schimbe planurile ori să-și pregătească pijamalele și periuța de dinți”, încheie Stelian Ion.

ADVERTISING

Kovesi a pierdut procesul cu CSM privind recunoaşterea gradului profesional 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins acţiunea intentată de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind recunoaşterea gradului profesional corespunzător Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

În noiembrie 2018, Kovesi a solicitat CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător PÎCCJ, însă solicitarea i-a fost respinsă, după care fosta şefă a DNA a dat în judecată CSM.

În prima instanţă, Kovesi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, însă CSM a făcut recurs, admis de Instanţa supremă.

Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general la acea vreme, Augustin Lazăr, a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.

Pe 15 octombrie 2018, fostul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că Laura Codruţa Kovesi trebuie să plece de la Parchetul General, dacă nu are grad profesional corespunzător, conform noilor reglementări introduse prin ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei.

„Pentru procurorii de la DNA şi DIICOT se prevăd nişte condiţii: vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire profesională. La procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă. Prin ordonanţa de urgenţă am introdus un alineat nou, în care spunem că, pentru a fi numiţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător cu al parchetului de pe lângă curtea de apel. Dacă (Kovesi – n.r.) are gradul de tribunal, nu poate să rămână la PÎCCJ, pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal la PÎCCJ, peste curtea de apel”, declara atunci Tudorel Toader.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇