Microbi vechi de 100 de milioane de ani s-au trezit la viață: ”Pot crește, se pot reproduce!”

Microbi vechi de 100 de milioane de ani s-au trezit la viață: ”Pot crește, se pot reproduce!”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În mostre recoltate de la 75 de metri sub fundul oceanului oamenii de știință au găsit microbi vechi și de peste 100 de milioane de ani, de pe vremea dinozaurilor. Și asta nu e tot: s-a dovedit că acești microbi încă trăiesc, fiind capabili să crească și să se înmulțească.

Oamenii de știință au descoperit cu surprindere că microbii recoltați de la aproape 6.000 de metri sub nivelul mării, în Oceanul Pacific, un loc ostil, cu foarte puțini nutrienți, erau doar într-o stare de hibernare.

În condiții de la laborator, aceștia s-au trezit la viață, fiind capabili inclusiv să se reproducă, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Communication.

ADVERTISING

”Chiar și după 100 de milioane de ani de foamete, unii microbi pot crește și se pot reproduce”, a declarat Steven D'Hondt, autorul studiului, profesor la Universitatea din Rhode Island. Sunt cei mai vechi microbi cu care se reușește o astfel de performanță, a mai spus acesta.

"S-a dovedit că 99,1% dintre microbii din depozitele de sedimente vechi de 101,5 milioane de ani erau încă vii şi pregătiţi să se hrănească!", a adăgat Yuki Morono, implicat și el în studiu.

"Acum, ştim că nu există limită de vârstă pentru organismele din biosfera de sub scoarţa marină. Este un loc excelent pentru a explora limitele vieţii de pe Terra", a mai spus acesta.

ADVERTISING

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință pe ochii celor mai mari rechini din lume


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇