Peste 150 de persoane implicate în comerțul de stupefiante pe rețele tip darknet au fost arestate, iar peste 200 de kilograme de droguri și peste 30 de milioane de dolari au fost confiscate, în urma unei anchete coordonate de Europol.
Această operaţiune – denumită ”Dark HunTOR”- a condus la confiscarea a peste 26,7 milioane de euro în numerar şi în criptomonede, a 45 de arme de foc şi a 234 de kilograme de droguri (printre care 150 de kilograme de amfetamină, 27 de kilograme de opioide şi 25.000 de tablete de ecstasy), potrivit Le Figaro.
La operațiune au participat polițiști din Statele Unite, UK, Italia, Germania, Franța, Elveția, Țările de Jos, Australia și Bulgaria, care au dat de urmele unor ”ținte valoroase”.
Cum s-a ajuns la Dark HunTOR
Operaţiunea Dark HunTOR are loc în urma unei prime ”descinderi” vizând hackerii, care a condus, în ianuarie, la destructurarea DarkMarket - cea mai mare piaţă neagră online.
Această platformă, folosită la negocieri cu privire la droguri, acte false şi bani falşi, a permis identificarea a 2.400 de vânzători şi a aproape 500.000 de utilizatori. În total, 30 de servere - localizate majoritatea în Republica Moldova - au permis realizarea a 320.000 de tranzacţii.
Cu ajutorul Europol, serviciile germane l-au arestat la frontiera germano-daneză pe presupusul operator al acestui site - un australian în vârstă de 34 de ani - pe care l-au plasat în arest preventiv şi i-au confiscat întreaga infrastructură infracţională, care oferă indicii şi piste de exploatat în sute de anchete în întreaga lume.
Ce sunt piețele dark
Pe piețele darknet, vânzătorii de droguri își pot vinde marfa ”în siguranță”, deoarece postările lor nu sunt indexate în motoarele de căutare.
De fapt, 80% din informațiile care circulă online nu se găsesc pe Google, avertizează specialiștii.
Tocmai de aceea, identificarea vânzătorilor este, în sine, o operațiune dificilă, iar comerţul pe rețele ”dark” se pedepseste cu închisoarea în majoritatea ţărilor occcidentale.