Avertisment Bitdefender: Nu cădeţi în plasa mailurilor care par a fi de la Poșta Română, hackerii vă pot goli conturile bancare

Avertisment Bitdefender: Nu cădeţi în plasa mailurilor care par a fi de la Poșta Română, hackerii vă pot goli conturile bancare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat începând cu 8 august o nouă campanie de mesaje înșelătoare care pretind a veni de la Poșta Română, trimise de către atacatori cu scopul de a convinge destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.

Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificați că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise, începând de duminică, către ținte din România, de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii.

Mesajul primit îndeamnă țintele să acceseze un link pentru a finaliza plata și a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise.

ADVERTISING

Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de catre Poșta Română, compania comunică cu clienții doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ronoreply@posta-romana.ro) și nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje.

De asemenea, compania nu cere clienților să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informații bancare.

Reamintim că pe toată durata anului 2020 și a acestui an specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înșelător în numele unor companii de curierat, pe fondul creșterii cererii pentru astfel de servicii.

ADVERTISING

Recomandări pentru utilizatori:

  • Folosiți direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Validați telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care vi se solicită prin e-mail.
  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.
ADVERTISING

Despre Bitdefender

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică.

Milioane de sisteme folosite de oameni, companii și instituții guvernamentale sunt protejate de soluțiile companiei, ceea ce face Bitdefender cel mai de încredere expert în combaterea amenințărilor informatice, în protejarea intimității și datelor și în consolidarea rezilienței la atacuri.

Ca urmare a investițiilor susținute în cercetare și dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă 400 de noi amenințări informatice în fiecare minut și validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind amenințările.

Compania a inovat constant în domenii precum antimalware, Internetul Lucrurilor, analiză comportamentală și inteligență artificială, iar tehnologiile Bitdefender sunt licențiate către peste 150 dintre cele mai cunoscute branduri de securitate din lume.

Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienți în 170 de țări și birouri pe toate continentele.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.bitdefender.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇