De luni vor intra în vigoare noi restricții, iar accesul în magazine, instituții publice sau private nu se va mai putea face decât pe baza certificatului verde (și doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, nu și pentru testați). Excepție vor face magazinele alimentare, farmaciile și … bisericile și reuniunile religioase, cum este și pelerinajul care se desfășoară în aceste zile în București.
De ce s-a luat decizia exceptării bisericilor și a manifestărilor religioase?
„Este o decizie, s-a discutat și s-a hotărât că această activitate este una esențială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”, a spus Raed Arafat, la Digi24.
El a mai spus că pentru participarea la slujbe sau la activități religioase, se merge numai pe impunerea purtării măștii și a obligației ca între persoane să fie măcar doi metri distanță.
„Știu că situația cu bisericile a tot fost discutată. Este decizia CNSU de a lăsa activitatea din biserici să se desfășoare, dar cu limitare de doi metri pătrați pentru o persoană și bineînțeles cu mască”, a explicat șeful DSU.
Raed Arafat a mai spus că decizia a fost luată în unanimitate în CNSU și a dat de înțeles că e un subiect sensibil pe care nu vrea să îl comenteze mai mult.
„A fost o discuție, o hotărăre a Guvernului, s-a votat și da, am susținut în final decizia aceasta. Nu vreau să intru în discuție pe religie și pe Biserică. Acest subiect a fost foarte manipulat și foarte agresiv prezentat timp de un an jumătate”, a spus Arafat.
Medical vorbind, a mai spus șeful DSU, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu peste tot, chiar și în magazinele esențiale, însă acest lucru este imposibil de implementat.
Joi au început în București manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor în colaborare cu Patriarhia Română. Pelerinajul va ține șapte zile.