Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat că partidul nu va susține un guvern minoritar, pentru că nici nu ar fi oricum nevoie, având în vedere că, spune el, PNL deja a bătut palma cu PSD.
”USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar care are deja susținerea PSD-ului. Am putea avea rapid un guvern PNL-USR-UDMR, dar decizia e la PNL și va fi o decizie pe care și-o vor asuma”, a spus Cioloș, într-o conferință de presă.
Dacă lucrurile rămân așa, USR va trece în Opoziție și Cioloş nu știe ce va face la votul de învestire, având în vedere că la acest moment nu știe cu ce listă de miniștri va veni Nicolae Ciucă.
”Dar nici nu mai contează cum va vota USR, atâta vreme cât PNL a anunțat deja că are susținere în Parlament și PSD a anunțat că poate susține un guvern minoritar. Pare să existe deja o înțelegere între PNL și PSD cu care se simt confortabil și unii, și ceilalți. (...)
PNL-ul face acum o alegere, de fapt. O alegere de colaborare cu USR sau de a merge pe o reconstituire a ceea ce a fost pe vremuri USL-ul”, a subliniat Cioloș.
”Dăm sentimentul că iar trebuie să ne scoată Armata din situația asta dificilă, că noi nu suntem capabili”
Legat de faptul că Ciucă e militar de carieră, Ciloș crede că nu este deloc un semnal bun.
”Evident că nu e un semnal deloc bun, din punctul meu de vedere. Am mai avut decizia de a militariza și campania de vaccinare, care a fost și este condusă tot de un ofițer de armată și am văzut rezultatul. Practic, campania de vaccinare a fost luată de la Ministerul Sănătății, dusă la premier și militarizată.
Dl Ciucă e politician acum, e în rezervă, dar e un fost militar. Evident că nu suntem confortabili cu această poziție și e cumva și un semnal de capitulare a politicului”, a precizat Cioloș.
El consideră că nici PSD și nici PNL nu au dat dovadă de responsabilitate în crize și au evitat să își sume decizii dificile. A dat exemplu aici și faptul că în 2016, când Victor Ponta a demisionat după tragedia de la Colectiv, tot Dacian Cioloș a fost chemat ca tehnocrat să facă ordine.
”Noi am mers în Guvern cu o propunere politică, cu asumare politică, cu un președinte de partid candidat de premier. Am văzut de la PSD că propunerea lor în situații de criză nu a fost o asumare politică, ci să aducem un tehnocrat, care să ne scoată din criză și care să ia toți bobârnacii deciziilor politice care trebuie luate.
Acum, la PNL, nu vedem o asumare politică a unui om politic, care să vină și să propună un asemenea guvern. Ci vedem o asumare a unui om care vine din Armată și, evident, chiar dacă e în rezerva acum, vine cu acest sentiment, că iar trebuie să ne scoată Armata din situația asta dificilă, că noi nu suntem capabili.
E un semnal foarte prost vizavi de încrederea pe care noi o așteptăm ca politicienii să o aibă vizavi de politică și de politicieni”, a adăugat liderul USR.