Cum alegi aparate de sudură ideale pentru afacerea și nevoile tale?

aparate de sudura

Un aparat de sudură nu va fi bun în orice situație. Ai nevoie de aparate de sudură pentru situații diverse, așa cum ai nevoie de diferite anvelope, de exemplu, în funcție de condiția carosabilului. Totuși, alegerea unui aparat de sudură este cu mult mai dificilă.

Există cel puțin cinci tipuri de aparate și instrumente de sudură – iar acesta este doar începutul. În cele ce urmează, vei afla ce ar trebui să iei în considerare pentru a alege aparatele de sudură ideale pentru ține și pentru afacerea ta.

ADVERTISING

Tipuri de aparate de sudură

Cele mai comune tipuri de aparate sunt cele MMA, TIG (cu gaz inert tungsten) și MIG (cu gaz inert metalic). Acestea sunt ideale pentru uz personal sau pentru un atelier de sudură la început de drum, dacă putem spune așa.

Există și aparate de sudură mai complexe, precum cele cu motor pe baza de combustibil sau cele multifuncționale. 

Tipul de metal cu care lucrezi

Evident, unul dintre cele mai importante aspecte este tipul de metal pe care va trebui să îl sudezi. Totodată, când vine vorba de diferite tipuri de metal, trebuie luată în considerare și experiență sudorului. Această din urmă este esențială.

ADVERTISING
  • Aparate de sudură MIG – acestea pot suda oțel, oțel inoxidabil, aluminiu și alamă de cupru. Pentru folosirea unui astfel de aparat și sudarea acestor metale nu trebuie prea multă experiență. Începătorii se pot descurcă.
  • Aparate tip TIG – acestea sunt de două feluri, anume AC-TIG și DC-TIG. Cele tip AC-TIG pot suda aluminiu și aliaje de magnesiu, iar cele DC-TIG se pot ocupă cu ușurință de oțel, oțel inoxidabil, fontă și titan. Totuși, este necesar un nivel de experiență ridicat pentru astfel de sarcini.
  • Aparate tip MMA – acestea pot suda cu ușurință oțel, oțel inoxidabil și fontă, iar nivelul de experiență necesar este unul intermediar.
aparate de sudura

Grosimea metalului de sudat

După cum poți observa, procesul de sudare este unul destul de complex. Trebuie să iei în considerare tipul aparatului, metalul, nivelul de experiență și acum grosimea metalului. Pentru cel din urmă aspect, important este curentul de sudură de care aparatul este capabil.

ADVERTISING

Conform statisticilor, ai nevoie de un amper de putere pentru fiecare 0.0254mm de oțel. Așadar, pentru aproximativ 3.2mm de oțel, ai nevoie de aparate de sudură cu un curent de sudură de aproximativ 125 de amperi.

Totodată, curentul de sudură necesar variază de la metal la metal – deci, încă și mai multe variabile pe care trebuie să le iei în considerare.

Concluzie

Dacă ești antreprenor și vrei să începi o afacere în acest domeniu, nu numai că ai nevoie de aparate de sudură de calitate, dar ai nevoie și de profesioniști în sudură. De ultima parte te poți ocupă tu.

Pentru prima parte, în schimb, te poți baza pe TopStrong.ro, magazinul online cu scule, unelte și echipamente pentru mai toate industriile. Dacă ai nevoie de un aparat de sudură calitativ și la un preț eficient, dar și de câteva sfaturi, contactează cu încredere echipa TopStrong!