Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri au fost audiaţi azi în comisiile de specialitate.
Toți au primit aviz negativ, mai puțin Cătălin Drulă, propus la Transporturi, deși aici a fost vorba de o eroare, intenția fiind ca și acesta să fie respins.
Cu toate astea, candidații au spus că nu sunt descurajați de voturile negative primite, afirmând că majoritatea se va vedea mâine la votul din plen. La fel și Dacian Cioloș, care la finalul audierilor din Parlament le-a spus jurnaliștilor că soluția e pe masa Parlamentului, la un vot distanță, și dacă aleșii își vor lăsa orgoliile, vor putea să ofere României o șansă să treacă peste aceste crize.
Potrivit regulamentului, în urma audierii, comisiile întocmesc pentru fiecare candidat un aviz comun, pozitiv sau negativ. Avizul este însă consultativ.
Votul de învestire a Guvenului este programat miercuri, de la ora 10:00. Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cum au decurs audierile miniștrilor propuși în Guvernul Cioloș:
20:40 - La finalul audierilor, Dacian Cioloș a organizat o conferință de presă. El le-a spus jurnaliștilor că s-a votat pe punctaj de partid, chiar dacă cei propuși de el au performat bine, dar speră încă să obțină alt rezultat miercuri la votul final.
Despre bilanțul tragic de Covid de astăzi a spus că ”este un eșec de proporții al statului” și că ”e nevoie ca toți care suntem astăzi în funcții publice să luăm învățaminte”.
”Timpul discursurilor politice a apus, ne ajung din urmă faptele și deciziile. Faptul că noi astăzi suntem în Parlament și deja s-au terminat rapid audierile miniștrilor, arată determinarea noastră de a rezolva criza politică. E deja ceasul al 12-lea pentru a rezolva aceste crize, de astăzi înainte trebuie să discutăm de soluții, nu doar să ne lamentăm. Noi am făcut astăzi propuneri concrete pentru a ieși din aceste crize.
Am fost astăzi alături de aproape toți miniștri propuși în comisii și ați văzut oameni responsabili, care au prezentat soluții, argumente și sunt gata să-si asume responsabilitate. Din păcate, am văzut că se votează în continuare pe falii politice și pe sigle de partid.
În multe comisii parlamentarii i-au întrebat pe colegii noștri, ei au răspuns cu argumente și au votat totuși împotrivă pentru că asta a fost decizia la partid și mi-a părut rău să văd asta. E greu să ne dezvățăm de aceste reflexe și să avem vot după conștiință și nu după punctaj de partid.
Aș vrea să fac un apel la parlamentari, să treacă peste orgolii politice și să voteze acest guvern mâine dimineață pentru că în situația în care ne aflăm acest guvern este o soluție și oferă soluții. E pe masa Parlamentului o soluție care e doar la un vot distanță. Fac deci apel să iasă din logica strictă a directivelor de partid și să se gândească la alegători și mâine la vot să aibă un vot responsabil și să voteze pentru o soluție care să le rezolve problemele”, a spus Cioloș.
20:23 - Și Ioana Mihăilă a primit aviz negativ pentru Ministerul Sănătății.
20:02 - Corina Atanasiu a primit de asemenea aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei. S-au înregistrat 10 voturi pentru, 17 împotrivă şi 11 abţineri.
19:14 - Ioana Mihăilă, propusă pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a afirmat, marţi, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că va demonstra cu documente că fostul său mandat "a pus soluţii pe masă soluţii" privind pandemia de COVID-19 care, însă, "au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru".
Ea a spus că pacienţii aşteaptă soluţii şi măsuri ferme. Mihăilă le-a cerut parlamentarilor din cele două comisii de specialitate să se bazeze pe ştiinţă.
"Acum câteva ore înainte să ne adunăm în această sală, am văzut cu toţii că 561 de oameni au murit de COVID doar în ultimele 24 de ore, de peste 15 ori mai mulţi decât suntem noi aici. (…) Pacienţii aşteaptă soluţii, nu prelungirea crizei. Aşteaptă măsuri ferme, nu declaraţii şi dezbateri. Înainte să vă lansaţi în întrebări, acuzaţii şi ştiri false vânturate prin presă, vă avertizez că voi demonstra cu documente, nu cu vorbe frumoase că mandatul meu a pus soluţii pe masă soluţii care au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru.
Nu mă interesează de la ce partide sunteţi, înţeleg că politica este politică de partid, dar vă cer ca, astăzi, să fim specialişti care se bazează pe ştiinţă. Sunt necesare măsuri ferme şi asta am propus în mandatul meu, asta voi propune în continuare", a transmis Ioana Mihăilă.
18:45 - Sunt audiați Ioana Mihăilă, propusă să se întoarcă la Ministerul Sănătății, și George Cățean, propus să preia Ministerul Agriculturii.
18:37 - Oana Ţoiu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit aviz negativ. A primit 24 de voturi împotrivă, 18 pentru și 5 parlamentari s-au abținut.
17:45 - Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat regretul, marţi, că miniştrii propuşi pentru Cabinetul Cioloş au primit avize negative în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
"Sunt membră în Comisia pentru afaceri europene din Senat şi am fost azi alături de Cristian Ghinea, ministrul propus pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la audierile din Parlament. Este regretabil să văd că înţelegerile politice din spatele uşilor sunt cele care dictează voturile comisiilor. Nici profesionalismul, nici pregătirea şi nici realizările miniştrilor propuşi nu au fost criterii demne de luat în calcul la audieri", a scris Dragu, pe Facebook.
16:57 - Și Stelian Ion, propus ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, a primit aviz negativ.
16:45 - Este audiată în paralel și Corina Atanasiu, propusă la Ministerul Educației.
16:30 - A început audierea candidatului pentru postul de ministru al Muncii, Oana Țoiu.
16:20 - Ioana Mihăilă trebuie retrasă de urgență, înaintea audierii din comisii, afirmă Marcel Ciolacu. Liderul PSD spune că mandatul acesteia este „cronica unui doliu național”. Ioana Mihăilă va fi audiată la ora 18.30.
15:55 - Claudiu Năsui a primit aviz negativ, pentru funcţia de ministru al Economiei. S-au înregistrat 13 voturi pentru, 22 împotrivă şi 11 abţineri.
15:46 - Reprezentanţii UDMR au anunțat că vor fi prezenţi la şedinţa Parlamentului de miercuri, dar nu vor vota.
"Am avut o şedinţă a grupurilor reunite de la Senat şi Camera Deputaţilor, unde am luat următoarea decizie: vom fi prezenţi în sală, la dezbateri şi la vot, dar nu vom vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota - aceasta este decizia UDMR-ului", a declarat pentru Agerpres liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.
15:45 - Mihai Goţiu, propus la Minsterul Mediului, spune că își dorește ca până la finalul anului să fie înființată o structură de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu
"Un prim punct din programul de guvernare: înfiinţarea unei structuri de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu. Am avut o lege care a trecut anul trecut în Parlament, dar a fost din păcate blocată la CCR, dar care şi-a reluat circuitul de adoptare în acest an datorită colegului meu de la Justiţie, Stelian Ion, coautor al legii denumite de mass media "DNA-ul pădurilor".
Această propunere de înfiinţare a acestei structuri de combatere a infracţionalităţii din domeniul mediului este într-un stadiu destul de avansat. A fost şi sper că va continua cu un grup de lucru la Ministerul Mediului pentru a stabili acele fapte şi gravitatea lor astfel încât, până la sfârşitul anului, să avem o propunere legislativă şi să o adoptăm", a precizat el.
15:40 - Stelian Ion, propus la Ministerul Justiției, spune că își dorește respectarea independenței Justiției pentru care va lupta întotdeauna, una dintre ele fiind desființarea SIIJ.
”Primele idei și primele angajamente se referă la respectarea independenței Justiției pentru care voi lupta întotdeauna, una dintre ele fiind desființarea SIIJ.
S-a desprins detașat ideea că SIIJ trebuie desființată. Am ajuns cu toții la concluzia că înființarea ei a fost o greșeală și a trebuit să o corectăm. Am discutat mai multe amendamente, dar trebuie respectată competența parchetelor după specializarea acestora. Vă spun un lucru, Secţia Specială e moartă, nu poţi sta cu mortul în casă, şi să nu îl duci unde trebuie”, a spus Stelian Ion.
Promovarea Legilor Justiției este o miză foarte mare pentru România, consideră el.
”Legile justiţiei reprezintă o miză foarte mare pentru România. Avem ca deziderat imediat şi ridicarea MCV, ne dorim acest lucru, să ajungem la situaţia în care vom fi monitorizaţi doar prin statul de drept şi nu prin MCV. Am speranţa că în Parlament vom găsi acest echilibru”, a mai declarat Stelian Ion.
Ministrul propus al Justiției a precizat și este foarte important DNA-ul pădurilor, astfel încât infracțiunile grave de Mediu să fie supuse cercetărilor de către procurorii DNA
Celelalte infracțiuni urmează să fie anchetate de procurori specializați din cadrul altor parchete.
15:24 - Dragoș Păslaru, ministrul propus al Finanțelor, punctează problemele cu care se confruntă în momentul de față România, de la ciza sanitară, până la cea economică.
El face un apel la parlamentari pentru unitate în rezolvarea acestor crize.
”România este în acest moment într-o perioadă dificilă, una dintre cele mai dificile perioade. Suntem într-o criză medicală, cu un bilanț tragic al deceselor, suntem o pată neagră pe harta Europei, cu spitale care nu mai fac față, cu personal medical în prag de colaps, cu sectorul economic, care are de suferit din acest punct de vedere.
Criza energetică în care ne aflăm amenință siguranța tuturor cetățenilor. Indiferent de ideologia politică, ceea ce trebuie să ne unească este mandatul și jurământul făcut când am intrat în Parlament. Este vorba de a putea să punem cu toții toată priceperea noastră pentru a putea rezolva problemele țării.
Candidatura mea nu este o candidatură politică a unui partid. E menită să rezolve problemele pe care le avem, cel puțin pe termen scurt. Apoi ne reașezăm din nou, reconfigurăm majorități”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Ministrul propus al Muncii a detaliat și propunerea USR de zero taxe pe salariul minim, precizând că s-ar aplica prima dată în sectorul Horeca.
“Am redus aplicabilitatea acestei măsuri doar pentru un singur sector pilot. Am avut discuții cu Horeca, unde în condițiile pandemiei și restricțiilor este un domeniu puternic încercat și nu-și mai găsește forță de muncă.
Impactul este, într-o primă fază, 1,8 miliarde lei. Nu-l văd ca pe un impact care să fie altceva decât un sprijin pe timp de pandemie prin care putem testa dacă măsura respectivă are impactul scontat, anume angajarea mai facilă de personal și menținerea în viață a acestui sector foarte important”, a spus Pîslaru.
15:10 - Ministrul propus pentru Dezvoltare, Ionuț Moșteanu, a primit aviz negativ. Au fost 10 voturi pentru, 16 împotriva şi 14 parlamentari s-au abţinut.
15:00 - Începe audierea candidaţilor pentru posturile de miniştri la Finanţe, Mediu şi Justiţie: Dragoş Pîslaru, Mihai Goţiu și Stelian Ion.
14:45 - Președintele Klaus Iohannis va susține azi, de la ora 18:15, o declarație de presă.
14:37 - ”Ministerul Dezvoltării este un minister important și poarte complicat. Condus bine, poate face modificări reale în viața fiecărui româm. Și asta vrem să facem. Acest minister nu are culoare politică”, spune Ionuț Moșteanu, propus pentru acest portofoliu.
În ceea ce privește programul “Anghel Saligny”, care a dus la ieșirea USR de la guvernare, Moșteanu a spus că a cerut un set de reguli mai clare şi mai stricte.
"E important să avem un fond naţional care să poată finanţa lucruri necesare de care fiecare român are nevoie în perioada următoare. Ce am cerut noi, am cerut un set de reguli mult mai clare şi mai stricte.
Credem că acest lucru trebuie făcut, am avut amendamente, le-am depus, o să le mai depunem şi o să avem discuţii în continuare pentru a vedea transparenţă şi eficienţă în cheltuirea acestor bani”, a afirmat Moşteanu.
El a vorbit și despre construcția spitalelor, obiectiv al mandatului său, afirmând că sunt bani suficienți din fonduri europene .
"Pentru spitalele regionale avem în PNRR 2,4 miliarde. Mai avem în viitorul fond de coeziune, în Programul Operaţional de Sănătate încă trei miliarde pentru spitale şi sunt bani. Cinci miliarde sunt foarte mulţi bani pentru a construi spitale.
Bani sunt, trebuie făcute, sunt fonduri europene pentru asta, nu e nevoie de fonduri naţionale în momentul ăsta, mai degrabă cred că fondurile naţionale trebuie să se ducă spre rural, acolo unde nu au românii asistenţa sanitară de care au nevoie şi noi trebuie să îi ajutăm”, a precizat Moşteanu.
14:33 - Cristina Prună a primit aviz negativ în comisiile parlamentare de specialitate pentru poziţia de ministru al Energiei. Au fost 27 de voturi împotriva unui aviz favorabil, 14 voturi pentru şi 16 abţineri.
14:30 - Și Claudiu Nasui, propus la Ministerul Economiei, spune că își dorește să continue reformele începute.
”Programul nostru înseamnă să continuăm lucrurile pe care le-am început. Să continuăm reformele și direcția în care am început să punem această instituție. Ministerul Economiei a fost mult timp un minister destul de opac, nu se știa cum se întâmplă anumite lucruri. Am publicat toate contractele cu statului, într-un mod destul de ușor de căutat. Vom continua efortul de transparență”, a declarat Claudiu Nasui.
El a vorbit și despre domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie. Potrivit acestuia, există 1 miliard de lei prinși în buget anul acesta pentru scheme de ajutor acordat acestui domeniu, iar banii trebuie dați cât mai repede.
14:26 - Alin Stoica, propus la Ministerul de Interne, spune că votul negativ primit este unul politic.
”Votul este unul politic, ne aşteptam şi este un vot care reflectă realitatea politică de astăzi. USR încearcă să aducă normalitatea în România, să arate că există o forţă politică ce doreşte să continue guvernarea. Sperăm ca toate forţele politice, până la urmă, să găsească o soluţie sustenabilă, pe termen lung. Probabil este un semnal pentru votul de miercuri din plen, vom vedea”, a spus Stoica.
14:20 - USR acuză că PNL s-a aliat cu PSD pentru a respinge candidații propuși de USR pentru ministere.
”Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD și PNL resping braț la braț candidații propuși de USR pentru ministere. Nu reușesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor”, a scris USR pe Facebook.
14:02 - Ministrul propus al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a primit aviz negativ. Au fost 13 voturi împotrivă, şapte voturi pentru şi opt abţineri.
14:00 - A început audierea candidaţilor pentru posturile de miniştri la Economie şi la Dezvoltare: Claudiu Nasui și Ionuț Moșteanu.
13:31 - Cristina Prună, ministrul propus la Energie, punctează că ”Energia, și mai ales facturile la energie, reprezintă un subiect care ne preocupă pe toți, mai ales zilele acestea, iar România, Europa și nu numai traversează în această perioadă una dintre cele mai grave crize energetice din acest deceniu”.
În aceste condiții, spune ea, ”avem decizii importante de luat, care să vină în sprijinul românilor și a companiilor”.
13:15 - Cristian Ghinea, ministrul propus al Investițiilor și Proiectelor Europene, face și el un scurt bilanț al mandatului său anterior.
”Am incercat în mandatul meu anterior, și crd că am și reușit, să țin subiectul fondurilor europene și mai ales PNRR departe de dispute politice. Am avut discuții, dezbateri, am publicat doate documentele legate de PNRR și am reuși să avem un plan bun, apreciat de CE. Și este o reușită a României”, spune Cristian Ghinea.
Apoi, a prezentat obiectivele pentru noul mandat, astfel încât să se ajungă la un fluviu al dezvoltării României cu fonduri europene.
”La audierile de anul trecut, când m-am prezentat în fața dumneavoazstră, am folosit o metaforă. O metaforă care încă este valabilă. Suntem într-un moment astral al fondurilor europene, în care sunt 3 râuri, 3 direcții din care curg banii, și dacă facem ceea ce trebuie se va ajunge la un adevărat fluviu, un fluviu al dezvoltării României cu fonduri europene.
Cele 3 râuri sunt: închiderea bugetului actual european, din care România poate trage bani până în 2023, al doilea râu este deschiderea programelor operaționale viitoare pentru bugetul de coeziune 2020-2027 și al treilea râu este PNRR”, a explicat Cristian Ghinea.
13:08 - Ministrul propus al Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a primit un aviz pozitiv, după ce a fost supus la vot avizul negativ, care nu a întrunit numărul necesar de voturi.
La finalul audierii, a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi ”pentru” aviz negativ, 8 voturi „contra” avizului negativ şi 7 abtineri.
Astfel, deși numărul voturilor pentru avizarea negativă era mai mare, el a primit aviz pozitiv, pentru că nu a fost îndeplinită procedura, adică nu au fost voturi suficiente voturi pentru avizul negativ, dat nici pentru unul pozitiv.
13:00 - Începe audierea candidaţilor propuși pentru posturile de miniştri la Proiecte Europene şi Energie: Cristian Ghinea și Cristina Prună.
12:35 - Cătălin Drulă a început prezentarea programului său printr-un scurt rezumat a ceea ce a făcut în mandatul său la Transporturi, afirmând că aceste reforme trebuie să continue.
”Am demarat reforme, am elaborat împreună cu colegul meu Cristian Ghinea un PNRR care este vital pentru tranmsporturi cu o alocare record, cea mai mare sumă pentru autostrăzi din UE prin PNRR. M-am luptat cu grupuri de interese. Aceste reforme și investiții trebuie să continue”, a precizat Cătălin Drulă.
12:17 - Și Dan Barna, propus la Ministerul de Externe, a primit aviz negativ. El a precizat după audieri că ”Plenul este suveran, acolo majoritatea se confirmă sau nu”.
Rugat să explice de ce a spus că SUA și-au luat mâna de pe țările din Europa de Est, Dan Barna a spus că nu au fost critici sau acuzații aduse americanilor, ci că voia să puncteze faptul că acum țara noastră are mai multe oportunități.
Dan Barna a fost întrebat și despre declarațiile făcute de Florin Cîțu marți dimineață, potrivit cărora liberalii sunt în continuare deschiși la o guvernare cu USR.
Barna spune că și USR dorește refacerea coaliției, dar fără Florin Cîțu premier.
”Portița este în continuare deschisă, e o singură nunață: subiectul Florin Cîțu e încheiat. Este un premier care nu mai are susținerea politică a USR. În momentul în care PNL va desemna un alt premier noi vom colabora.
Confirm disponibilitatea la dialog, dar cu un alt premier PNL. Iar dacă PSD decide să îl susțină pe premierul Florin Cîțu, atunci noi intrăm în Opozitie”, a mai afirmat Dan Barna.
12:09 - Ministrul desemnat al Apărării Naționale, Nicu Fălcoi, a primit aviz negativ. Au fost 8 voturi pentru, 15 împotrivă, 13 abţineri.
După audiere, el a spus că acest vot nu l-a descurajat. ”Nu sunt descurajat, este opinia colegilor, aștept cu încredere votul de mâine, unde lucrurile se pot schimba”, a spus ministrul propus la Apărare.
Nicu Fălcoi a recunoscut acum că în programul de guvernare al USR nu există cei 2% alocați pentru Apărare, dar spune că nu era nevoie ca această cifră să fie scriesă.
”Nu mai strebuie prevăzută această cifră, este lege în acest sens, ne-am asumat acest lucru. În opinia nu trebuia să scriem 2%, este de la sine înțeles că acest procent va fi asigurat. Iar obiectivul nostru nu este doar ca cei 2% să fie alocați, ci ca ei să fie cheltuiți”, a spus Nicu Fălcoi.
12:03 - Ministrul propus al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Monica Berescu, a primit aviz negativ. Au fost 17 pentru, 17 împotrivă și 8 abțineri.
12:00 - A început audierea lui Alin Stoica, propus la Ministerul Afacerilor Interne, și a lui Catălin Drulă, propus la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
11:43 - Monica Berescu, propusă la Ministerul Cercetării și Digitalizării, își propune eliminarea statului la coadă, introducerea cât mai rapidă a rețelelor 5G la nivel național și reducerea decalajului între urban și rural.
11:40 - Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a cerut votul PSD şi nu a venit să facă o ofertă, iar Guvernul său are puţine şanse să fie votat. El precizează că social-democraţii nu vor vota un Guvern minoritar al PNL sau al USR.
11:30 - ”Plecăm de la principiul că asigurarea apărării României nu poate fi doar apanajul guvernului aflat la putere, cu este un demers care trebuie asumat la nivelul întregii clase politice”, spune ministrul propus la Apărare, Nicu Fălcoi.
El a infirmat acuzațiile aduse de Florin Cîțu, potrivit cărora alocarea a 2% din PIB pentru Armată nu face parte din programul său de guvernare.
”Priorități imediate: Garantarea respectării și aplicării prevederilor acordului politic național, privind asigurarea resurselor pentru Apărare la nivel minim de 2% din PIB pentru anul financiar 2022. Asta pentru că tot au apărut niște zvonuri”, a spus Nicu Fălcoi.
11:09 - Dan Barna și-a început prezentarea mulțumind Ungariei și Moldovei pentru sprijinul acordat României în lupta cu pandemia. Apoi a prezentat prioritățile din mandat, dacă va fi învestit în funcția de ministru de Externe.
”Prioritățile, dacă voi primi investitura, sunt cei trei piloni: calitatea de membri ai UE, parteneriatul strategic cu SUA și calitatea de membri NATO. În aceast cadru văd continuarea politicii externe a României. Pentru că într-o situație de criză avem pe cine ne baza, sau cum spun românii ”ai pe cine să suni și pe ce să pui mâna””, a spus Barna.
De asemenea, Dan Barna spune că România are o oportunitate de politică externă importantă pentru să Statele Unite şi-au luat mâna de pe Estul Europei.
„Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa”, a spus Barna.
Întrebat cum își va exercita mandatul ținând cont că asupra sa planează suspiciuni de fraudă din fonduri europene, Dan Barna a spus că ”nu există nicio suspiciune. Tot ce a fost până acum a fost clasat sau urmează să fie clasat”.
11:05 - Sunt audiaţi acum candidaţii pentru posturile de miniştri la Cercetare, Apărare şi Externe: Monica Berescu, Nicu Fălcoi și Dan Barna.
11:01 - Ministrul propus al Culturii și cel propus la Sport au primit aviz negativ. Iulia Popovici a înregistrat 9 voturi împotriva, 4 voturi pentru şi 7 abţineri, iar Tudor Pop 9 voturi pentru, 12 împotrivă și 4 abțineri.
10:00 - Au început audierile miniștrilor propuși la Cultură și Sport, Iulia Popovici şi Tudor Pop.
09:52 - Liberalii vor fi prezenți azi în comisii la audierea miniștrilor și mâine în plen, dar nu vor vota, a anunțat liderul PNL, Florin Cîțu.
”Am cerut decență și profesionalism. Ne vom abține la voturile pentru candidatura ministrilor. Și mâine asigurăm cvorumul dar nu votăm Guvernul. Arătăm maturitate şi deschidere, pentru că nu vom vota împotrivă, nu ne vom ridica din băncă şi nu vor merge să punem bila împotriva acestui guvern, așa cum a făcut USR”, a spus Cîțu.
El a precizat că, astfel, liberalii vor arăta că încă există deschidere pentru a guverna împreună cu USR. ”Vom arăta că din partea noastră există deschidere, ce a fost în trecut rămâne în trecut. Vom vedea dacă există deschidere și din partea USR”, a completat Cîțu.
Întrebat ce propunere de premier va avea PNL dacă Guvernul Cioloș va pica mâine în Parlament, Cîțu nu a dat un răspuns concret, dar a lăsat să se înțeleagă că el va fi desemnat de liberali, pentru că este liderul partidului.
”Sunt mai multe strategii, toate soluțiile sunt pe masă, vom face tot ce este mai bine pentru români și pentru PNL și pentru a debloca această criză. PNL și-a ales conducerea cu o majoritate. Niciun alt partid nu poate să cenzureze deciziile noastre”, a explicat Cîțu.
********************
PROGRAMUL AUDIERILOR
Ora 10.00
Iulia Popovici - Ministrul Culturii
Tudor Pop - Ministrul Tineretului şi Sportului
Ora 11.00
Monica Berescu - Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
Nicu Fălcoi - Ministrul Apararii Nationale
Ilie Dan Barna - Ministrul Afacerilor Externe
Ora 12.00
Alin Stoica - Ministrul Afacerilor Interne
Catălin Drulă - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii
Ora 13.00
Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene
Cristina Prună - Ministrul Energiei
Ora 14.00
Claudiu Iulius Gavril Nasui - Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
Ionuţ Moşteanu - Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Ora 15.00
Dragoş Pîslaru - Ministrul Finantelor
Mihai Goţiu - Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor
Stelian Cristian Ion - Ministrul Justitie
Ora 16.30
Oana Ţoiu - Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale
Ora 17.30
Corina Atanasiu - Ministrul Educatiei
Ora 18.30
George Căţean - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Ruraleâ
Ioana Mihăilă - Ministrul Sănătăţii