CMBSU propune noi restricții în Capitală, începând de duminică. Guvernul decide astăzi forma finală

CMBSU propune noi restricții în Capitală, începând de duminică. Guvernul decide astăzi forma finală

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, vineri, noile restricții după ce rata de incidență a ajuns la 7,68 de cazuri la mia de locuitori, în Capitală. Carantina de noapte pe weekend este între măsurile adoptate.

Începând de duminică, de la ora 00.00, CMBSU dispune restricții pentru o perioada de 14 zile, acestea urmând să fie reevaluate în acord cu reglementările legale care vor fi adoptate în materie.

Restricțiile trebuie aprobate prin hotărâre de guvern, așa că se așteaptă ca o decizie finală să fie luată în ședința de sâmbătă a Executivului.

Principalele restricții propuse:

  • Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în spațiile publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
  • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber.
    • Sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă pot face pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.
    • Competiţiile sportive în spații închise se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Sălile de sport și/sau fitness se închid.
  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).
  • Se interzic activitățile în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte. Oganizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt și ele interzise.
    • Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Se interzice activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
  • Restaurantele se închid.
    • Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
  • Se interzice organizarea și desfășurarea de mitinguri și demonstrații.
  • Magazinele se închid la ora 18:00.
    • Sunt exceptate farmaciile, benzinăriile, iar operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Se instituie și restricții de circulație pentru cei nevaccinați: se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în întervalul orar 20,00-5,00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
    • Sunt și exceptii: pentru cei care circulă in interes profesional, pentru a merge la medic sau la farmacie, sunt permise deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a călătoriei.
    • Sunt permise deplasările pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, cu un număr de participanţi mai mare de 250 de persoane în interior şi mai mare de 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
ADVERTISING

Află mai multe despre:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇