Politica zero-Covid în China: Un copil de 4 ani îmbrăcat în combinezon hazmat se duce singur la camera de izolare (Video)

Politica zero-Covid în China: Un copil de 4 ani îmbrăcat în combinezon hazmat se duce singur la camera de izolare (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Imaginea unui copil care se duce singur în camera de izolare din spital, fără nimeni alături, devine reprezentativă pentru modul brutal în care China a ales să lupte cu pandemia, prin politica ”zero Covid”.

Acoperit din cap până în picioare cu un combinezon hazmat, un copil mic infectat cu Covid 19 dar asimptomatic cară în spate un ghiozdan cât jumătate din mărimea corpului său pe un hol de spital și ajunge la o cameră de scanare CT, singur singurel.

”Un copil de patru ani a fost infectat cu Covid. Fără părinți să-l însoțească. Intră în carantină singur”, scrie CNN despre filmulețul care circulă zilele acestea pe internet.

Scena a fost surprinsă de o asistentă din spitalul din Putian, epicentrul ultimului val Delta din China. Postarea a adunat milioane de reacții, devenind virală pe rețelele sociale chineze săptămâna aceasta.

ADVERTISING

”Mă doare inima”, scrie un comentator pe Weibo, o platformă chineză asemănătoare cu Twitter.

”Îmi dau lacrimile”, scrie un alt comentator.

Politica zero Covid

Filmarea este reprezentativă pentru costul uman al politicii Chinei ”zero Covid”, care a ajutat țara să înăbușe multiple reveniri ale virusului. Strategia include carantinarea a cartiere întregi, testarea a milioane de rezidenți în doar câteva zile și izolarea rapidă a persoanelor infectate și a contactelor apropiate în facilități aflate în apropiere.

De această dată, măsurile stricte au fost aplicate și copiilor mici, primii printre care virusul s-a răspândit rapid. În Putian, dintre cele 129 de cazuri raportate, 57 sunt la copii sub 12 ani, potrivit datelor guvernamentale.

ADVERTISING

Pentru a preveni o viitoare transmisie, chiar și preșcolarii au fost separați de părinți și băgați în izolare în spital.

Într-o conferință de presă, reprezentanții guvernului din Putian au explicat că regulile pentru a controla pandemia nu permit pacienților să fie însoțiți pe timpul izolării și tratamentului. Dar dacă un părinte și copilul sunt ambii infectați, spitalul va încerca să le permită să stea împreună, au spus oficialii.

Inițial, câțiva copii care au intrat în contact cu cel infectat dar au ieșit negativi la teste au fost carantinați departe de părinții lor. Politica a fost ulterior relaxată, permițându-le copiilor mai mici de 14 ani să stea împreună cu părinții pe perioada carantinei. Dar măsura izolării copiilor infectați rămâne în picioare.

ADVERTISING

Zhu Xiaqing, asistenta care a surprins imaginile la spital, a declarat pentru ziarul local Fujian Health Daily că i-a venit să plângă când a văzut venind o ambulanță plină de copii, toți îmbrăcați din cap până în picioare în costume hazmat. Ambulanța a ajuns târziu pentru că un copil nu a vrut să plece de acasă și a plâns timp de două ore până să poată fi luat în ambulanță.

La spital, copiii s-au dus la radiografiile CT de unii singuri.

Unii dintre ei erau atât de mici încât nu puteau urca singuri pe masa de radiografie și au avut nevoie de ajutorul doctorilor, povestește asistenta.

”Să vezi copii singuri, fără părinți lângă ei, într-un spital pe care nu îl cunosc și de care se tem… în acel moment am simțit cum chiar mă doare inima”, mărturisește ea.

Oamenii au întrebat pe rețele de ce nu au putut fi lăsați să fie însoțiți de părinți. Alții spun că părinții ar fi, cel mai probabil, într-o carantină centralizată în alte facilități, fiind considerați contacți apropiați.

”De fapt, este o strategie prin care preferă să omoare o mie din greșeală decât să lase vreunul să scape”, spune Jin Dongyan, un medic virusolog de la Universitatea din Hong Kong.

”Copiii nu ar trebui să fie supuși unor măsuri de carantinare extreme. Acesta este costul social al abordării zero-toleranță pentru covid”, spune el.

La spitalul din Putian, angajații au căutat numeroase modalități pentru a-i liniști pe copiii bolnavi. Au decorat pereții camerelor de izolare și holurile cu desene, le-au adus copiilor cărți, jucării și sunt mereu alături de ei. Asistentele încearcă să le acopere nevoile zilnice și se joacă cu ei, potrivit mass media de stat.

Dar unii se tem că asta nu e suficient. ”În timpul zilei poate e ok, dar noaptea, copiii vor fi tot speriați”, scrie un comentator pe Weibo.

Și nu este prima dată când măsurile stricte generează nemulțumiri printre locuitorii Chinei. În iunie, sute de rezidenți ai regiunii Foshan, din provincia Guangdong, au protestat față de măsurile de carantinare care s-au prelungit săptămâni întregi în cartierele lor.

Și totuși, strategia zero-Covid încă este susținută de cea mai mare parte a publicului chinez, care s-a obișnuit să trăiască fără Covid, de care se teme foarte tare.

O.D.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇