Strămoșul balenelor moderne aducea mai degrabă cu o căprioară, chiar dacă una de 600 de kilograme, arată un studiu recent. Dintr-un motiv necunoscut nouă, acesta a decis însă că i-a ajuns viața pe uscat și s-a retras în apă, moment din care, timp de 10 milioane de ani, și metamorfozele sale s-au ținut lanț.
Rămășițele unei astfel de făpturi au fost descoperite în plin deșert, în depresiunea Faiyum, situată în Deşertul de Vest din Egipt, o zonă acoperită în trecut de mare şi unde s-au făcut numeroase descoperiri, mai cu seamă în ceea ce privește balenele, după cum relatează IFL Science.
Citește și Când am început să exterminăm animalele de pe Pământ. Prima specie dispărută nu e pasărea Dodo
Specia a fost numită Phiomicetus anubis, de la zeul egiptean al morților. Rămășițele găsite sugerează faptul că animalul avea o lungime de aproximativ trei metri şi circa 600 de kilograme, fiind, cel mai probabil, un prădător redutabil, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B.
Balena recent descoperită aparţine grupului numit Protocetidae, de cetacee dispărute, care au trăit în perioada de mijloc a tranziţiei de la zonele de uscat la mediul acvatic. Fosila a fost adusă la lumină din roci provenind din Eocenul mijlociu.
Descoperirile efectuate în depresiunea Faiyum, unde se găsesc roci care acoperă o perioadă de aproximativ 12 milioane de ani, variază de la balene semiacvatice asemănătoare crocodililor la balene uriaşe exclusiv acvatice.
Vezi și Aceasta este cea mai veche peșteră locuită continuu de strămoșii noștri, descoperită până acum