Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, speră ca odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli pentru carantină și izolare numărul cazurilor de COVID-19 să înceapă să scadă.
El a precizat că urmează două săptămâni foarte dificile pentru cadrele medicale, pentru ca noile norme să poată fi implementate cât mai bine.
”Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea implementa noile reguli, va fi o muncă asiduă, atât la nivel de DSP-uri, cât și la spitale. In funcție de respectarea normelor și a regulilor sanitare, vom putea vedea evoluția cazurilor în perioada următoare.
Legislația ne va oferi acum pârghiile necesare pentru carantinare și izolare. Suntem într-o perioadă de creștere, tot ce înseamnă focare noi sunt gestionate prin anchete epidemiologice.
Având aceste pârghii, sperăm să avem doar cazurile existente de tratat. Legislația care intră astăzi ne va oferi în zilele următoare pârghiile pentru a putea scădea numărul de cazuri, dar, repet, vom avea două săptămâni destul de grele”, a spus Nelu Tătaru.
Noile reguli pentru carantină și izolare
Ministrul a subliniat că se vor face detașări de personal acolo unde există o suprasolicitare a activității medicale.
„Tot ce înseamnă focare, tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activității medicale, mă refer la ATI, să punem să facem și detașări de personal, dar să putem transfera și acești pacienți unde avem locuri”, a mai spus ministrul Sănătății.
Cine va intra în carantină și care sunt excepțiile
Orban: DSP va emite decizii pentru cei care s-au externat la cerere
La rândul său, premierul Ludovic Orban a explicat că potrivit noilor reguli intrate azi în vigoare, DSP-urile vor emite decizii pentru cei peste 4 mii de români externați la cerere din spital sau care au refuzat internarea.
Orban: În sfârșit, avem Legea carantinării. Peste 3.000 de români cu COVID-19 nu au fost internaţi
„Prima și cea mai importantă problemă este cea legată de cei peste 4.000 de cetățeni români care fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv și nu s-au internat.
Pentru aceste cazuri, Direcțiile de Sănătate Publică, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu, iar pe de altă parte obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare.
În cazul în care s-au vindecat, pentru că testul a ieșit negativ, urmează să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament și supraveghere medicală. Dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună prin decizii ale directorilor DSP internarea în spital”, a spus premierul.