Trei explozii s-au auzit, sâmbătă, la fabrica BCA Celco, iar la scurt timp a început să se ridice de acolo o coloană groasă de fum.
Potrivit informațiilor transmise SpotMedia.ro de ISU Constanța, un incendiu se manifestă pe cca 500 de metri pătrați, la o magazie în care este depozitat carton bituminos.
Intervin 49 de pompieri, cu 9 autospeciale de stingere, 1 autospeciala CNRN, 2 autoscari, 3 ambulante SMURD și 4 ambulante ale Serviciului Județean de Ambulanta.
In sprijinul echipajelor de pompieri intervin și 10 servanți, cu 2 autospeciale de stingere ale serviciului privat pentru situatii de urgenta.
Salvatorii deruleaza misiuni de protejare a celulelor, cu var, pentru a nu permite extinderea incendiului.
Autoritățile au emis și un mesaj RO-Alert către populaţie, având în vedere degajările mari de fum, fără a preciza dacă e periculos pentru cei din proximitate să respire aerul contaminat.
Populația din Constanța este sfătuită să nu stea la mai puțin de un kilometru de zona incendiului.
Apelul la 112 a anunțat trei explozii și fum alb gros. DSU anunță că până la acest moment nu au fost raportate victime.
„Incendiul a pornit inițial de la o magazie în care se afla depozitată cantitatea de cca. 30 tone de pulberi de aluminiu, iar în acest moment se acționează pentru localizare și lichidarea incendiului la hala cu carton bituminos și la magazia cu pulberi unde mai sunt câteva focare izolate asupra cărora se acționează cu nisip”, anunță DSU.
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat că incendiul de la fabrica de BCA s-a produs cel mai probabil din cauza exploziei pastei sau pulberei de aluminiu depozitate într-o magazie, iar apoi o scânteile de aici au ajuns într-o zonă unde erau depozitate role de carton bitumat care au ars.
„Este vorba de acea pastă sau pulbere de aluminiu care din motive pe care nu le cunoaştem, rămâne ca specialiştii să vadă despre ce e vorba, a explodat. Şi ulterior flăcările şi scânteile au ajuns la o zonă în care erau depozitate role de carton bitumat. Acelea de fapt au ars. (…)
Exploziile s-au auzit de la aluminiu. În momentul de faţă se acoperă cu nisip zona în care a fost aluminiul şi se încearcă îndepărtarea şi izolarea oricărui potenţial pericol datorat substanţelor care sunt depozitate în platforma respectivă”, a mai afirmat Silviu Coşa.
Prefectul a subliniat că echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în nouă minute la locul incendiului.
El a menţionat că nu au fost determinate creşteri ale noxele în urma acestui incendiu.
„În ceea ce priveşte emisiiile, fiind vară, a doua parte a zilei, briza influenţa curenţii de aer, aceştia se deplasau cum era şi vizibil norul de fum înspre nord-vest. Ulterior a venit şi ploaia care conform datelor primite de specialiştii de la Meteorologie de la Bucureşti, nu a făcut altceva decât să disperseze eventualele emisii toxice.
Sunt înauntru şi specialişti ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu cu aparatele mobile pe care le au la dispoziţie, nu au determinat creşteri substanţiale ale noxelor astfel încât să putem aprecia că există cel mai mic pericol pentru populaţie”, a transmis Silviu Coşa.
Incidentul vine la doar o zi după tragedia de la Petromidia, unde un om a murit și mai mulți au suferit arsuri grave. De altfel, pompierii abia s-au retras de la Petromidia sâmbătă dimineață, după ce au constatat că nu mai este niciun pericol.
Citește și: