Amestecarea vaccinurilor, o soluție eficientă în lupta cu varianta Delta, luată în calcul de autorități. Cum funcționează?

Mai multe studii arată că imunizarea cu o doză de AstraZeneca, urmată la câteva săptămâni de una de Pfizer sau Moderna, produce o protecție de lungă durată împotriva infectării cu Covid-19.
Amestecarea vaccinurilor, o soluție eficientă în lupta cu varianta Delta, luată în calcul de autorități. Cum funcționează?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Mai mulți lideri europeni, sfătuiți de experți, s-au imunizat combinând două tipuri de vaccin.
  • Procedura a fost aprobată de câteva state din Uniunea Europeană, printre care Germania, Spania, Italia și Franța.
  • Conform datelor existente, această schemă de combinare a vaccinurilor este cea mai eficientă în ce privește imunizarea împotriva noilor tulpini ale virusului.
  • Soluția ar reduce și presiunea pe sistemul logistic de transport, stocare și distribuție a dozelor de vaccin, accelerând procesul de imunizare. 

În luna aprilie, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a vaccinat cu serul realizat de Oxford-AstraZeneca (versiune virus modificat).

La acel moment, decizia doamnei Merkel venea în mijlocul ciocnirilor dintre Comisia Europeană și compania britanico-suedeză care nu reușea să livreze dozele de vaccin, conform contractului încheiat cu UE.

În 22 iunie, cancelarul german a făcut cea de a doua doză de vaccin. De data asta a ales serul de la Moderna, unul pe bază de ARN mesager (versiune genetică).

ADVERTISING

Această decizie a Angelei Merkel nu a fost explicată oficial, dar în tot mai multe state, autoritățile medicale oferă cetățenilor posibilitatea de a combina tipurile de vaccin.

Această decizie are la bază două motivații importante:

  1. Sunt multe state, mai ales cele sărace, cu sisteme sanitare precare, ce nu pot asigura logistica de păstrare și distribuire a dozelor și nici nu pot ține o evidență clară în ce privește tipurile de vaccin și programările pentru prima și a doua doză. Aici, autoritățile vaccinează oamenii cu ce au, cu ce primesc prin platforma Covax, un centru de distribuție al vaccinurilor realizat la nivel global pentru țările care nu au acces la el.
  1. A doua motivație e dată de rezultatul mai multor studii începute încă din primele zile când vaccinurile anti-Covid au fost aprobate și care arată că o combinație între două tipuri de ser dezvoltă o protecție mult mai mare și mai de lungă durată decât două doze din același vaccin.

Îngrijorare cu privire la varianta Delta

“Aș dori să puneți în discuție posibilitatea vaccinării mixte în România așa cum aceasta are loc și în alte state din UE”, a scris Lucian Darie, într-un mail trimis pe adresa redacției SpotMedia.ro.

“Am fost vaccinat cu prima doză de AstraZeneca și nu intenționez să fac rapelul cu același vaccin, nu neapărat din pricina efectelor adverse reduse care pot apărea (deși alte state le-au considerat suficiente pentru a opri vaccinarea cu AZ), ci din cauza eficienței reduse față de noile mutații pe care virusul le-a suferit în ultimul timp”, a anunțat Lucian Darie în mesajul său.

E adevărat că în ultima perioadă există o dezbatere în lumea științifică în ce privește cât de mare este protecția vaccinurilor în fața noii tulpini indiene, varianta Delta.

Numărul cazurilor a început din nou să crească și există date conform cărora persoanele nevaccinate se infectează mult mai rapid, dar au apărut cazuri de infectare și la persoanele vaccinate, mai ales la cele cu o singură doză.

“Date recente rezultate din probe concrete arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare, citat de Agerpres. 

“La ora actuală, … cele patru tipuri de vaccin aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta”, a adăugat expertul EMA.

Deci după datele strânse din teren până acum, o schemă completă de vaccinare protejează împotriva tulpinii indiene, dar există posibilitatea să se obțină o protecție mai de durată și în fața unor noi tulpini dacă se fac două doze de vaccinuri diferite.

Când va aproba România vaccinarea cu tipuri diferite de ser?

“M-a surprins indiferența,… și ignoranța personalului centrului de vaccinare… în momentul în care am solicitat să fiu vaccinat cu o doză diferită de prima”, a mai scris Lucian Darie, observând că în România nu există o astfel de posibilitate, iar personalul centrelor de vaccinare nu e autorizat să combine vaccinurile.

Despre această problemă s-a discutat la nivel oficial abia joi, 1 iulie, în conferința săptămânală la care participă coordonatorii campaniei naționale de vaccinare.

“În acest moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme (de combinare a vaccinurilor), așteptăm răspunsul și din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul ministerului, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

BUCURESTI - CONFERINTA DE PRESA - COMITETUL NATION
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că-ntr-o săptămână se va lua o decizie cu privire la posibilitatea unei scheme de vaccinare formată din două tipuri diferite de ser pentru cei care doresc - Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax / Hepta.ro

“Foarte probabil că va fi adoptată… această schemă heterologă (amestecare) de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului”, a mai adăugat oficialul.

Deci autoritățile au datele științifice care susțin posibilitatea de a le oferi celor care s-au vaccinat inițial cu AstraZeneca să facă a doua doză cu Pfizer sau Moderna, dar va mai dura cel puțin o săptămână până când se va lua o decizie.

O soluție pentru protecția celor care nu s-au vaccinat

Sunt mai multe studii în derulare cu privire la mixarea vaccinurilor. Luna trecută, revista Lancet a publicat rezultatele obținute de un grup de cercetători din Spania care au arătat că voluntarii care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca, urmată de o a doua de Pfizer, au arătat un răspuns imunitar de nivel ridicat.

Probabil că experții medicali ai Angelei Merkel, dar și ai premierului italian Mario Draghi știau de rezultatele acestui studiu, recomandându-le să-și facă rapelul cu un vaccin pe bază de mesager ARN după ce își făcuseră prima doză cu AstraZeneca (vector viral modificat) pentru a obține o protecție mai ridicată și mai de lungă durată.

AngelaMerkelMarioDraghiHepta
Angela Merkel s-a vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, iar a doua de Moderna. Mario Draghi, premierul italian, a făcut o doză de AstraZeneca și, apoi, una de Pfizer - Foto: Hepta.ro

Decizia de a combina vaccinurile e cu atât mai importantă cu cât se vorbește tot mai mult de cel de-al patrulea val pandemic. Dacă există o soluție pentru a crește protecția celor care nu s-au vaccinat încă sau care au avut Covid-19, ea trebuie pusă la dispoziția oamenilor.

“… o altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecut prin boală, cu diverse alte variante virale”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. 

“În circa 20-50% din cazurile persoanelor care au contractat o infecție cu SARS-CoV-2, dar cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan, acestea nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție”, a mai adăugat oficialul.

În cazul creșterii numărului de cazuri, există posibilitatea ca disponibilitatea pentru vaccinare să revină, iar atunci o soluție care ridică nivelul de protecție să fie arma potrivită de luptă cu virusul.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇